sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Messupäivitys 2.


Olin eilisen Helsingin messukeskuksessa Kevätmessuilla. Itseäni kiinnostaa siellä eniten kaikki puutarhajutut. Haahuilin aikani lähi-ja lumuruokapuolellakin ja kävin moikkaamassa kotikunnan tuttuja heidän osastollaan. Rakennusjutut ei niinkään minua tänä vuonna kiinnostaneet. 

Messupäivän aamu alkoi aika ankeissa merkeissä, koska kuopus alkoi oksentamaan ennen kahta aamuyöllä. En sen jälkeen enää nukkunut ja kello soi neljältä ja bussi lähti viideltä. Nukahdin hetkeksi bussissa. Eväät eivät oikein maistuneet bussissa, eikä kyllä oikein koko päivänä. Tuntui, että oksennuksen haju oli pinttynyt nenääni koko päiväksi. Koska olin nukkunut liian vähän ja syönyt liian vähän, koko päivä meni jonkinlaisessa sumussa haahuillessa. 

Kuvia tuli otettua paljon vähemmän kuin olin aikonut ja tosiaan ajatukset messuista on nyt aika haaleat. Ylinnä olevaan kasvihuoneeseen kiinnitin huomiota ja kävin siellä sisälläkin ihmettelemässä. Huone on virolaista tekoa. Näitä tämän mallisia kasvihuoneita olen nähnyt tee-se-itseversioina facebookin, lähinnä permakulttuuria käsittelevissä, ryhmissä. Olisiko oikea nimitys kupolikasvihuone? Hyvät keksinnöt päätyvät aina kaupallisiksi. Toinen facebookista tuttu ilmiö, joka oli tuotteistettu oli bokashikompostointi. Tai ehkä tuote on ollut ensin ja sitten ilmiö. En tiedä. Jos meillä ei menisi niin paljon biojätettä eläintenruuaksi, bokashi olisi varmasti sellainen kompostointimenetelmä, jota alkaisin kokeilla. Mutta nyt meillä ei vaan tulisi tarpeeksi erilaista tavaraa sinne. Ja lämpökompostoria tarvitaan kuitenkin vessan jätteille. Tässä bokashista lisää.



Kompostointiin liittyen, istuin jonkin aikaan "luennolla" tai miksi niitä nyt kutsutaan tällaisissa tilaisuuksissa, jonka aiheena oli kuivakäymälät. Hyvin mielenkiintoista. Se mitä jäi mieleen oli se, että nelihenkisen perheen puhtaalle erotellulle pissalle pitäisi olla hiukan vajaan 600 neliön (tarkkaan en muista, ehkä 580 neliötä tai jotain...) kokoinen ala maata johon sen voi levittää vuosittain. Meidän piha on noin 2000 neliötä, joten voisimme levittää kaiken omaan puutarhaan, jos oikein käsitin. Sitä ei ole luvallista levittää oikeille maanviljelyksille, mutta omille puutarhakasveille voi. 



En ole aiempina vuosina malttanut istua kuuntelemaan lavojen eteen, mutta nyt olin kai niin väsynyt, että teki mieli istahtaa. Toinen missä istahdin kuuntelemaan oli tämä: Keittiöpuutarha- Siemenestä lautaselle- kirjan kirjoittajien jutustelu. Kirjoittajat ovat Hanna Sumari, Kati Jukarainen ja Maria Kesänen. Kirja vaikutti mukavalta, mutta taidan lainata sen kirjastosta. Mietin sitten rauhassa haluanko omaksi. Olen taas havatunut siihen, että hamstraan kirjoja liikaa. Meinasin ostaa messuilta yhden yrttikirjan, mutta en muistanut omistanko sen jo. Eli minulla taitaa olla pieni ongelma kirjojen keräilyn kanssa.  
Keskustelusta olisi pitänyt tehdä muistiinpanoja muutamien vinkkien ja lajikkeiden kohdalla, mutta ajattelin muistavani. Arvatkaa muistanko?

Kolmas mielenkiintoinen asia olisi ollut hunajaan liittyvä luento, mutta myöhästyin siitä ja huomasin, etten jaksa keskittyä muutenkaan. En jäänyt sitten siihen. 



Seuraavaksi ihan vain julkkiskuva. En oikein ole koskaan ymmärtänyt vouhotusta siitä, että näitkö julkkiksen tai otitko kuvan. No, tällä kertaa otin.


Tynnyrisaunojen äärellä pyörin hyvän aikaa. Viime kesänä ostin pienen pienen rakennusoikeudettoman rantatontin kävelymatkan päästä. Mietiskelin, josko sinne saisi viedä tällaisen tynnyrin. Pienimmät ovat todella pieniä. Majoitusasiat minulla rannalle on jo kunnossa. Sain mieheltä synttärilahjaksi riippumaton. Sellaisen retkeilyversion, jossa voi oikeasti yöpyä taivasalla. Joululahjaksi sain samaiselta henkilöltä trangian, joten minulla oma yhden hengen B&B.


Aurinkopaneelikojuilla vietin aikaa myös, mutta katsotaan saammeko niitä ikinä vai jääkö haaveeksi vain. 

