lauantai 18. elokuuta 2012

Puutarhakuvia

Ensimmäinen kypsyvä black cherry- tomaatti. En ole aiemmin näitä kasvattanut. Aika hurjan värinen! Mausta en vielä osaa sanoa mitään. Nyt vasta alkavat tomaatit kypsyä, kun tuli pitkästä aikaa lämmintä. Näköjään kannatti laittaa monia eri lajikkeita, koska muutama näyttää tekevän satoa, vaikka on ollutkin huono vuosi tomaatille. Päärynän muotoisia  red pear- tomatteja on tulossa eniten.

Marjasavikka eli mansikkapinaatti on tykännyt kasvaa tänä kesänä. Minusta tämä on tosi kaunis kasvi. Maku ei ole häävi. "Marjan" voisi kuvitella makeaksi, mutta maistuu "vihreältä" ja on karvas pettymys mielikuvaan verrattuna. Olen laittanut salaattiin koristeeksi ja myös joihinkin lämpimiin ruokiin. Lämpimänä maku mietonee. Minusta tätä ei kuitenkaan kannata kovin pitkään kypsentää, menee ihan muussiksi ja maku häviää tyystin. En tiedä miten oikasti pitäisi käyttää. Koristeena kai lähinnä.

Maurinmalvan kukka. Minusta tämäkin on todella kaunis. Löysin kasvista tietoa Hyötykasviyhdistyksen sivuilta. Siellä sanotaan, että on yksivuotinen, mutta minulla ainakin tämä kylväytyy samoille paikoille itsekseen eli kun kerran kylvää, se voi jäädä paikalla seuraavaksikin vuodeksi. Teeksi olen käyttänyt joskus noita kukkia kuivattuna. Huomasin vasta nyt, että lehdistä voisi hauduttaa kasvovettä. Voisi ehkä kokeilla joskus.

Härkäpapu. Ehkä kymmenkunta kasvia on kasvanut. En oikein osaa käyttää mitenkään, mutta viherlannoituskasvina kasvatan ja kuivaan siemenet seuraavaa kevättä varten. Ylimääräiset siemenet ole syöttänyt jollekin kotieläimelle "rehuna".

Tulossa talvikurpitsoita.

Kesäkurpitsoita. Näitä on tänä kesänä tullut enemmän kuin minulla ikinä. Olen keittänyt osan pakkaseen soseena. Voin sitten antaa vauvalle ja laittaa sosekeittoihin. Vauva tykkää kovasti kesäkurpitsasoseesta.

Kesäkurpitsapenkissä kasvaa rikkaruohoina vehnää ja kauraa. Kurpitsat ovat kompostikasassa, jossa on kanien häkeistä tavaraa. Seassa on näköjään ollut syömättömiä jyviä, jotka eivät ole palaneet. Kohta pääsen puimaan viljasadon :D Kyllä nämäkin jyvät joku syö!

Ruusupapu on ihmeekseni kasvanut kylmästä kesästä huolimatta. Katsotaan ehtiikö tehdä yhtään papua.

Viime syksynä maahan jäänyt palsternakka on kasvanut reilun metrin korkuiseksi ja tekee huiman siemensadon. Kunhan siemenet kypsyvät, kerään ne talteen ensikevättä varten.

Vain yhdessä omenapuussa on paljon raakileita, mutta valitettavasti niihinkin on tainnut iskeä muumiotauti. Aiemmin sitä ei ole ollut meillä. Katsotaan kuinka sadon käy. Nämä on ihanaa myöhäistä lajiketta, joka säilyisivät kellarissa ainakin jouluun saakka, jopa kevättalvelle.

Mangoldi, punajuuri, porkkana, mustajuuri, palsternakka, tilli, salaatti. Tämä puoli kasvimaasta voi tosi hyvin. Avomaankurkku ja kaalit epäonnistuivat melko täysin. Muutama kurkku on syöty ja muutama on ehkä vielä tulossa. Kaaleja saattaa tulla pari. Pavut vasta kukkivat ja joitakin isompia alkuja on. En tiedä kerkeävätkö. Mutta onneksi on montaa lajia, joten jokin onnistuu aina. Perunaa saattaa tulla kohtuullisesti ja sipulit riittävät varmasti talveksi.

Kylvin yrttipenkkiin keväällä korianteria. Se tuoksuu ihan hirveän pahalta. Epäilen, että olen sille allerginen, koska sen tuoksu saa minut yökkimään.

Löysin jokin aika sitten pihaltamme uuden lajin, jota en ole juomannut aiemmin. Omenapuutarhassa kasvaa kelta-apilaa.

Pihapihlajissa on tosi paljon marjoja! Puut ovat tosi kauniita. Kunhan marjat kunnolla kypsyvät, ne menevät varmasti hujauksessa lintujen suihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...