maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kalebassi


Kalebassia laitoimme esikoisen kanssa yhtenä iltana kasvamaan. Toivotaan, että itävät ja vielä enemmän toivotaan, että saamme vielä satoa. (Ja sitten toivotaan menetystä kilpailussa) Nämä on pojan 4h-kasveja, joista äiti taitaa olla enempi innostunut :D Ihan mielellään se kyllä poikakin näitä laittoi. Olivat kerhossa laittaneet myös herneen versoja muutama viikko sitten. Nyt versot on jo tosi pitkiä. Poika maistoi niitä ja totesi, että mieluummin kasvattaa versoista isoja kasveja ja katsoo saako niistä palkoja, ku tuollaisenaan maistuu ihan heinältä :D

 4H-kerho on muuten "syyllinen" omaan kasvimaainnostukseeni. Silloin kun olin lapsi ja nuori, yhdistyksen kautta sai ihan oikeasti ostettua vihannesten siemeniä, joita sitten neuvojan ohjeiden mukaan hoideltiin. Ja tietysti vanhempien avulla myös. Siitä sain ensimmäiset tienestitkin, kun myin paikalliseen markettiin sipulia ja joskus porkkanaakin. Kerran minulla oli puoli aaria kehäkukkaa, joiden kukat kuivasin ja lähetin johonkin yrttifirmaan linja-autorahtina. Yhtenä kesänä kävin niittykasvikurssin, keräsin siemeniä ja myin niitä. Meillä oli myös 4H-ketjulammas ja veljellä 4H-ketjuvasikka. Ja arvatkaa, olen edelleen paikallisen yhdityksen toiminnassa mukana. Olen ikikerholainen, liian vanha varsinaiseksi jäseneksi, mutta jäsen kuitenkin.

Olen vähän surrut sitä, että jossain vaiheessa tuntui, että 4H-järjestö haluaa irti maalaisleimasta ja esim. kasvimaajutut on aikalailla unohdettu toiminnasta viimeisen 10-vuoden aikana. Minusta sikäli vikatikki, että nyt oltaisiin taas trendin harjalla ja sille toiminnalle olisi käsittääkseni kysyntää ja kiinnostusta. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

(Ja ei. 4H ei ole Keskustan nuorisojärjestö. Jotkut ihmiset tuntuvat niin luulevan. En käsitä miksi. Ehkä siksi, että jossain vaiheessa molempien tunnuksessa oli vihreä apilan lehti. 4H-liike on hyvin vanha kansainvälinen järjestö, jonka syntyhistoria käsittääkseni juontaa juurensa USA:han. Suomessakin toimintaa on ollut jo kauan. Minulla on tuttu, joka on sodan jälkeen jo osallistunut joillekin nuorten kursseille.)

6 kommenttia:

 1. Minun kirjavassa menneisyydessäni on vuosi työllistämistuettua työtä 4H-yhdistyksessä. Arvatenkin meillä kasvatettiin sinä kesänä auringonkukkia ja poika taisi vielä voittaa mitalisijan. (Saako yhdistyksen työntekijän lapsi osallistua?)

  Miksi meille aikuisille ei ole mitään vastaavaa, vai enkö ole vain löytänyt? Liityin paikallisiin Marttoihin kaiken kivan toivossa, mutta jos porukan keski-ikä on noin 70 vuotta, eikä mitään mukavaa tapahdu, niin turhaa oli sekin.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen ollut pätkän yhdityksessä töissä, vuosia sitten. Oli minulla tosi jossain vaiheessa pitkä pätkä etten ollut näissä kuviossa mitenkään mukana, nyt onneksi pääsee tutun harrastuksen pariin vähän lapsen siivellä.
  Kyllä minusta monien työntekijöiden lapset osallistuvat paljon toimintaan ja kilpailuihinkin. Jos kyse on vaikka kurpitsan koosta tai vastaavasta, eihän se tulos välttämättä riipu siitä kenen lapsi on kasvattanut. Mutta en tiedä ihan varmasti noista sääntöasioista.

  Kyllä 4H-toimintaan otetaan mielellään aikuisia vapaaehtoisia mukaan toimimaan lasten kanssa. Jos vain on lapsi- ja nuorisotyöhön soveltuva tyyppi. Minusta parasta toimintaa voisi monessa asiassa olla sellainen, jossa eri ikäiset voisivat yhdessä toimia.

  Minäkin olen huomannut, että monet ihan kivat aikuisten yhdistykset ovat vähän kuppikuntaistuneet ja vanhentuneet keski-iältään ja sinne on vaikea päästä mukaan. Ovat iloisia, jos tulee nuorempia mukaan ja kaipaavat uutta verta, mutta usein ei sitten kuitenkaan olla valmiita mitenkään huomiomaan niitä uusia jäseniä. "Näin pitää tehdä, näin on ennenkin tehty, jo 50-vuotta on tehty näin..." Siihenpä se sitten tyssää... huoh...

  VastaaPoista
 3. Minullakin on tuota kalebassia kylvössä ja itivät hyvinkin nopeasti. Laitoin muovia päälle ja lämpimälle ikkunalle. Kolme purkkia oli viileämmässä ja ne itivät hitaammin. Kaikki kuitenkin itivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) ehkä meilläkin pian itää. Saimme vasta viime viikolla siemenet, joten pääsimme vasta kylvöhommiin.

   Poista
 4. Valaises vähän minuakin, että mikä on kalebassi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullokurpitsa. Koreisteiksi voi kuivata, maljakoiksi, soittimiksi... Syömisestä en tiedä. Täytyy selvittää.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...