Siemeneniä ostin mielestäni maltilla. Olisi pitänyt tehdä lista mukaan, mitä puuttuu. Olen aivan liian huono tuonkaltaiseen suunnittelemiseen. Nyt ostin vain sellaisia, mitä varmasti tiesin, etten omista ennestään. Mukuloita ja sipuleita en taaskaan ostanut. Vähän mietin jättilaukkoja ja sitä myyrää karkottavaa liljaa(?). Mutta ajattelin, etten muista sitten istuttaa niitä kuitenkaan. Pilaantuisivat vaan. Tulin liittyneeksi maatiaisen jäseneksi tällä reissulla. 

Yläkuu- kustannuksen pöydän ääressä kävin ihmettelemässä kuukirjoja. Minua on pari vuotta kiinnostanut kuinka hyödyntää kuunvaiheita kylvöissä ja kasvatuksessa. Asia ei kyllä ole edennyt kiinnostusta pidemmälle. Olen varma, että kuu vaikuttaa kasveihin, minuun se vaikuttaa ainakin. Toimintani ja vireystilani on aivan erilainen kuun erivaiheissa. Ja nukkumiseen ja uneen vaikutus on tosi voimakas. Sain itselleni Kuu ja sää päiväkirjan 2016. Mieheni on pitänyt sääpäiväkirjaa yli 10 vuotta ja tämä kirja vaikuttaa tosi hyvältä. Mieskin oli samaa mieltä. Voisimme käyttää sitä yhdessä. Minä voisin aina tarkistaa oikean ajankohdan puutarhatöille. Asiat on merkitty väri- ja kirjainkoodein. Niin helposti, että jopa minä tajuan.

Paluu arkeen vielä. Nyt meidän kaikki lapset oksentaa. Kuopus on jo toipumaan päin. Toivon todella, etten itse sairastu. Töistä olen kyllä huomenna pois. Jään hoitamaan lapsia. 

5 kommenttia:

  1. Kiva postaus, kiitos tästä. Kiva katsella muiden kuvia, kun en itse päässyt osallistumaan messuille.

    VastaaPoista
  2. Toi Bokashi juttu on kiinnostava. Veljeni on Japanissa töissä, kyselinkin häneltä viimeksi, kun hän oli käymässä Suomessa, onko hän kuullut tästä. Ei ollut, mutta oli ihmetellyt, kun Tokiossa ei ole biojätteille taloyhtiöissä pönttöjä. Olisikohan porukoilla omat kompostorit sisällä? Nyt täytyy pistää veljelle viestiä ja pyytää kyselemään lisää asiasta!

    VastaaPoista
  3. Kiinnostuneena menin lukemaan bokashista, mutta nettisivut valitettavasti vaikuttavat huuhaalta huonon suomennoksen(?) vuoksi. Siellä väitetäön mm. mikrobien olomuodoksi nestemäinen (kiinteitä ovat) ja ettei käymisessä synny hiilidioksidia ja metaania (kyllä syntyy).

    Voi olla toimiva systeemi lämpimissä maissa, mutta epäilen käytännöllisyyttä Suomessa: työlästä on talvella kaivaa biojätteille hautapaikkaa lumiseen ja jäiseen maahan tai täytellä istutuslaatikoita biojätteellä ja mullalla. Mikrobitoiminta myös heikkenee suuresti pakkasessa. Vrt. biojätteen hajoamattomuus pakastimessa. Helpompi on kipata jätteet lämpökompostoriin, jossa myös luonnonmukaiset mikrobit hajottavat orgaanisen aineen. Eikä lämpökompostorissa hajonneelle massalle tarvitse erikseen varata jyrsijäverkoin suojattua laatikkoa loppuhajoamiseen. Eikä tarvitse kaivaa kuoppaa maahan ja peittää mullalla, vaan voi sellaisenaan levittää pensaiden juureen.

    Ehkä tuo bokashi toimii pienen talouden kesämökillä kesäaikaan (vaikka voihan biojätteet kaivaa multaan maatumaan sellaisinaankin)? Hanallisessa sankossa varmasti näppärää suotovesien poislaskeminen -> luvattu hajuttomuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo linkki on sen kyseisen firman sivulle, joka messuilla asiaa esitteli. Itse olenn törmännyt aiheeseen fb:ssä ja siellä on oma ryhmä aiheesta. Todentotta toimii varmasti pienissä talouksissa helpommin. Talven aikana ilmeisesti säilyttävät tuotokset jossakin ja vasta keväällä kaivelevat ne maahan.
      Biojätteen kaivamista suoraan maahan ei kai suositella kuitenkaan?

      Poista
  4. Pikaista parenemista.
    Hauskaa lukea messuista. Luennoilla tulee usein hyvin asiaa, niitä ei vain aina malttaisi kuunnella. Kävin taannoin aurinkosähköluennolla (kirjoitin siitä blogiin) ja hoksasin samalla, että eri järjestöjen/toimijoiden ilmaisluennoillakin on tiukkaa asiaa, kunhan sinne malttaa mennä kuuntelemaan :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...