tiistai 19. kesäkuuta 2012

Haminassa


Toissa viikonloppuna olin lasten kanssa Haminassa Lähetysjuhlilla. Lähetysjuhlat ovat lähes joka kesäinen vierailupaikka, kaupunki vaan aina vaihtuu. Isukkia emme saa lähtemään mukaan, koska tässä kohtaa elämän- ja maailmankatsomuksemme eivät kohtaa. Mutta mummo lähtee mielellään mukaan. Esikoinen on osallistunut jo aika monille juhlille. Osallistuimme lähinnä lasten ohjelmiin, jossa kuulimme mm. Pekka Laukkarista ja näimme Taika-Petterin kavereineen. Pojista elämyksiä olivat myös varuskunnan lähistöllä nähdyt panssarivaunut ja ruokailu varuskunnan ruokalassa. Oli kuulemma myös hirmuisen kivaa kun hotellihuoneessa oli kylpyamme. Melkein kuin olisi ollut uima-allas :D
Koskeekohan kielto myös lastenvaunuja ;D

Hamina Bastioni. Olen tiennyt, että Haminassa on ympyrän muotoinen keskusta. Mutta sitä en tiennyt, että siellä on linnoitus ja varuskunta keskellä kaupunkia. Kun katsoin karttaa ja ympäristöä paikan päällä, tuli jonkin sortin deja vu. Linnoituksesta tuli vähän Suomenlinna mieleen, mutta myös jotain muuta. Kymmenen vuotta sitten olin harjoittelussa eteläisessä Afrikassa ja Haminan kartasta tuli mieleen Kapkaupungin Castle of Good Hope. Vähän googlailin ja löysin tietoa bastionijärjestelmästä. Maailma on ollut melkoisen globaali jo monta sataa vuotta sitten. Että ihan samoilla periaatteilla ja malleilla rakennettiin jo satoja vuosia sitten ihan maailman ääripäihin kauas pohjoiseen ja kauas etelään. Ja globalisaatiolla on ollut aika negatiivinen kaiku alusta alkaen. Valloittamista ja sotimista. Oman edun tavoittelua.

Tässä vähän positiivisempia terveisiä eteläisestä Afrikasta, Swazimaasta. Lähetysjuhlatuliaisina ostin tälläista reilun kaupan curry kastiketta, joka on ihan tosi hyvää. Ostin sitä osittain siksi, että samaisella reissulla, josta äsken vähän kerroin, kävin myös tutustumiskierroksella tuolla Eswatini Kitchenissä, jossa tuo kastike valmistetaan. Muistan tehtaasta vahvan hedelmien ja mausteiden tuoksun ja isot kattilat, joissa hillot ja kastikkeet kiehuivat. Tehdas työllistää naisia ja tuotoilla myös rahoitetaan lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti