maanantai 6. helmikuuta 2023

Esikasvatukset, mitä kannattaa kasvattaa?

Mitä kannattaa esikasvattaa?

Ensinnä vastaus otsikon kysymykseen: sehän riippuu ihan vuodesta, eikä sitä aina pysty etukäteen ennustamaan.

Jos vaan minulla on aikaa ja jaksamista, yritän kasvattaa niin montaa erilaista lajia ja kasvia kuin mahdollista. Näin varmistan sen, että joku sato onnistuu ihan kivasti ja jokin toinen tuottaa aivan huippusadon. Ja yleensä jokin ei onnistu sitten lainkaan. Tässä on toki sellainen kauhun tasapaino, jos kasveja on kovin paljon ja erilaisia. Voi olla, että kasveja kuolee ajan ja hoidon puutteen takia, jos on tullut haalittua liikaa kasvatettavaa.

Kasvit, joita yleensä aina laitan ovat kylvö järjestyksessä chili, paprika, tomaatti, purjo, kurkku ja kurpitsat. Usein minulla on myös jotain kaaleja, mutta ne tuntuvat olevan niin ötökkäherkkiä, että en aina jaksa väsäillä niiden kanssa. Joka vuosi kasvatan yleensä myös jotakin erikoisempaa kuten maissia, vesimelonia, okraa, munakoisoa… Joskus niistä saattaa saada muutaman hedelmän, joskus ei mitään. Olen päättänyt, että tänä vuonna keskittyisin niihin, mistä voi varmemmin odottaa satoa.

Viime ja toissa vuonna söimme tomaattisatoa vielä joskus marraskuulla ja niitä riitti myös säilömiseen. Etenkin toissasyksynä tein monta purkillista ketsuppia ja salsaa. Myöhään syksyllä niitä viimeisenä sisällä kypsyneitä mahdollisesti jo vähän ryppyisiä tomaatteja voi hyvin käyttää ruuanlaittoon.

Tomaatin esikasvatuksessa minulla on monia tapoja, mistä saan taimia. Ostan yleensä sekä kasvihuonetomaatin ja avomaantomaatin siemeniä. Avomaalla voi saada myös hyvän sadon. Otan talteen siemeniä myös kaupan tomaateista. (Edit. Ei ehkä kuitenkaan kannata. Tässä yksi tuoreimpia löytämiäni artikkeleita.) Viime vuonna suurin osa kasveistani oli sellaisia kaupan lajikkeita. Siemeniä oli Närpiön erivärisistä pikkutomaateista ja ne tekivät tosi paljon tomaatteja yhteen terttuun. Oli myös Lidlin ulkomaisista erikoistomaateista, niistä suklaanvärinen ja iso violetti tekivät ihan mahtavan hyvänmakuisia hedelmiä. Nämä kaupalliset lajikkeet olivat hyvänmakuisia vastoin luuloja. Luulen, että se johtui siitä, että kasvoivat oikeassa mullassa ja maassa sekä ne oli kerätty kypsänä suoraan kasvista. Koska tomaatin esikasvatus koulimisineen on vähän sellaista näpertelyä, ostan usein myös taimimyymälöistä muutamia taimia. Alkuun annan niihin kasvaa varkaita, jotka sitten irrotan vesilasiin juurtumaan. Niistä saa uusia kasveja, jotka yleensä ehtivät tehdä hedelmiä myös. Näin saa samalla rahalla useamman taimen. Kolmas tapa, miten saan taimia, on vähän ehkä erikoinen. Tomaatin taimia nousee lähes joka kesä jälkikompostoituviin kasoihin ja kurpitsapenkkeihin. Ne ovat siis sellaisista tomaatin siemenistä, mitä ovat kulkeutuneet ihmisten ja kanojen ruuansulatuksen sekä vielä kompostinkin läpi. Olen monena vuonna siirtänyt ihan onnistuneesti näitä taimia kasvamaan kasvihuoneeseen tai ruukkuihin. Ne saattavat olla ihan, mitä lajiketta tahansa. Muita kasveja, mistä olen löytänyt tällaisia villejä taimia ovat myös paprika ja ananaskirsikka. Tällaiset paprikat eivät yleensä ehdi kasvaa, mutta ananaskirsikat olen saanut hyvin talvehtimaan sisällä, ja niistä voi helposti ottaa keväällä pistokkaita ja saada monta uutta kasvia. Paprikoihin tulee herkästi kirvoja, joten niitä en ole enää talvettanut sisällä ruukussa.

Pistokkaita voi ottaa myös kaupan ruukkuyrteistä. Helpoimpia taitavat olla minttu ja basilika. Tekevät helposti juuria vesilasissa. Ruukkuyrttejä voi myös istuttaa melko helposti isompaan ruukkuun tai avomaalle.

