sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Uusi kukko ja viirutiput


Eilisen postauksen jälkeen kaivattiin lisää kuvia/tietoa eläinsuojasta. Talvikanala ja pikkulampola on liiterissä saunan päässä. Siellä on yksi ikkuna ja sähkövalo. Seinissa ja katossa on lasivillaan ja sisäseinät on kierrätyslevyistä ja takaseinä on sellaista voimapaperia, jolla peitetään energiapuukasoja. Loppui nimittäin ne levyt vähän kesken... Tämän talven toimi näin ja varsinkin kun oli niin lauhaa. Ensi talveksi, jos eläinten pitoa jakamme, täytyy ilman vaihtoa parantaa. Ajattelin, että pieni ilmanvaihtoputki katolle tai johonkin seinään. Kovilla pakkasilla siihen joku tuke.  Toivottavasti kesän aikana löytyy jostain lisää levyjä seiniin. Ja seinien tilkkutäkkimäisyys häviää, kun vaan saisi aikaiseksi kalkita kopperon kauniin valkeaksi. Pöpöjen poisto tietysti kuitenkin se pääasia siinä.
Tila ei ole suuren suuri. Kymmenisen neliötä, joista noin kolmannes kanoilla. Mutta koska tila on pieni, se pysyy paremmin lämpimänä. Ja lauhoilla ilmoilla suuremmat eläimet olivatkin ulkona ja kanat saivat vallata päiväsajaksi koko tilan.


 
Eilen kanaset saivat uuden ukkokullan, kauniin kiuruvetisen kukon. Kanat ovat sekarotuisia. Yksi on tehokanan jälkeläinen ja kaksi on sinisiä munia munivia sekuleita. Mahtaa tulevista tipuista tulla varsinainen sekametelisoppa. Kunhan ankat (toivottavasti) kuoriutuvat, ajattelin hautoa kanatipuja. Näiden kanojen haudonta ominaisuuksista kun ei ole mitään tietoa vielä.Kuvassa vielä kuva lampaiden ja vuohen heinähäkkyrästä. Ulkona oleva puinen heinähäkki on vähän levahtanut talven aikana ja liian matalakin se on vuohelle, joka yleensä nukkuu siinä heinien päällä. Ajattelimme ruuvata samanlaisen metallisen ulkoskin kuin sisällä on. Alunperin tuo sisällä oleva oli korkeammalla, mutta lattian pehkukerros on noussut talven aikana. Ensitalveksi heinähäkinkin voisi siirtää ylemmäs. Koko ajan huomaa, minkäkaiken voisi laittaa paremmin. Meillä kaikki on melkein nolla budjetilla toteutettua ja laitamme uutta aina kekseliäisyyden ja tilanteen mukaan toimiviksi. Voi aloittaa pienesti ja suurentaa kun taidot ja rahat karttuvat. Jälkimmäinen ei kyllä tunnu karttuvan :D

Kanit ja viiriäiset meillä on kopperossa, joka on talon alakerrassa ja sinne mennään omasta ovesta ulkokautta. Viiriäistarinan voisin kertoa joku päivä, mitä niille on viimeaikoina kuulunut. Kanikopista olenkin laittanut juttua ja kuvaa joskus. Olen kyllä mielestäni kertonut jotain tästä kana/lammas/vuohisuojasta. Vai enkö ole. Itselle oma koti ja arki on niin itsestään selvää, ettei siitä osaa kirjoittaa erityisen kuvailevasti ja kiinnostavasti. Muutenkin tuntuu, ettei minulla ole mitään viisasta sanottavaa kun olen itsekin pelkkä oppilas omassa elämässäni näiden eläinten kanssa. Toki olen maatilalta kotoisin ja pienen ikäni ollut eläinten kanssa tekemisissä, mutta ehdottomasti olen ihan vaan oppilas. Kokemukseni on vielä oikeasti tosi vähäistä. Ei näistä ehkä oppia kannata ottaa vaan tarkistaa asioita ihmisiltä, jotka oikeasti osaa ja tietää. Ja aina kun on tekemisissä elävien olentojen kanssa, mitä vaan voi sattua ja tapahtua.

Miksi meillä on näin pienimuotoista kaikki. Siksi, että resurssit ei kertakaikkiaan anna periksi suurempaan. Pitää ottaa vaan sen verran eläimiä ja työtä kuin pystyy hoitamaan. Meillä ei ole tilaa, ei maata, ei rahaa, ei taitoa, ei tietoa, eikä aikaa yhtään tämän suurempaan omavaraisuuteen. Haaveilen maatilasta. Yritän opetella tyytymään nyt tähän. Rajat on tulleet nyt vastaan. Pidämme huolta ja hoidamme tämän. Kesällä toki eläimiä voi olla vähän enemmän kuin talvella. Talveksi voimme jättää 2-4 pupua, muutaman viiriäisen max. 5, muutaman kanan, ehkä 4 kanaa ja kukko (kolme oli kyllä aika hyvä määrä), 3 pientä märehtijää. Ja luulempa, että noissa lampaissa on pidettävä välivuosia, että lammashaka saa levähtää, tai sitten on vaihdettava niiden paikkaa pihalla. 

Viimeiseksi vielä kuva viiriäistipuista. Uskallan jo laittaa kuvan. Ovat sen verran eläväisen oloisia, että taitavat jäädä elon omiksi.Mutta nyt unta yrittämään, vaikka sisäinen kello sanookin, ettei kello vielä niin paljon ole. Pitääkin sekoittaa ihmisten unirytmit :(

2 kommenttia:

  1. Kiva kun kerroit enemmän eläimistä (ja niiden tiloista). Itsellä kun kaikki on vasta sunnitteluasteella, kiinnostaa kovasti millaisia tiloja muiden eläimillä on, niistä voi aina oppia jotain ja kun ei oikein ole koskaan ollut tekemisissä kanojen tai lampaiden tai vuohien kanssa, on vähän hankala hahmottaa tilantarpeita yms.
    Hienosti olette saaneet kaiken pienellä budjetilla tehtyä!

    VastaaPoista
  2. On tämä vaan niin mielenkiintoista nähdä, miten muilla on elukat. Olen harmitellut, kun ei ole sitä 300 neliön kivinavettaa meillä, mutta hiljattain olen alkanut tajuta että jospa pari kania ja kanaa menisi pienemmissäkin tiloissa, ehkä jopa ihan näillä rakennuksilla jotka meillä jo on. Kiitos tästä postauksesta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...