sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Shoppailua

Mekin siis käymme joskus kaupungissa shoppailemassa. Harvakseltaan, mutta joskus on vaan asiaa sinne päin.

Asia tällä kertaa (eilen) oli se, että viikolla sain tekstiviestin, jossa sanottiin lampaantaljojemme olevan valmiina. Kauniita, pehmeitä, mustia nahkoja. Pojat kuulemma haluavat ne sänkyynsä lämmittämään. Katsotaan. Ovat siis omista kesäpässeistä ja hintaa tuli noin 35 €/kpl. Samalla veimme muokattavaksi vasikan nahan, jonka pelastin menemästä hukkaan.


Samalla reissulla poikkesimme yhdessä osto- ja myyntiliikkeessä. Oikeasti etsimme kierrätyskeskusta, mutta emme löytäneet. Jälkeen päin saimme tietää, missä se olisi ollut. Ei olla asioitu kyseisessä myymälässä näköjään pitkään aikaan. Toisen lähikaupungin kierrätysmyymälässä käymme useammin. Osto- ja myyntiliikkeestä löysin nämä kirjat. Tuo Kotipuutarhuri-kirja on ihan tosi hyvä! Siinä on seikkaperäisesti kerrottu "kaikkien" puutarhan hyötykasvien kasvatuksesta jä käytöstä olennaisin. Lopussa on jopa ruoka- ja säilöntäohjeita. Kirja on vuodelta 1978, mutta edelleen ihan ajankohtainen ja pätevä. Ja uutta olen jo siitä oppinut, vaikka aika monta puutarhakirjaa omistankin ja olen lukenut. Toinen mainio löytö oli Elsä Ervamaan Elävä ravinto, 1983,yhdeksäs painos vuodelta 2002. En ole mitenkään kovin perehtynyt tai innostunut pelkällä elävällä ravinnolla elämiseen, mutta kyllä kirja antaa vinkkejä ja näkökulmaa syömiseen. Olisi mielenkiintoista tietää, onko joku oikeasti pitkään elänyt pelkästään tuollaisella ruokavaliolla. Minä en pystyisi. En pystyisi mihinkään muuhunkaan kovin radikaaliin ruokavalioon. Olen hyvin kaikkiruokainen ja syön mielelläni, mitä sattuu tekemään mieli. Ja voinkin sen ihan hyvin tehdä, koska minulla ei ole sen kummempia terveydellisiä ongelmia missään suhteessa. Tuon elävän ravinnon oppaan kanssa kyllä olisin hieman kriittinen ainakin sen luvun suhteen, joka käsittelee vauvojen ruokailua. Vähän kävi suorastaan pelottamaan. Juu, totta kai siinä mainitaan rintamaidon olevan lapselle parasta ja ainoaa oikeaa ravintoa. Mutta. Siinä sanotaan, että äidinmaidon korvikkeena voi käyttää siemenmaitoja ja vihermehuja. Huh huh. "Tällaisilla lapsilla voi esiintyä ajoittain puhdistumiskriisejä; kuumetta, vilustumista, ripulia tai oksentelua." Miksiköhän? Ei taida olla lapselle sopivaa ruokaa, tulkitsisin minä noista oireista... Myöhemmin samassa luvussa kielletään jyrkästi tarjoamasta vauvalle mitään keitettyä ruokaa. Siis oli kirjassa paljon hyvääkin, mutta olin ehkä vähän yllättynyt, että tässä 2000-luvun painoksessa oli noita hyvin erikoisia vauvan ruokailuohjeita. En uskaltaisi kokeilla! Kirja pisti myös miettimään sitä, että ollaan me ihmiset aika sitkeitä sissejä, kun tullaan toimeen niin monenlaisilla ruuilla. Hengissä pysytään ympäri maailmaa, vaikka ruokavaliot voivat olla ihan minkälaisia tahansa. 

 Isäntä löysi liikkeestä vaa'an. Olin joskus haaveillut tällaisesta, muttei sattunut ikinä sopivaa kohdalle ja olinkin sitten marketista muovisen. Vaakaa kun aina silloin tällöin tarvitsee. Mutta tähän isäntä kovin ihastui ja osti. Nuo kävyt on meidän pihasta. Ajattelin ottaa siemenet talteen ja kokeilla kuusen taimien kasvattamista. En minä niitä punninnut, ne nyt vaan näyttivät kivalta tuossa kuvassa.
Kävimme automarketissa syömässä ja ruokaostoksilla. Kaupungin keskustassa emme juuri käy. Jotenkin ei hermo kestä lähteä tämän koko porukan kanssa sinne pyörimään. Ja miksi mennä kun ei mitään sieltä tarvitse.
Siemen hyllyt on aina pakko katsoa ja vaikken mitään aio ostaa, niin aina jotain tarttuu mukaan. Nyt ostin ananaskirsikan ja mansikkakoison simeniä. Tänään laitoin muutaman simenen kasvamaan. En tiedä näistä kasveista sen enempää kuin pussin tekstit sanovat. Ihan yllätys tulee olemaan. Tuleeko satoa tai ei. Uutta on kiva kokeilla.

Isosta marketista löysin myös lapsille toppavaatteet ensi talveksi. Esikoiselle tosin pelkkä takki. Olen aika varma, että ovat sopivat ensi talvena. Melko hyvin sitä tietää lastensa koot ja esikoisen kasvun perusteella voi vähän ennakoida, miten ne nuo seuraavat tulevat kasvamaan. Kovin montaa uutta pukua en ole lapsille ostanut. Viime talven alesta ostin esikoiselle takin ja housut ja ne ovat olleet puolitoista talvea käytössä. Kovassa käytössä. Keskimmäinen on saanut koko neljä ja puolivuotisen elämänsä aikana yhden uuden ulkoilupuvun ja tyttönen ei vielä yhtään. Nyt sitten törsäsin ja tasapuolisuuden vuoksi kaikki saivat uutta. Rahaa näihin meni noin 75 euroa yhteensä.


Sellaista tällä kertaa.
Hyvää tulevaa viikkoa sinulle lukija :)

3 kommenttia:

 1. Mua aina ahdistaa mennä kasvikauppaan kun haluisin ostaa kaiken! Ja kevät aikaan kun on joka paikassa siemeniä myynnissä, niin yritän juosta niiden hyllyjen ohi etten taaaas ostaisi lisää siemeniä...

  VastaaPoista
 2. Kivoja ostoksia. Minä olen yhdesti kokeillut tuota ananaskirsikkaa. Silloin oli tosi lämmin kesä ja ne kasvit kasvoivat valtaviksi. Itse kirsikat eivät vaan kypsyneet. Toivottavasti sulla onnistuu ja jos on kasvihuone tai vastaava, niin varmasti onnistuukin.

  VastaaPoista
 3. Eve: Tiedän tunteen :D Tänä keväänä en onneksi ole pahasti höyrähtänyt. Ainakaan vielä... Luulen jo tietäväni rajani. Minulla on useampaa lajia tomaatteja, chilejä ja paprikoita taimella ja ylpeänä voin todeta, etten ostanut yhtään pussia uusia siemeniä. Hyvin itivät useamman vuoden vanhatkin ja itse kerätyt.

  Tiina: Toivotaan parasta. Minulla on huone, johon aion ne istuttaa sikäli mikäli saan edes niistä mitään taimia aikaiseksi. Kylvänyt kyllä olen jo ne.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...