keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sadonkorjuuta ja säilöntää

Tein kurpitsahilloa ja säilöin viimeiset avomaankurkut lauantaina. Sunnuntaina kun oli pouta kaivoimme perunan yhdessä lasten kanssa ja keräilin muutenkin vihanneksia kasvimaalta.

Yhden lehtikaalin otin jo pois perunannoston tieltä. Sangossa on papuja, joiden lajiketta en nyt enää muista, olen kerännyt jo parina syksynä niistä seuraavan vuoden simenet talteen. En ole niin järjestelmällinen tai tunnollinen, että pitäisin lajikkeiden nimet mielessä. Kattilassa vielä pari kurkkua ja tomaatteja tulossa sisälle kypsymään. Tuo keltainen tomaatti on Golden sunrise, sen muistan :)

Tässä erilaisten papujan siemeniä kuivumassa ensi keväällä kasvatettaviksi. Ja muutama herne, jotka Arppa 3-v söi sitten... Piti monta kertaa muistuttaa, että papuja ei saa syödä!

Tässä kirjavat pavut keitettynä. Tooosi hyviä, nam!

Otin kaikki auringonkukkien siemenkakut kuivumaan. Simenet talvilinnuille tai pupun herkuksi.

Purjosipulit. Yhtenä syksynä pakastin kaikki purjot, mutta ne jäi käyttämättä. Mutta viime vuonna kuivasin ja kaikki tuli käytettyä. Muutenkin mielestäni kaikki jonka voi muuten säilöä, on turha pakastaa. Meillä on helppo kuivata esim. purjot ja auringonkukat, koska meillä on aina lämmin sauna. Eli aina jos taloa lämmitetään, saunakin lämpiää. Saunankiuas, lämmityskattila ja lämminvesivaraaja on yhtä ja samaa pakettia ja lämpiää puulla.

Perunoita ei tullut niin paljon kuin viime vuonna, eikä ne tule riittämään ensi kesään :( Ensi vuodeksi on jo suunnitelma perunamaan laajentamiseksi. Perunat on esikoisen traktorin peräkärryssä. Esikoinen oli innokas kuokkimaan ja keräämään perunoita ja ajoi perunat maalta kärryllä kellarin eteen :)

Isäntä kävi karpalossa ja toi 10l! Ihan huippua! Pusseissa on lehtikaalia. Sain yhdeltä vanhemmalta rouvalta vinkin, että ne kannattaa pakastaa raakana pussiin. Kun ovat jäässä, kaalit voi murentaa pineksi pussissa, jolloin vievät vähemmän tilaa pakkasessa. Pussista voi sitten lisätä kaalia ruokiin pitkin talvea. Kätevää. Lehtikaalia kasvatin nyt ensimmäistä kertaa ja vaikuttaa helpolta ja satoisalta, kunhan oppisi käyttämään ruokiin. Kehäkukan terälehtiä olen kuivannut antamaan väriä esim. lettuihin.

Yksi avomaankurkku oli kasvanut ylisuureksi ja otin siitä simeniä ensi kevättä varten kuivumaan.

Keitin noin 5l omenasosetta pakkaseen. Olisin tehnyt hilloa, mutta lasipurkit loppuivat kesken. Sain yhdeltä tutultä kassillisen soseomenoita. Omat taitavat tulla syödyksi ihan sellaisenaan.

2 kommenttia:

  1. Tässä ei malta kevättä odottaa, kun näitä katselee!!

    VastaaPoista
  2. Eikä varsinkaan syksyä ;D Mun lempi vuodenaika. Kaikkein kiireisin, mutta kaikkein palkitsevin kun näkee työnsä tuloksen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...