keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kasvikirjoja ja muita löytöjä

Kävin tänään kaupungissa. Minulla oli keskussairaalassa aika ja siellä vähän tutkailtiin tulevan vauvan kokoa. Näyttää siltä, että tämäkään ei jäisi alle 4 kilon. Ei ole ollut mitään sokerihäikkää ja oma painonnousukin on ollut varsin kohtuullista. Ehkä meille vaan jostain selittämättömästä syystä tulee isoja vauvoja.

Mutta se siitä. Melko lähellä sairaalaa on pieni Fidan kirppis, joka on yksi lemppareistani. Sieltä löysin ihania kasvikirjoja, joista kuva ylhäällä. Kolme noista ei ole mitään kovin uusia, mutta asia tuskin on paljonkaan muuttunut. Tosi paljon tietoa sekä hyöty- että huonekasveista. Ehkä eniten (ainakin ensi silmäyksellä) innostuin tuosta Raikas vihreä koti- kirjasta. Kirjan on tehnyt B.C. Wolverton, joka on tehnyt NASA:lle tutkimuksia, kuinka huonekasvit pystyvät puhdistamaan ilmasta myrkkyjä ja kuinka ne muutenkin parantavat ilman laatua. Kirjan alussa mm. kerrotaan siitä, että nykykodit ovat liian tiiviitä, eikä raikasta ulkoilmaa pääse sisälle ilmastointi järjestelmistä huolimatta tarpeeksi sisälle ja kodeissa on paljon materiaaleja ja laitteita, jotka tuottavat erilaisia haitallisia aineita ilmaan. Kotien sisäilma olisikin jopa saastuneempaa kuin kaupunkien ulkoilma (?). Kirjassa on esitelty ihan tuttuja ja tavallisia huonekasveja ja yllättäin monella niistä on kyky puhdistaa ilmasta haitallisia aineita. Kirjassa kerrotaan mikä kasvi poistaa mitäkin ja miten tehokkaasti, sekä kerrotaan kasvin hoito-ohjeita. Tosi mielenkiintoista. Jotenkin olen vain ajatellut, että kasvit vaan ottavat hiilidioksidia ja antavat vastaavasti happea kotiin. Meillä on varmaan sitten tosi puhdas ilma, kun on aika paljon kasveja :)

Pakko oli kirpparilta ostaa myös tämä iso pullo. Minulla on jo ennestään yksi samanlainen, jonka pelastin kerran lasinkeräysastiasta. Ajattelin kokeilla saanko pullot sisältä täysin puhtaiksi. Molemmissa on jotain pinttymää. Puhdistukseen meinasin kokeilla klorittivedessä liottamista. Katsotaan toimiiko. Jos joku tietää, keinon puhdistaa, niin neuvoja otetaan vastaan. Käyttäisin pulloja kotikaljan tekoon. En nyt äkkiseltään osaa sanoa paljonko vetävät, mutta useamman litran kuitenkin. Korkit näistä puuttuu, mutta ehkä sen voisi veistää puusta. Tai sitten hyvällä tuurilla saatan löytää jemmasta isojakin korkkeja. Minulla on aika hyvät varastot säilöntää varten säästettyja pulloja ja tölkkejä sekä korkkeja niihin.
Lisäksi löysin ilmaiskorista vauva-aiheisen kakun koristeen ja hevosenkengän muotoisen piparimuotin. (Tykkään tonkia ilmaiskoreja... ja yllättävän usein siellä on ihan järkevääkin tavaraa.) Kakun koriste on kai pojan kakkuun, kun on vaaleansininen röyhelö, mutta jos tulee tyttö niin, ehkä tuunaan koristeeseen pinkin nauhan ja rusetin röyhelön ympärille. Ja sitäpaitsi, en usko tyttöjen ja poikien väreihin...
Tuo piparimuotti on mielestäni hieno, se oli vielä uutuuttaan paketissa. Kaiketi jonkun heppakirjakerhon kylkiäinen. Tällaista muottia meillä ei vielä ollutkaan, niitä on kyllä kertynyt jo aika monta erilaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...