perjantai 13. syyskuuta 2013

Ketsuppia

Päätin kokeilla ketsupin tekemistä. Olen usein miettinyt asiaa, mutta aina se on johonkin tyssännyt. Omia tomaatteja meillä ei ole niin paljon, että niistä keittäisin. Minulla pitäisi olla ammattimainen tomaattiviljelmä, että saisin niin paljon tomaatteja, että niistä riittäisi säilöntään asti. Kaikki menevät kyllä raakana ihan samantien mitä tulee. Nyt K-marketissa oli Puolalaisia tomaatteja 50 senttiä kilo ja ajattelin kilohinnan olevan niin edullinen, että ei edes paljon harmittaisi, jos ketsuppi ei sitten onnistuisi tai muistuisikaan. Kotimaisia tomaatteja ostan silloin kun ostan, mutta tässä tapauksessa päätin livetä, koska tuskin ne ostamani ketsupinkaan tomaatit on suomalaisia. Ja lopputulos on varmasti puhtaampi ja aidompi kuin kaupan ketsupissa. Meillä lapset on ketsuppikoukussa, hävettää myöntää, myös puolitoistavuotias. Vähän varauksella perhe tähän suhtautui, mutta minusta lopputulos oli onnistunut. Oma arvioni on, että yhtä pahaa kuin kaupankin tavara. En ollenkaan ole ketsupin ystävä. Hyi, yäk! Esikoinen ja kuopus maistoivat ja ihan hyvältä vaikutti. Keskimmäinen ei suostunut maistamaan. Ainakaan vielä. Ohjeen löysin vanhasta Yhteishyvän Ruoka-lehdestä. Minusta niissä on hyviä ja toimivia ohjeita.

Kahdesta kilosta tomaatteja tätä keittelin. Paprikan korvasin omilla punaisilla chileillä. Sipuli, valkosipuli ja basilika olivat myös omaa tuotantoa.

Ketsuppi:

1 kg tomaatteja
2 punaista paprikaa (1 chili)
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
4 ruokalusikallista tomaattisosetta (1 pikkupurkki)
1 ja puoli dl ruokosokeria (luomu)
1 dl punaviinietikkaa
2 tl basilikaa ( tuoreenapakastettuja lehtiä)
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta (jauhetta)

Halkaise tomaatit ja poista kova kanta. Pilko ainekset kattilaan. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä tunti miedolla lämmöllä tunti. Sekoita ja vahdi, ettei kiehu liikaa ja pala pohjaan. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Säilö kuumana kuumennettuihin purkkeihin/pulloihin ja sulje heti. Säilyy viileässä kuukausia.
Itse aina kuumennan puhtaat lasipurkit uunissa ( 100, enemmänkin saattaa olla, astetta min. 15 min.) ja keitän kannet ja korkit (n. 10 min) . Täytän aina tölkit ja pullot piri pintaan ja suljen heti kuumana. Jäähtyessään purkkiin/pulloon tulee tyhjiö, eikä siellä pöpöt muhi tai homeet juhli.
Säilöntä kannattaa tehdä kunnolla ja huolellisesti, muuten koko työ on turhaa ajan ja ainesten hukkaa.

6 kommenttia:

  1. Hei tota voisi kokeilla ja niinkuin sinäkin, niillä halvoilla tomskuilla. Ja ajattelin koettaa myöskin kuivata kuivurilla, jos kotimaista hyvällä hinnalla saisi. Kaappeja ja purkkeja voisi täyttää suppisten sijaan tänä vuonna tomaatinkäppyröillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivatut tomaatit kuulostaa hyvältä :) ja ehkä ne olisi tosiaan paras tehdä kotimaisesta. Tuossa ketsupissa tomaatteja sentään keitetään tunti. Vaikka tuskin se mitään ainejäämiä poistaa.

      Poista
  2. Moi Mammukka,

    Itsekin oon ajatellut, että pitäisi kokeilla omatekemää tomaattisosetta, sillä noi kaupan perusketsupit/soseet taitaa olla täynnä epäterveellisiä aineita...:)

    Tämä poikkeaa vähän aiheesta, mutta olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi sosiaalisessa mediassakin keskustelua herättävästä Nytin artikkelista :

    http://nyt.fi/20130913-himoshoppaaja-piti-nytille-ostospaeivaekirjaa-perusviikolla-paloi-500-euroa/

    Mie totesin kyseisen jutun luettuani, että oon totaalisesti tippunut kärryiltä tuon kuluttamisen suhteen. Lisäksi tein sen päätelmän, että taidan oikeasti olla nykypäivän mittapuilla aika köyhä. Olen jutun tyttöä melkein kymmenen vuotta vanhempi eikä mulla todellakaan ole "löysää rahaa" 800 euroa kuukaudessa vaatteisiin ym. Eipä silti, en kyllä ikinä haluaisi kyseistä summaa kuukaudessa halpaketjujen vaatteisiin käyttää vaan mielummin suosisin hyvää ompelijaa tai hankkisin itselleni laadukkaita ja ekologisesti tuotettuja vaatteita (enkä siltikään käyttäisi tuollaisia summia vaatteisiin ym). Summa summarum, on erittäin huolestuttavaa, jos iso osa ihmisistä jakaa tuollaisen ajatusmaailman kuin ko. jutun tyttö!

    T:Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä lukea tuo juttu paremmalla ajalla ihan kunnolla, nyt silmäilin ja voin todeta, että en kyllä tunne ollenkaan tuota maailmaa, jossa tuo himoshoppaaja elää. Ja kyllä, minäkin olen köyhä. Jos mittarina on se, että pystyykö kuluttamaan tuolla tavoin. Monella tavalla koen elämäni rikkaaksi, eikä minun oikeasti tarvitse edes venyttää penniä. Elämäni vain on ihan totaalisen erilaista kuin tuossa jutussa. Olen samaa mieltä, että tuo suunta on huolestuttava. Luulen, että ihmiset eivät enää kasva rahan käyttöön samalla tavalla kuin ennen. Raha ei ole mitään konkreettista. Se on numeroita jossain bittiavaruudessa, ei käteistä lompakossa. Luotolla ja osamaksulla ostaminen on (liian?) helppoa. Rahalla hankitaan mielikuvia, imagoa, statusta, ei pelkkiä elämiseen tarvittavia hyödykkeitä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...