En ole koskaan tehnyt laskelmia paljonko esikasvattamalla säästää rahaa, mutta ihan varmasti säästää. Kaupasta ostetun taimen hinnalla saa helposti siemenpussin tai useamman, josta saa muutamasta taimesta kymmeniin taimiin uusia kasveja. Tietenkin työlle voisi laskea hinnan, mutta itse en sitä tee, koska minulle tämä on rakas harrastus, jota teen rakkaudesta lajiin. Oikeastaan koko prosessi taimikasvatuksesta säilöntään on minulle elämäntapa, jota varmaankin tekisin myös ihan vaan siksi, että nautin siitä. Mutta tietenkin on ihan loistavaa, että sillä voin ruokkia myös perhettäni. Esikasvatuksen suuria hyötyjä on myös se, että siten saa kasvatettua sellaisia kasveja ja lajikkeita, minkä taimia ei kaupasta löytyisi valmiina.

Joistakin taimista voi joutua tekemään uusinta kylvöjä. Viime kevät oli hankalaa kurkkujen ja kurpitsoiden kanssa. Taisin tehdä niistä kahdet tai kolmet taimet. Avomaankurkut kuolivat melko pian avomaalle siirron jälkeen. Kylvin niitä useamman kerran ja ostinkin taimia pariin otteeseen. Ihan ensimmäiset kurkut, kurpitsat ja kesäkurpitsat murskaantuivat raekuurossa. Samalla meni kaikki maissin taimet. Niitä en ehtinyt enää uudelleen kylvää. Avomaankurkuista muutamat uudet taimet jäivät eloon ja tuottivat muutaman purkillisen säilöttyjä kurkkuja ja osa syötiin tuoreena. Onneksi edellisvuoden ennätyssadon kurkkuja oli vielä kellarissa säilöttyinä. Kurpitsa, mikä on yleensä meillä tosi varma, teki vain muutaman kurpitsan, vaikka kasveja oli joku vajaa kymmenen hengissä syksyyn saakka ja ne kyllä kukkivat ja kasvoivat rehevästi. Kesäkurpitsat sen sijaan ihan räjähtivät kasvuun, ja niitä tuli ihan ovista ja ikkunoista koko kesän. Niitä syötiin paljon kesällä kaikin tavoin valmistettuna. Minä myös säilöin niitä mm. kuivaamalla jauhoksi ja pakastamalla raasteena ja soseena. Tämä talvena olemme syöneet vielä vuoden 2021 kesällä pakastettua keltaista kurpitsasosetta keitoissa ja leivonnaisissa. Jos jokin kasvi tekee ennätyssadon, sitä kannattaa minusta säilöä niin paljon kuin pystyy, koska useimmiten niitä voi käyttää vielä ylivuotisinakin säilykkeinä.

Toki me annamme myös lahjoiksi ylimääräisiä taimia, hedelmiä, vihanneksia ja säilykkeitä ystäville, naapureille ja sukulaisille. En yleensä myy mitään, mutta on kiva vaihtaa ja antaa.

Vielä tänä keväänä en ole aloittanut esikasvatusta, mutta kyllä se ihan pian on aloitettava.

 

Kirjoitus on osa #suuntanaomavaraisuus -postauksia, joita luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi)

 

Muut osallistujat:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/


Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/


Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/


Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2-esikasvatukset.html


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/02/mita-kannattaa-esikasvattaa.html


Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-14-esikasvatuksen.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-2/


Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kannattavuuden-kamala-maailima


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/02/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-2.html


Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/02/omavaraistelun-taloudellinen-aspekti.html


Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17184


Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/02/06/7722/


Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/

11 kommenttia:

  1. Mä meinasin kanssa luovuttaa kaalien suhteen, mutta luonto ei antanut periksi. Viisi vuotta siinä kesti kunnes tajusin kolme tärkeää seikkaa; lisävalo esikasvatuksessa, oikeaa kaaliverkkoa ja keväällä ja kesällä lisälannoitusta maahan. Nyt mietin jos laajentaisin kerä-, parsa- ja kukkakaaleista ruusukaaliin..

    VastaaPoista
  2. Nyt muistinkin, että viime kesänä ruusukaali onnistui aika hyvin. Sitä syötiin kaaleista viimeisenä ennen pakkasia.
    Hyviä huomioita nuo mainitsemasi kolme asiaa!

