sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Tarjousruokaa


Usein teen viikonloppuna suuren padallisen, kattilallisen tai vuoallisen jotakin, josta riittää myös alkuviikoksi ruokaa. Tämä ruoka ei nyt kyllä ole millään tapaa omavaraista, mutta edullista se on. Ruokalaskumme on n. 100€ viikko, joka ei mielestäni ole 5 hengen perheelle paljon. Hoksasin ihan tässä taannoin, että käyn paikkakuntamme kahdessa ruokakaupassa, mutta kolmannessa, joka ei kuulu suurketjuihin, en juuri käy. Vaikka ehdottomasti kannattaisi, koska siellä on mm. liha- ja kalatiski, jota ei muissa kaupoissa ole. Huomasin myös, että siellä myydään vihanneksia ja hedelmiä valmiiksi punnituissa tarjouspusseissa. Sellaista en ole nähnyt kuin Tuurin kyläkaupassa aiemmin. Koska, olen melkoinen tarjoushaukka, en voinut vastustaa kiusausta ostaa tarjoushevitavaraa. Mies sanoi, ettei ala mitään märännöksiä syömään, mutta ei ne mitää mädäntyneitä ollut. Jos hieman nahistuneita kyllä, mutta ainakin ruuanlaittoon ihan kelvollisia. Ja eläimille tietysti olisin voinut antaa myös. Hinta oli todella edullinen. Aiemmin eri kaupasta olin ostanut suuren kimpaleen tarjouspossunlihaa, jonka jauhoin itse jauhelihaksi uudella myllylläni. Liha ei ehkä ollut kaikkein eettisintä, mutta suomalaista ja päiväystäkin vielä mukavasti jäljellä. Ja edullista. Makaroni on kyllä luomua, mutta sekin on tarjouksesta. Puolen kilon pussi Hyvinvoinnin Tavaratalosta tilattu. Pakkasessa minulla oli pieni pussillinen omaa basilikaa ja jääkaapista löytyi yksi arkijuuston käntty ja paketti Olympia- sulatejuustoa. Sulatejuusto on ollut kuukausia jääkaapissa, en edes muista enää miksi olen sen ostanut. Leivän päällä sitä ei meillä syö kukaan. Siinä olisi ollut ensi viikolla eräpäivä.

Näistä eväistä tein sitten makaroni vuokaa:

Pussillinen keitettyä luomupastaa
Paistettua jauhelihaa, jonka seassa kypsensin sipulia, valkosipulia, keltainen paprika, kolme tomaattia, pakastettua basilikaa, mausteeksi yrttisuolaa ja pippuria sekä loraus oliiviöljyä.
Makronit ja jauheliha vuokaan. Sekoitin joukkoon vielä paketin Olympia- sulatejuustoa ja juustoraastetta.
Paistoin uunissa 200 astetta noin 45 minuuttia. Perheestä ruoka oli outoa, mutta ihan hyvää.



 




Tiistain Länkkärissä (alueemme sanomalehti) on aina ruokaohjeita. Viimeksi siinä oli tällainen punajuuri-suklaakakun ohje. Ilahduin, koska olin huomannut kellarissa käydessäni, että minullahan on vielä muutama ihan kelvollinen punajuuri. Osan vain keitin ruuan lisukkeeksi, mutta osan käytin tähän kakkuun. Ihan hyvää kakkua, koska lapsetkin söivät. Ehkä kuitenkin enemmän aikuiseen makuun on. Olisi pitänyt jättää mantelit pois, koska Sellerillä tuli suu kipeäksi. Olen aika varma, että allerginen reaktio manttelista. Pitäisi olla varovainen näitten juttujen kanssa.


Punajuuri-suklaakakku

200g tummaa suklaata
3 munaa
1,5dl sokeria
1dl fariinisokeria
Lehden ohjeesta puuttui vehnäjauhojen määrä, laitoin 5d, mutta oli hieman liikaa
2tl leivinjauhetta
1dl voisulaa
3dl hienoksi raastettua punajuurta

Kuorrute:
100g tummaa suklaata
0,5 dl tomusokeria
purkki ranskankermaa
pinnalle mantelirouhetta

Sulata suklaa vesihauteessa.
Vaahdota munat ja sokeri.
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Kääntele jauhot muna-sokerivaahtoon.
Lisää joukkoon voisula, raaste ja hieman jäähtynyt suklaa.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
Paista 175 asteessa 35 min. Saa jäädä sisältä meheväksi. (Minun kakustani tuli kuivahko, oli joko liian pitkään uunissa tai sitten jauhoja oli liikaa...)

Valmista kuorrute. Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää tomusokeri ja ranskan kerma. Levitä jäähtyneelle kakulle. Ripottele pinnalle mantelirouhe.

Nyt on sitten sekä pää- että jälkiruoka alkuviikoksi.


Punajuurten hieman itäneet päät laitoin veteen lautaselle. Katsotaan saanko kasvatettua niistä syötäviä versoja. En ole aiemmin kokeillut. Laitoin myös kolme porkkanan päätä. Porkkanan naattia ei kyllä minua houkuttele, mutta jos vaikka linnuille tai pupuille maistiaisia. Herneen verost virahtivat ihan tämän päivän aikana huimasti. Krassia jo sain leikata leivälle. Tuo yksi kasvi on juurtumassa oleva bougainvillea, jonka sain töistä. Näyttää nuutuneelta. Odotukset sen suhteen on aika minimaaliset. Se ei ole siis syötävää, jos joku nyt jäi miettimään...

2 kommenttia:

  1. Kakku näyttää tosi herkulliselta, mutta maistuiko siinä siis punajuuri? Teidän ruokakustannukset ovat pienemmät kun meidän kahden henkilön taloudessa. Siihen tietenkin vaikuttaa se että joudun käyttämään gluteenittomia tuotteita ja entiset herkkuni pavut ja linssit ovat pannassa.

    VastaaPoista
  2. Heti tuoreeltaan kakussa ei minusta maistunut punajuuri, mutta seuraavana päivänä kylmäsäilytyksen jälkeen punajuuri alkoi maistua. Tosin lapset eivät osanneet epäillä mitään. Kiletäytyvät jyrkästi punajuuresta, koska se on pahaa. Näköjään hyvin piilottamalla ja naamioimalla pahakin ruoka maistuu suussa sulavalta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...