torstai 9. toukokuuta 2019

Punamaljakas, syötävä sieni?


Löysin lahonneesta risukasasta paljon punamaljakkaita, Sarcoscypha austriaca. Olen löytänyt niitä joskus aiemminkin ja selvitellyt, mikä se on sieniään. Etsin sitä googlesta, YouTubesta ja instagramissa ja totesin, että sitä syödään Itä-Euroopassa. Kyselin neuvojakin. Sain ohjeeksi puhdistaa ja ryöpätä ja käyttää kuin mitä tahansa sieniä. Suomalaisista lähteistä löysin tiedon, että punamaljakas ei ole myrkyllinen, mutta sitä ei pidetä ruokasienenä. 
 Puhdistin sienet roskista ja mullasta ja pesin ne. Ryöppäsin ja paistoin pannulla voissa. Olen kahdesti näitä maistanut ja ne maistuvat hyvältä. Mieto sieni.
Sienipaikallani näitä kasvaa sen   verran runsaasti, että näitä kannatti kerätä.
Koska näitä ei Suomessa pidetä syötäviä niin kokeilin ihan omalla vastuulla. En varsinaisesti suosittele, kerroin kokemuksestani. 
Tee omalla vastuullasi, mitä haluat. 
En erityisesti kehota kokeilemaan. 
Ja muista: syö vain sieniä, jotka tunnet!!!

Monissa englannin kielisissä videoissa ja sivustoilla scarlett elf cap- sieniä syötiin jopa raakana ja ryöppäämättä ja myös kuivattiin. Kyseessä on samannäköinen sieni, mutta se on käsittääkseni Sarcoscypha coccinea,jolle ei ole suomenkielistä nimeä. 

Rikoin nyt pitkän blogihiljausuuden. On ollut kauhean täysi elämä. Liikaa tekemistä ja liian vähän luppoaikaa. Monenlaista on tapahtunut. Mutta toisaalta ei ole ollut mitään uutta jaettavaa. Tämä oli tarpeeksi uutta mielestäni.
Minulla ei ole tietokonetta ja blogin päivittäminen kännykällä on aika vaivalloista. 

10 kommenttia:

 1. Heti ensimmäiseksi, kiva kuulla sinusta!

  Minä juuri löysin punamaljakkaan risukasasta. Kauniin punainen sieni. Niitä ei ollut kuin tuo yksi. Olin juuri lukenut ettei se ei ole Suomessa ruokasieni. Syytä ei selvennetty, miksi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. En tiedä. Suomalaislähteer kertoo, ettei pidetä ruokasienenä ja ettei ole myrkyllinen. Olisiko osin siksi, että aika monta noita saa kerätä, että ruokaa syntyy. En tiedä voisiko sisältää jotain haitallista suuremmissa määrin, mutta eipähän näitä pysty oikein liikaa syömään kun ei näitä taida löytää kerralla paljoa.

   Poista
 2. Onpa kauniin punainen väri! Sienet ovat kiehtovia, varovaisuus niiden kanssa on kuitenkin hyvä, ei pidä poimia, jos ei ole varma,ettei tule vahinkoa.

  VastaaPoista
 3. Onpa erikoisen näköinen sieni! Jotenkin tuo punainen väri tuntuu varoittavalta, vsikka syötävä olikin. Hyvä kokeilu! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kaunis ja myrkyllisen näköinen. Siksi aika monesta lähteestä tarkistin syötävyyden.

   Poista
 4. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista
 5. Pitkästä aikaa, hienoa! Kiva kun olet taas remmissä mukana :) Punamaljakkaaseen en uskalla sanoa juuta enkä jaata. Ilmeisesti toiset tykkää ja toiset ei, ei myrkyllinen eikä herkullinen virallisten oppien mukaan. Pitäisi varmaan oikein kysyä joltain sieniseura ihmiseltä, tosin en ole koskaan punamaljakasta itse edes nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Pitäisikin kysyä joltakin sieniasiantuntijalta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...