perjantai 24. tammikuuta 2014

Lämpötiloja

Tänä aamuna oli talven kovin pakkanen -23 astetta. Asumme mäellä ja mäen alla oli varmasti monta astetta kylmempää, niin aina.

Aamulla pojat katselivat lastenohjelmia. Nakottivat sohvalla pelkissä kalsareissa. Ei paitoja, ei sukkia. Katsahdin mittariin. Sisällä + 15 astetta. Kysyin paleltaako. "No on täällä ehkä vähän viilee."

Aamupalan jälkeen saatoimme esikoisen taksille. Sinne kylmään, mäen alle. Keskimmäinen sai jäädä sohvalle tekemään Angry Birds puuhakirjaa. Kalsarisilleen. Esikoinen puki ne tavalliset talvivaatteet. Mutta paksumman pipon kuitenkin. Villasukkia ei suostunut laittamaan. Sanoi piilottaneensa ne, etti tarvitse käyttää. Putkihuivin kuitenkin etsi kaulaan. Pakkasin nuoremmalle päivävaatteiden lisäksi villapuvun, karvahatun, huopikkaat ja toppapuvun. Laitoin ahkioon lampaantaljan, ison villahuovan, lapsen, käärin pakettiin ja vielä toinen lampaantalja päälle. Saatoimme esikoisen taksiin. Ei se vieläkään uskalla kävellä yksin aamulla. Iltapäivällä uskaltaa. Noin kilometrin lenkki teki hyvää. Itselle tuli kuuma.

Palasimme kotiin ja lämmitimme uuneja. Kävin eläinten luona. Lampailla, vuohella ja kanoilla oli vedet sulat ja lämpömittari näytti +5 astetta. Hyvin on isännän eristämä suoja toiminut. Eikä siellä ole edes mitään lämmitintä. Jos vielä kylmenisi, olisi pakko viedä sinne joku aparaatti. Kaneilla uudessa asunnossaan on -5 astetta, mutta onhan se ihan hirmuisen paljon vähemmän kuin ulkona. Kaikkein lämpimintä on viiriäisillä pannuhuoneessa, varmaankin lähellä 25 astetta. Mutta niillä pitääkin olla lämmin.

Kellaria joutuu vahtimaan. Siellä on ollut vain kaksi astetta lämmintä. Olen vienyt sinne kuumavesi kanistereita. Tänään tuikkulyhdyn. Mutta nuo kynttilähommat vähän arveluttaa. On hankalaa kun ei saa lunta kellarin suojaksi, tai kanalan. Tai asuinhuoneiden. Ja mikä tärkeintä putkien.

Tämä päivä oli kuin huonoa komediaa. Kuivakäymälän pissiputki jäätyi. Piti käydä ulkona, potalla tai kylppärin lattiakaivolla. Hankalaa. Isäntä sai sen kuitenkin sulamaan jollain lämpötoholla ulkokautta.

Iltapäivällä minun piti viedä keskimmäinen kerhoon. Mutta auto ei startannut. Olin pitänyt autoa lämmityksessä 3 tuntia. Mutta virta ei mennytkään seinästä autoon asti. Luulin, että sulake oli palanut. Mutta johto olisin niin jäässä, ettei se ollutkaan ihan kunnolla pohjassa. Ärsyttävää. Ja olin luvannut esikoisen kavereineen hakea samalla reissulla koululta. Pojat kuitenkin saivat kyydin ja lopulta keskimmäinenkin pääsi kerhoon. Mutta siellä ei ollut ketään muuta kerholaista. Oli leikkinyt yksin legoilla kaksi tuntia. Ja syönyt eväät. Mutta oli ihan hyvällä mielellä kun oli päässyt lopulta kerhoon. Oli ollut mukavaa yksinkin.

Vaikka oli kylmä päivä lapset leikkivät useamman kerran ulkona. Ei kuulemma palella. Ja kun tulivat sisälle, pojat heittivät tietysti kaikki muut vaatteet pois paitsi kalsarit. Mutta olihan meillä jo toki 18 plussan puolella. Ihan kesäiset lämpötilat, eikö? En kyllä oikeasti tajua, miten ne tarkenee ilman paitaa ja paljain varpain. Itsellä on pitkähihainen ja villatakki. Pitkät kalsarit ja farkut sekä sukat ja villasukat. Kyllä minä yritän tuputtaa vaatteita lapsillekin, mutta ne hetken päästä riisuvat "liiat" pois, oli keli mikä tahansa...

Hyvää talvista viikonloppua :)

P.S. Huomaan, että pian blogini vierailijoiden määrä on sama kuin postinumeroni. Pitäisköhän pistää joku arvonta pystyyn...

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen ihmetellyt, kun näen tulla ulkona lapsia reuhottamassa ilman pipoa ja lapasia ja takki auki. Mutta kai ne itse tietävät, onko niillä kylmä. Muistan, että pienenä harmitti kun aina piti laittaa villatakki päälle, kun äitiä paleli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä kyllä aina ole ihan varma tietääkö ne vai ei :D Onneksi pipot, lapaset ja takit on toistaiseksi pysyneet ulkona päällä. Mutta kai ne sitten viimeistään teininä häviää nekin :D Minä muistan, että minua pakotettiin pitämään jotain reino-tossun tapaisia kenkiä sisällä ja musta ne oli NIIN rumat. Olin ehkä 5v. Meillä oli kyllä kamalan kylmä lattia, että oikeassa kai ne aikuiset oli. Nyt mä taas käytän reinoja. Niin sitä palaa juurilleen :D

   Poista
 2. Juu, ilman muuta arvontaa kehiin sen kunniaks :). Nimim. toiveikas...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...