perjantai 4. tammikuuta 2013

Hävikin välttämistä



Jouluksi oli tullut ostettua yhtä ja toista aika reilusti. Se oli kyllä ihan hyväkin näin jälkikäteen ajatellen. Kun olin sitten kipeä koko joulun ajan, oli tosi kätevää, ettei kenenkään tarvinnut miettiä ruuan laittoa tai kaupassa käyntiä kun kaikkea oli jääkaappi ja kellari täynnä. Ainoa mitä jäi vähän reilummin yli oli piimää. Meillä on vain kaksi piimän juojaa ja toinen olen minä. Ja piimähän ei maistu ollenkaan hyvältä kipeänä.
Tein sitten päiväysvanhoista piimistä rieskaa ja piimäkakkua. Piimäkakkuun meni sitten loput siirapit ja rusinoita ja mantelia, joita myös joulusta jäi. Rieska on Rapion ryyneistä, pussin kyljessä olevalla ohjeella.

Piimäkakku:

6dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
1,5 dl sokeria
1dl rusinoita
1dl mantelirouhetta
1tl jauhettua neilikkaa
3 dl piimää
2dl siirappia
200g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet.
Lisää joukkoon piimä, siirappi ja sulatettu voi.
Sekoita.
Kaada taikina korppujauhotettuun kakku vuokaan.
(Katso, että vuoka on tarpeeksi iso. Tulee ikävää käryä, jos taikina valuu liian pienen vuoan reunan yli uunin pohjalle :D Pitää kai hommata isompi kakkuvuoka. Tai olla täyttämättä sitä liian täyteen...)
Paista 170 asteessa noin tunti.



Minulla oli yksi kaunis iso oranssi kurpitsa kellarissa. Nyt oli pakko tehdä sille jotain, koska se alkoi muuttua pilkulliseksi. Mutta ne olivat vain kuoren pinnassa ja kurpitsa oli sisältä vielä aivan hyvä. Annoin ison osan kurpitsaa pois, eri ihmisille. Osan söi eläimet ja osan säilöin kurpitsasalaatiksi. En ole ennen oikein tätä tehnyt, koska olen ollut aika ennakkoluuloinen tätä säilykettä kohtaan. Mutta ihan hyvältähän se maistui. Minulla on niin paljon kurpitsaa soseena pakkasessa ja makeana hillona kellarissa, että nyt oli pakko keksiä jotain muuta. Kun vaan saisi opetettua perheen tykkäämään kurpitsaruuista...

Kurpitsasäilyke:

1l kurpitsakuutioita

Liemeen :
2,5 dl vettä
2,5 dl sokeria
2 katkaistua kanelitankoa
8-10 neilikkaa
6 maustepippuria
2 dl väkiviinaetikkaa

Paloittele kurpitsa. (poista kuori ja pehmeä sisus, jossa on siemenet)
Keitä liemi.
Poista kaneli tangot.
Nosta kurpitsakuutiot liemeen ja keitä kunnes ovat läpikuultavia.
Nosta kurpitsa kuutiot kuumennettuihin tölkkeihin reikäkauhalla.
Kaada lientä tölkkeihin niin että tulevat piripintaan.
Laita kuumennetut kannet tölkkeihin.

(Kuumenan tölkit uunissa ja kannet keitän vedessä.)

Ohje tästä kirjasta vähän mukaillen.







3 kommenttia:

  1. Tosi herkkuja! Joskus 18 vanhana yksi työkaveri teki aina piimäkakkua jos päiväys oli mennyt. Hän oli muutenkin todella kätevä ja taitava. Kaikesta ylijäämäruoasta hän loihti herkkuja. Pitää itse vähän skarpata. Minä kyllä käytän koiraa "biojäteastiana".

    VastaaPoista
  2. Herkkuja olet tehnyt. Kurpitsa ei meillä maistunut oikein kenellekään, en edes itse välittänyt sen mausta :( Ensi kesänä en taida laittaa ollenkaan kurpitsaa, vaikka sen kasvun seuraaminen oli kyllä hauskaa.

    VastaaPoista
  3. Kirppu: koira olisi kyllä kiva olla talossa monestakin syystä. Ikävä kyllä meille ei sitä allergian takia tule :( Kesällä meillä ei mene biojätteisiin paljon muuta kuin kahvin porot, kun melkein joka tähteelle löytyy syöjä :D
    Tiina: Kurpitsa on kyllä vähän vaikea. Mietin myös, jos en laittaisi enää sitä. Tai ainakaan niin montaa, mutta tiedän jo etukäteen, että laitan kuitenkin :D Olen tehnyt sellaista makeaa appelsiini-kurpitsahilloa, joka meillä maistuu lettujen kanssa muillekin. Luulisi äkkiseltään joksikin eksoottiseksi hedelmäksi, jos ei tietäisi mitä hillo sisältää.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...