tiistai 10. syyskuuta 2013

Paprikoita ja kesäkurpitsapikkelssiä

 En muista, että koskaan vielä olisin onnistunut kasvattamaan kypsiä makeita paprikoita kasvihuoneessa. Chilejä olen ja joskus tuonut paprikat ruukkuineen päivineen sisälle kypsymään. Nyt onnisti. Olen kehittynyt tai sitten oli vaan hyvä kesä. Tai hyvä mäihä tällä kertaa :D Tuon "mustan" paprikan lajiketta en muista, täytyy katsoa löydänkö siemen pussin vielä jostakin. Siitä oli mahdoton sanoa päällepäin, oliko se raaka vai kypsä, koska on ollut koko ajan tumma ja kasvanut jo viikkojen ajan. Nyt kasvu näytti pysähtyneen ja luulin paprikan olevan kypsä. Se oli vihreä sisältä ja vihreän paprikan makuinen. En tiedä kuuluiko sen ollakin sellainen. Ihan hyvältä maistui kuitenkin leivällä. Punainen paprika on kasvatettu marketin unkarilaisesta makeasta suippopaprikasta. Olisko ollut joku plussatarjousostos. Tuota ei olla vielä maistettu, mutta se ainakin on kypsä. Kasviin jäi vielä 3 raakiletta. Jos ilma viilenee kannan ruukun sisälle.

(Edit 11.9. Löysin siemenpussit ja paprikan nimi on Purple Beauty. Pitkulainen tomaatti on San Marzano, pienet punaiset ovat Red Pear- lajiketta, violetti tomaatti on Black Cherry ja tuo "ryppyinen" on ehkä Costoluto fiorentino. Seassa on myös avomaakurkku ja viiriäisen muna :D) 

On ihana hengailla pihalla korin kanssa ja poimia sinne ruokaa. Voi olla vähän niinkuin heräteostoksilla omalla takapihalla. Eikä tarvitse edes lompakkoa mukaan :D
Ihan äsken, olisiko tunti sitten, tein kesäkurpitsapikkelsiä. Edellisessä postauksessa oli kuva kesäkurpitsoistani. Tein pikkelssin siitä pyöreästä, pallon muotoisesta. Kurpitsaa leikatessa en ollut aivan varma, onko se kurpitsa vai kesäkurpitsa. Lehdistä ja kuoresta olin vähän epäillyt kesäkurpitsaksi ja oikeassa olin. Minulla on vielä kasvimaalla pari jalkapallon kokoista ja muutama pienempi. Sipuli luuli kai meloniksi ja pyysi saada palan. Ja tyttöhän söi ison palan ihan raakana, hyvällä ruokahalulla. Artisokka syö meillä keltaisia kurpitsoita raakana. Minulle ei raakana maistu oikein kumpikaan.

Päivällä etsin kaikki keittokirjani ja reseptini läpi, että löytäisin pikkelssin ohjeen. Nopeampi olisi kai avata kone ja kooklettaa, mutta periaatteesta en avaa konetta päivisin, koska jumitan sitten surffailemaan ihan epäolennaisuuksiin. Löysin Yhteishyvän Ruoka-lehden numeron 8.11, jossa oli seuraava ohje:

1kg kesäkurpitsaa
500g sipulia

Mausteliemi

2dl väkiviinaetikkaa
1dl vettä
3dl sokeria
1rkl suolaa
2tl sinapinsiemeniä

Raasta sipuli ja kesäkurpitsa, josta on poistettu pehmeä sisus.
Kiehauta kattilassa mausteliemi.
Lisää raasteet liemeen ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 15min.
Säilö puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin.
Säilytä kylmässä.


Helppoa. Mausta en vielä tiedä.

Kuten kuvasta näkyy, yhdessä purkissa pilkistää kurkkuja. Yksi tölkki jäi vajaaksi ja siihen jäi eniten lientä. Viipaloin pari pestyä avomaan kurkkua liemen sekaan. Täytyy ehkä syödä tuo purkki ensin pois. Pikkelssin ja suolakurkun risteytys. Yritän aina toimia niin, että mikään ei mene hukkaan. Joskus se poikii hulluja kokeiluja. Joskus ne onnistuu, joskus ei. Tämä todennäköisesti onnistuu.


Ai niin. En ole koskaan muistanut toivottaa ketään lukijaa tervetulleeksi tai muutenkaan ketään erityisesti huomioinut. Nyt huomasin, että minulla on 40 lukijaa. Wau! Aika huikeaa, että ketään kiinnostaa jorinani :) Kiva kun luette :) Jättäkäähän myös merkkiä itsestänne tuonne kommentteihin joskus. Tosin ymmärrän hyvin, jos ette kommentoi, koska tiedän itsekin, ettei aina jaksa, ehdi, keksi mitään sanomista jne. Seuraan monia blogeja ja käyn lukemassa juttuja, mutta silti melko harvoin kommentoin mitään. Ei vaan saa aikaiseksi.

8 kommenttia:

  1. En minäkään ole ikinä nähnnyt mustaa paprikaa! Onko tuo pitkulainen puna-keltainen tomaatti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt löysin siemenpussin ja nimen paprikalle. Se on Purple beauty. Kyllä se pitkulainen on tomaatti, vielä aavistuksen raaka. Kypsänä ihan tavallisen punainen ja nimeltään San Marzano.

      Poista
  2. Kommentteja on kyllä kiva lukea... Mutta joskus kun jossain blogissa on 48 kommenttia, joissa kaikissa sanotaan että onpa kivoja kuvia, tulee mieleen että kommentoin sitten vasta jos on jotain uutta sanottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ihan samaa mieltä :) Ja oiskohan niitä sitten enää kivaa lukeakaan.

      Poista
  3. Voi että, mulla paprikat möllöttää varsissaan vihreinä eikä vaan väri lähde muuttumaan! Alkaa ihan turhauttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä minulla aina tuo sama tilanne. Nyt säät olivat suosiollisia ja ajoitukset kasvatuksessa osuivat kohdilleen. Se tässä onkin jännää kun ei ikinä tiedä lopputulosta :)

      Poista
  4. Toi tummanvärinen paprika olikin ihan uus juttu meikäläiselle :) Hienosti oot saanu kasvikset kasvamaan ja nyt näin sadonkorjuun aikaan on varmasti mukava niitä popsia. Itsellä on vasta "orastava" viherpeukalo, joten satokin on ollut sen mukainen. Joku aina kuitenkin onnistunut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä on kyllä paras aika vuodesta kun pääsee nauttimaan kesän uurastuksen tuloksista. Orastava viherpeukalo on aina mukava juttu! Ja hyvä, että on tullut onnistumisia :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...