torstai 31. tammikuuta 2013

Joskus keittää

Kyllä niin sapettaa, kun eimillään jaksa tajuta kaikkia pykäliä ja byrokratiaa...
Kerroin aiemmin, että aloitin työt vuoden alusta. Olen saanut työn joka on työajaltaan puolikas. Eli teen siis oikeastaan niinkuin 20 tuntia viikossa. Työni on hieman epäsäännöllistä eli olen töissä vähän miten sattuu. Päivällä, illalla, viikolla, viikonloppuna, miten milloinkin ja voin kyllä itsekin vähän järjestellä miten olen, mutta en aina. Puoliksi olen töissä ja puoliksi kotona lasten kanssa. Lapset on 10 päivää kuussa hoidossa ja vanhin 10 päivää kuussa iltapäiväkerhossa koulun jälkeen. Minä tyhmänä luulin, että voisin saada osittaista hoitorahaa Kelasta. Olisi pitänyt ottaa ajoissa selvää. Enpä saakaan sitä, koska:

"Osittaisen hoitorahan edellytyksenä on, että lyhennät työaikaasi lapsen hoidon vuoksi niin, että työskentelet keskimäärin enintään 30 tuntia viikossa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 6-tuntista työpäivää tai 4-päiväistä työviikkoa. Työtunnit voivat vaihdella viikoittain, kunhan ne kalenterikuukauden ajalta ovat noin 30 tuntia viikossa. Esimerkiksi tasan 4 viikkoa sisältävässä kuukaudessa työtunteja voi olla enintään 120.
Jos viikoittainen työaikasi on jo ennestään enintään 30 tuntia viikossa, mutta muusta syystä  kuin lapsen hoidon vuoksi, et voi saada osittaista hoitorahaa, ennen kuin lyhennät työaikaasi lapsen hoidon vuoksi normaalista työajastasi......
Osittainen hoitovapaa edellyttää, että olet työ- tai virkasuhteessa tai yrittäjä. Hoitovapaan saaminen edellyttää yleensä myös, että olet ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään 6 kuukautta viimeisen vuoden aikana. Sovit kuitenkin hoitovapaan toteutuksesta työnantajan kanssa, eikä Kela päätä sen ehdoista."

Just joo... No sehän olikin "vaan" 96,41 e/kk. Että eipä meidän talous siihen kaadu, mutta kuitenkin.

Kelasta  neuvottiin, että kysyppä työttömyyskassasta, että saanko haettua soviteltua päivärahaa. Ja minähän kysyin. Käskivät soittaa työkkäriin ja käymään nettisivuilla. Ja työkkärissä käskettiin soittamaan kassaan ja käymään nettisivuilla. Ja mä en tajunnut. Menin henkilökohtaisesti työkkäriin ja siellä ihminen sitten kertoi ihan selvällä suomenkielellä miten asia on. Mutta soitin vielä kassaankin ja sain sitten ihan saman selvän vastauksen. Kyllä, voin hakea soviteltua päivärahaa. Minun täytyy vain ilmoittautua työttömäksi ja sen jälkeen lähettää tarvittavat paperit kassaan. Työttömäksi ilmoittautuminen siis tarkoittaa, että olisin valmis ottamaan minulle mahdollisesti tarjotun koko päivä työn. Siis en nyt todellakaan ilmoittaudu mitään työttömäksi, kun en minä ole työtön. Kassan ja työkkärin ihmiset kyllä sanoivat, että kannataa ilmoittautua, että saa ne (mahdolliset) rahat. Mutta työkkärin ihminen tajusi periaatteeni tässä, mutta kassan ihminen ei. Minä en halua ilmoittautua työttömäksi, koska siis en ole työtön. Olen työssä, jota haluan tehdä, johon olen kouluttautunut ja johon minulla on kutsumus. Minä en halua olla samalla työtön työnhakija kun minulla on kuitenkin vakituinen puolikas työ. Puolikas työ on just hyvä tässä tilanteessa. Minä olisin vaan pyytänyt sitä vajaata satasta ja minua nyt väkipakolla yritetään painostaa työttömäksi työnhakijaksi.