    VastaaPoista
  3. Olethan hieman varovainen ruokakaupan vihanneksista otettujen siementen kanssa, varsinkin ulkomaalaisten, mutta myös kotimaisten kanssa :) Nykyään ei suositella lainkaan kaupan vihanneksissa olleiden siementen käyttöä ulkotiloihin vietävissä kasveissa, koska niihin liittyy merkittävä kasvitautiriski, joka pahimmillaan voi levitessään tuhota viljelijöiden sadot :) Itseekin havahtuin tähän vasta jokunen vuosi sitten ruokaviraston ja ammattiviljelijöiden hätähuutokampanjan yhteydessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on mennyt tämä kampanja ihan täysin ohi, eikä siitä löytynyt googlaamallakaan ihan helposti tietoa. Ensin tuli pitkät rimpsut vinkkejä, miten voi kasvattaa kaupan hedelmistä. Ihan hyvä näkökulma.
      Olen ymmärtänyt, että ihan niin kuin kasvatettavia siemeniä koskee kasvinterveystodistus vaatimus se sama vaatimus on hedelmillä ja vihanneksillakin, mutta ehkä niitä testataan vain pistokoemaisesti, en tiedä.
      Koitan jatkossa olla varovaisempi. Mutta olen aika varma etten lakkaa keräämästä siemeniä kokonaan ;) Ei ihan pelkän tarkastetun myyntisiemen varassa kannata olla.

      Poista
    2. Jos haluat lukaista, niin ruokaviraston sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi täältä https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/ajankohtaista/ruokaviraston-blogi/blogitekstit/blogi-ajattele-ennen-kuin-kylvat :)

      Poista
  4. Äsh, piti laittaa sulle vielä toinen linkki. Se vie mun kirjoittamaan juttuun, josta löytyy paljon lähdetietoa ja linkkejä. Vähän semmoinen tieto lisää tuskaa -juttu, mutta onhan se hyvä tietää. Älä vaan ajattele, että mä täällä sua torun ja ojentelen linkkeineni. Asia vaan on tosi tärkeä ja on hyvä tiedostaa nämä asiat ja syyt miksi siitä ollaan niin huolissaan :) Ihan samalla tavalla olen aikoinani itsekin tehnyt tietämättömyyttäni, joten pata kattilaa soimaa ;) Lukaise kuitenkin tämä jos joudat :) https://www.omavarainen.fi/l/tuontituholaiset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään syytä anteeksipyytelyyn. Tämä on tosi tärkeä aihe. Tuo tomaatin- ja paprikan virus oli mulle ihan uusi juttu. Olen kerran Viipurin matkalla suututtanut yhden kanssamatkustajan, joka toi Suomeen omenapuuntaimen ja kerroin hänelle tulipoltteesta, mikä saattaisi tulla Suomeen.
      Sinänsä ajattelen, että ihmisten laittomasti maahan tuomat kasvit ja siemenet on isompi ongelma kuin tullin kautta tulleet ja myös elintarvikkeiksi tuodut.
      Ja toisaalta on vähän hassua, että monesti kotitarvevieljelijät vähän syyllistyy asioista joiden mittakaava on valtava. Vaikkapa puisten lavojen ja pakkausmateriaalien määrä, mikä kiertää ympärimaailman. Sille yksityinen kuluttaja voi hyvin vähän. Samaten tuholaisille ja taudeille, minkä juuri syy on valtavissa yhden lajin "kasvattamoissa".
      Se ei tietenkään poista sitä, että pitää tietenkin olla mahdollisimman huolellinen.
      Tuhohyönteisiä olen saanut kukkakaupasta ostetuista kasveista mm. kirvoja. Ja pihalla rikkaruohoina on ollut esim. mustakoisoa ja jotain hirssiä. Niiden alkuperä on ollut ihan muiden siementen seassa tai jyrsijänrehu.

      Poista
  5. En saa jostain syystä avomaankurkkuja onnistumaan. Taimet riutuvat, eivätkä tee hedelmää. Kukkia kyllä tulee, mutta eivät kehity kurkuiksi. Nyt löysin taas 'Profi' kurkunsiemenia. Ne ovat partenokarppisia ja ovat ainakin aiemmin onnistunut minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelevaa on onnistuminen täälläkin. Kasvihuonekurkun taimet olen ihan suosiolla ostanut.

      Poista
  6. Olen inspiroituneena seurannut säilömistäsi ja haaveilen myös omista tomaattisäilykkeistä. Tomaatit eivät ole oikein tuvalla onnistuneet toivotusti. Nyt kuitenkin ajattelin esikasvattaa muutamia siemeniä ja katsoa miten käy, jospa pääsisin syksyllä kyselemään sinulta reseptejä :)

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
  7. Joinain vuosina tomaattisato on jäänyt tosi pieneksi. Minusta tuntuu, että viime vuosina olen vasta oppinut tomaatinkasvatusta. Niitä pitää uskaltaa lannoittaa tarpeeksi ja leikata/latvoa riittävästi sitten kun tomaattien on aika kypsyä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...