lauantai 29. maaliskuuta 2014

Maistuuko puulta?


Isäntä lempipuuhansa parissa. Puita, puita ja vielä vähän lisää puita. Pitkin talvea se on hakenut tuulenkaatoja ja keloja omasta metsästä ja monesta muusta paikasta joista on kysynyt tai joistain paikoin on jopa tarjottu. Joistain puista on taidettu maksaa, jotkut on saatu. Viime keväänä hommattiin tuollanen sähköllä toimiva halkaisukone, joka nopeuttaa työtä ihan älyttömästi kirveeseen verrattuna. Yhtenä keväänä isäntä teki veljeni kanssa puita sellaisella traktoriin kiinnitettävällä klapikoneella, joka oli vuokralla jostakin. Se oli kai ihan nopeaa ja kätevää, mutta se teki kamalasti puusilppua, jota tuo sähköhärveli ei tee. Taustalla näkyy pressun alla viime vuonna tehdyt puut. Niitä ei ole paljon tarvinnut avatakaan. Ollaan poltettu noita tuolla sisällä olevia puita. Normaalina talvena tuo sisätila olisi kyllä tyhjentynyt.  


Minulla oli oma projekti. Silppusin risuja. Eläinten aitauksen vieressä oli risukasa, joka oli tullut talven aikana syödyistä tupposista ja havuista. Haketta tarvitsee aina johonkin. Katteksi tai kuivikkeeksi. Jotenkin tällä pihalla kaikki liittyy kaikkeen. Lampaiden syömät tupposet kierrätin hakkeeksi. Mutta osan isännän tuomista polttopuurangoista kierrätettiin myös eläinten kautta. Talvella eläimistä oli ilmeisen mukavaa kaluta puista kuorta. Osa päätyi kuorittuina poltopuukasaan, mutta näistä alakuvan puista askartelin portin. Ei siitä tullut sellainen kuin olin mielessäni ajatellut, mutta melko hyvä siihen nähden, että minulla on ihan täydellisesti peukalo keskellä kämmentä kaikissa raksahommissa. Mutta ajattelin, että jos kerran lapset saavat aikaa majoja ihan vaan pelkät tikkisaha, vasara ja nauloja apunaan, niin miksen minäkin edes jotain saisi kasaa kyhättyä. Rumahan tuo kyllä on ja siitä puuttu vielä saranat ja hienosäätö, mutta toivotaan, että se vielä toimii.


Portti viekin meidät ankkalaan. Tässä ollaan kyllä aika rutkasti asioiden edellä sillä ankat on vielä muna-asteella hautomakoneessa. Toisaalta saahan niitä ankkoja ostettua, jos haudonnassa menee jotain täysin pieleen. Tai sitten sinne voi laittaa jotain muuta.


Kerran talvella tajusin, että kesäkanala huussin allahan on tyhjätila. No tietysti siellä on tyhjä tila, jonne huussin tuotoksien on tarkoitus tipahtaa. Ja koska meidän huussimme on ollut käyttämättä sen lähes kymmenen vuotta, tila todellakin on tyhjä. Näin tuon tilan käyttämättömänä mahdollisuutena. Meillä on tilaa niin tavattoman vähän, että kaikkin neliön puolikkaatkin on otettava tarkasti käyttöön. Olin riemastunut keksinnöstäni. Huussissa on siis asuinneliöitä kahdessa kerroksessa!


Revin ensin kaksi pätkä lautaa irti ja isäntä sahasi loput moottorisahalla. Projekti on vielä pahasti kesken, koska tähän pitää nikkaroida vielä ovi ja hiukan seinääkin. Tarkoituksena olisi sellainen luukku, joka toimisi vähän katoksena aukiollessaan ja että sen voisi aina yöksi pistää kiinni. Pitää tuumia pitäisikö siinä olla myös ikkuna... Katsellaan tuleeko tästä yhtään mitään. Aika näyttää.


Kierrätyssätös Herra Kevätnaama toivottaa kaikille Hyvää Kesäaikaa :)

5 kommenttia:

 1. No ei maistu puulta, sinun postauksiasi on niin mukava lukea, te vietätte sellaista elämää, joka olisi minulle tilauksessa sitten seuraavassa elämässä ;)

  VastaaPoista
 2. Me ollaan kanssa saatu naapurilta tuulen kaatamia puita saatu tehdä. Miehellä kun on ollut polvikipeä pitkään (leikkaus tulossa) niin ei nyt viime aikoina ole tullut paljoa tehtyä, mutta vielä naapurimetsässä on, niin mies aikoo pitää kavereidensa kanssa puutalkoot :) Mukavaa kesäaikaa sinnekin:)

  VastaaPoista
 3. Ilmaset tai melkeen ilmaset puut on aina kotiin päin. Mukavaa kevättä teille sinne siniseen tupaan :).

  VastaaPoista
 4. Porttihan hyvä silloin kun se sopii tarkoitukseensa! Minulla pitäisi alkaa kesällä väkertämään aita (ja portti) kasvimaan ympärille, eikä ole mitään kokemusta minkäälaisesta rakentamisesta, vähän olen ollut arkakin aloittamaan mitään omia pikkuisia rakenteluprojekteja, kun mies on kirvesmies ammatiltaan ja sehän tekee kaiken nopsaa ja hyvin, sitten kun tahtoo olla vähän turhan ankara itseään kohtaan, mitä valmiiseen tuotokseen tulee. Mutta olen kyllä päättänyt että suunnitelen ja rakennan sen aidan kyllä itse.
  Tykkään itsekin siitä että kaiken tilan voi tarkasti käyttää hyödykseen. Et ole muuten tainnut laittaa kuvia teidän eläinsuojista, olisi kiva nähdä!

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille kaikille kommenteista :) Nannukka: me ollaan miehen kanssa molemmat arkoja rakentelemaan, kun ollaan siinä uskossa, ettei osata. Mutta eipä sitä voi oppia, jos ei edes yritä opetella. Huomasin, että tuossa kuvassa tuo miun portti näyttää kamalan harvalta, mutta siinä on kana verkko taustalla :) Laitoin äsken vähän kuvia siitä meidän eläinsuojasta. Siellä sisällä on niin huono valo kameralle, ettei siellä meinaa saada mitään kuvia. Kysele lisää, jos en osannut kertoa tarpeeksi :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...