Siis mistä minä nyt valitan. Enpä sikäli oikeastaan mistään. Olen itse valinnut olla puolikas ja haluan olla puoliksi lasten kanssa. Palkka riittää, se on enemmän kuin mitä sain äitiysloman loppupuolella tai hoitovapaalla. En ole köyhä enkä kipee, enkä rahaa vailla sikäli. Saan kyllä pennini venymään. Minusta tuo osittainen hoitoraha vaan on epäreilu systeemi. Olen muuten hakenut sitä aiemminkin, enkä silloinkaan kuulunut sen piiriin. Toissa syksynä kun esikoinen meni eskariin, halusin itse pyytää lyhennystä työaikaani. Kävin silloin töissä naapurikunnassa ja eskarin tai oma arkeni ei olisi toiminut millään ilveellä, jos en olisi työajan lyhennystä pyytänyt. Silloin yksi työnantajan edustaja käski hakea tuota osittaista rahaa Kelasta. Itse en ollut siitä kuullutkaan. Mutta, mutta: " Sinulla on oikeus olla osittaisella hoitovapaalla, kunnes lapsen 2. kouluvuosi päättyy (31.7.).Oikeus hoitovapaaseen on pidempi kuin miltä ajalta Kela maksaa tukea. Kela maksaa osittaista hoitorahaa alle 3-vuotiaasta lapsesta sekä uudelleen ensi- ja toisluokkalaisen vanhemmille (31.7. asti). Tämä johtuu siitä, että hoitovapaa ja hoitoraha perustuvat eri lakeihin." Niinpä niin. Eskarilaisen vanhemmalla ei ollutkaan sitä oikeutta joka eka- ja tokaluokkalaisen vanhemmalla olisi ollut. Käytännössä meillä eskarin ja ekan arki ei eroa millään tavalla, koska eskari on samassa kyläkoulussa. Ainoa ero on, että taksi ei tule enää pihaan asti ja parina päivänä on enemmän tunteja.

Valitanko sitten tuosta työttömyyskassan rahasta. No enpä oikeastaan, koska en edes tiennyt alunperin, että sellaistakaan on olemassakaan. Harmittaa vaan, että edes aloin sitä selvittää. Tulee nöyryytetty olo kun käsketään soittaa paikasta toiseen ja surffata nettisivuilla, joiden kieltä ei ymmärrä. Minä en pysty ymmärtämään byrokratian kielestä sitä, että mitä mikäkin asian juuri minun kohdallani tarkoittaa. Minua nyt vaan jotenkin korpeaa se, että viranomaisihmisten silmissä olen tehnyt huonon valinnan. Ei ole arvostettavaa valita sitä, että tekee vapaaehtoisesti puolikasta työtä lasten takia. Tai ylipäätään, että puolikas työ ei ole mitenkään kannatettavaa. Lähinnä minusta tuntuu siltä, että minua on nyt kyykytetty ja nöyryytetty. Tämä sai minut nyt epäilemään sitä, että käytetäänkö tässä nyt jotenkin hyväksi minun tietämättömyyttäni ja kutsumustani....

Kadun, että ikinä edes pyysin mistään mitään. Jos en olisi alkanut selvittämään tätä, olisin nyt onnellisen tietämätön mistään ja onnellinen omaan valintaani. Tieto lisää tuskaa.

_________________________________


Toinen pienempi asia tällä viikolla.
Sain työnantajalta Smartumin kulttuuriseteleitä. Olemme isännän kanssa menossa kaupunkiin katsomaan yhtä esiintyjää. Tilasin lippuja Lippupalvelun kautta. Joo, Kyllä Smartumin setelit käyvät meille. Mutta ne liput on sitten lunastettava kaupungista. Tavalliset liput saa sieltä teidän omalta ärrältä. Just. Minä otankin sitten ne tavalliset liput, kun eihän siitä mitään säästöä synny, jos haen liput vartavasten kaupungista.

Taito-shop lähetti mainoksen. Siellä olisi saippuakurssi. Ja kursseille käy Smartumin tiketit. Soitan sinne. Teettekö kurssilla saippuaa ihan alusta asti rasvoista ja lipeästä? Ei, se tehdään valmiista massasta, johon voi sekoittaa tuoksuja ja värejä oman mielen mukaan. No kiitos ei, en haluakaan kurssille. Jäi taas Smartumin lipuke käyttämättä. Vuoden lopulla mulla on varmaan koko lippunippu edelleen käyttämättä...


4 kommenttia:

 1. Moikka,

  Voi harmitus noi byrokratia-jutskat, mie NIIN ymmärrän sinua:)!

  Miun mielestä on ainakin todella hienoa, että olet tehnyt valintasi omaa itseäsi ja sydäntäsi kuunnellen. Respect:)!

  Ja toi Smartum-juttu:(. Eihän siinä mitään säästöä tosiaankaan synny, jos lippujen takia joutuu varta vasten ajamaan kaupunkiin niitä hakemaan. Eihän kaikki meistä todellakaan asu kehäkolmosen sisäpuolella tai suurissa kaupungeissa:(! Mukavaa kulttuurielämystä kaikesta huolimatta teille molemmille ja valoisaa alkavaa helmikuuta:)!

  Terv.Anne

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anne :) Samoin sinulle hyvää kevättä. Onneksi ollaan kesää kohti menossa, että saa ihan konkreettisesti valoa elämään!

  VastaaPoista
 3. Joo, byrokratia on syvältä. Niin monta kertaa olen todennut että kuulun juuri siihen väliinputooja joukkoon joka ei jotain tukea saa, vaikka kuvitteli saavansa...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...