maanantai 25. maaliskuuta 2013

Vuohenkello; perenna, juures, rikkaruoho vai kaikkia niitä?

Lukeminen kannattaa aina ja varsinkin puutarhakirjojen lukeminen. Minulla on niitä iltalukemistona ympäri vuoden, mutta etenkin kyseisten kirjojen pino sängyn vieressä alkaa kasvaa kevättalvella. Aina oppii jotakin uutta. Tämä on jo kolmas kerta kun laitan tämän saman kuvan, mutta tämä kirja Kotipuutarhuri oli oikeasti löytö! Löysin sieltä juuresten luvusta uuden kasvin! Jota kasvaa pihallamme! Ja jota voi syödä!

Kirja kertoo kasvin käytöstä näin:
"Nuorten kasvien lehtiä voidaan poimia salaatteihin. Juuret ovat valmiita korjattaviksi lokakuun loppuun mennessä. Niitä otetaan maasta tarpeen mukaan ja syödään keitettyinä tai käytetään raakoina salaateissa."

Paras kasvupaikka olisi:
"Hyvässä mullassa varjoisassa paikassa."


Kasvi on nimeltään vuohenkello. Linkissä kerrotaan tarkemmin kasvista. Lue itse, mitäpä minä enemmän kertomaan kun tuolla on jo kaikki oleellinen kerrottu.

Vanha kasvikirjani: Kukat, Luonto tutuksi! kertoo näin:
"Vanha koristekasvi, joka kasvaa viljelykarkulaisena puistoissa, puutarhoissa, tienvarsilla, pellonreunoilla, metsänlaiteilla ja joutomailla, myös tulokkaana satamissa. Aikoinaan viljelty lehtien ja valkeiksi mukuloiksi turpoavan juurakkonsa takia. Ryöstäytyy toisinaan hankalaksi rikkaruohoksi, joten menettänyt suosiotaan koristekasvina."

Joo, huomattu ollaan, että saattaa levitä ja olla aika sitkeä kasvi. Kasvaa meillä tosi kuivalla ja karulla rinteelläkin, johon on kukkapenkistä levinnyt. Ensi kesänä kukkapenkki täytyy kaivaa kokonaan ylös, koska putki- sekä seinäremppaa varten täytyy kaivaa juuri siltä kohtaa. Minulla on oikeastaan tuo yksi ainoa kukkapenkki ja siinä kasvaa nämä sitkeistä sitkeimmät vuohenkello ja rohtosuopayrtti. Aion molemmat siirtää johon hyvään, mutta tarkkaan harkittuun kohtaan. Kumpikin kasvi näyttää olevan hyötykasveja, mutta kovia leviämään. Ehkäpä teen omat penkit kummallekin.

Tässä vuohenkellossa minua alkoi kiehtoa se, että perenna ja vihannes samassa kasvissa kuulostaa hyvältä. Kasvi, jota ei tarvitse esikasvattaa tai kylvää saadakseen satoa. Helppohoitoisuus. Joitakin samankaltaisia olen jo vähän keräillyt maalleni; hyvänheikinsavikka, maa-artisokka, monivuotiset yrtit, piparjuuri (josta en kyllä ole onnistunut kasvattamaan kunnon juurta... vielä). No ainakin nämä nyt tuli mieleen. Voi olla muitakin, ei vaan nyt tule mieleen.

Vähän jo sormet syyhyäisi päästä pihahommiin. Meillä näyttää olevan aika mainio pikku piha, joka on yllätyksiä täynnä.

File:Campanula rapunculoides.jpg
Kuva: Wikipedia

Kuva lainattu Wikipedista, kun sattuneesta syystä noita omia perennoja on juuri nyt hieman hankala kuvata :D

6 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen tuo vuohenkello. Muistan nähneeni sitä lapsuudenkodin lähettyvillä jossa oli niitty. Lukiko kirjassa mihin aikaan kesästä/syksystä vuohenkelloa kannattaa kerätä syötäväksi?

    VastaaPoista
  2. Hieman kiusallinen kukka on vuohenkellon puutarhassani. Välillä tulee oikeinkin muhkeita juuria vastaan kun kaivelee.
    Kerrothan sitten kun olet maistanut millaista on?

    VastaaPoista
  3. Minäkin haluaisin kuulla heti jos jotain syötävää siitä joskus valmistat. Kiinnostaa kovasti tuollaiset "villivihannekset".

    VastaaPoista
  4. Kirppu: Lisäsin tekstiin vastauksen kysymykseesi. Eli puoli vuotta saa odotella satoa. Tai puolitoista oikeastaan, jos siirrän kaikki kasvit uuteen kohtaan.

    Paula: Yritän muistaa kertoa :) Voin hyvin kuvitella kuinka tuo ryöstäytyy käsistä hyvässä paikassa. Lähellekään varsinaista vihannesmaata en uskalla istuttaa.

    Nannukka: Katsotaan, saanko juurta tai lehtiä lautaselle asti. Nämä on tällaisia haavepostauksia, joista ei tiedä toteutuuko :) Mutta olkoon samalla inpiraatiopostauksia muille. Tai varoittavia esimerkkejä... miten vaan :D

    VastaaPoista
  5. Olipa kiva tietää, että vuohenkelloakin voi syödä! Meillähän on noita ihan riesaksi asti tuolla Chef's Herb Gardenin nurkalla :)

    VastaaPoista
  6. Eikö olekin mukavaa, jos voi syödä rikkaruohot ja riesat pois. Ihan alkukeväästä syön salaatissa ja vihersilpussa mm. vuohenputkea, joka on varsinainen riesa pihassa. Ja kesällä kun vuohenputki on isompaa se menee kaneille. Väittäisin, että kasvusto vuosien varrella hiipunut, kun sitä on kanien kanssa syömällä hävitetty.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...