perjantai 25. marraskuuta 2016

Osa 2: Sokerijuurikassiirappi


Sunnuntaina julkaisin sokerijuurikasvideon. Tässä nyt niiden jatkojalostusta.

Sato oli melko vaatimaton. Yksi sankollinen, eikä juurikkaat olleet mitään superisoja.



Kuorin ja pilkoin juurikkaat kattilaan. Keitin niitä puuhellalla parisen tuntia, kunnes olivat ihan pehmeitä. Siivilöin palaset pois ja otin keitinveden ja juurikkaista tulleen mehun talteen ja aloin keittää sitä sakeammaki. Ehkä noin tunnin päästä se sakeni siirapiksi.


Kaadoin siirapin kuumaan purkkiin. Aika reilusti yliarvioin purkin koon!


Seuraavana päivänä pehmenneet juurekset olivat jäähtyneet niin, että pystyin puristamaan niistä pyyhkeen läpi loput mehut. Jollain prässillä olisi saanut vielä tarkemmin, mutta käsinkin sain aika paljon mehua irti. Tämä liemi muuttui siirapiksi nopeammin. 

Siirappi on hyvän makuista eikä kitkerää kuten olin kuvitellut sen olevan.

Aion käyttää siirapin jouluruokiin/leivonnaisiin. 

Tätä aion tehdä jatkossakin. Ei ollut niin vaikeaa kuin olin ennalta luullut. Ensi kesänä yritän kasvattaa vähän enemmän juurikkaita.

Video aiheesta:





4 kommenttia:

  1. Tämä oli todella mielenkiintoinen juttu, kerro miten siirappi toimi käytännössä :)

    VastaaPoista
  2. Joo samat sanat: mielenkiintoista! Lapsena meillä kotona viljeltiin niitä ja muistan et joskus maistoin tuoretta sokerijuurikasta. En kyllä muista miltä se maistui (makealta kai). Välillä on käynyt mielessä et pitäispä ottaa selvää miten niitä vois kotioloissa käyttää makeutukseen, mut tässäpä se nyt tuli. Kiitos! Tiiätkö muuten onko jotain muita tapoja miten sitä käytetään? Mietin esim. lastujen kuivaamista ja jauhamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kyllä yjtään ajatellut niiden muuta käyttöä! Mutta pikagooglaus tuotti mm. tällaisen tuloksen:
      http://chocochili.net/2012/09/uusi-tuttavuus-sokerijuurikas/
      Sokerijuurikkaat muuten tuoksuivat milestäni todella paljon punajuurelta.

      Poista