keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Kuusenkerkkäsiirappia ja muita kevään antimiaKuusenkerkkäsiirappi:

5-6 l kuusen vuosikasvaimia
vettä
n. 1 kg sokeria

Kerää vuosikasvaimet, huuhtele ja peitä ne kylmällä vedellä. Liota yön yli. (Itse keräsin aamulla ja liotin päivän ja illalla keittelin.)
Keitä kerkkiä liotusvedessä n 2 tuntia.
Siivilöi seos ja poista kerkät. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla n. 1,5-2 l.
Lisää sokeri. Ohjeellinen määrä puoli kiloa liemilitraa kohti.
Keitä seosta koko ajan sekoittaen n 2 tuntia. Mitä pidempää keität sitä paksumpaa siirappia saat. Jos haluat mausta vaniljalla tai sitruunalla. (En maustanut)
Kaada siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet.
Käytä tavallisen siirapin tapaan; sellaisenaan kastikkeena jälkiruuissa, riistan kanssa, taikinoihin jne.Maanantain vapaapäivän keittelin kuusenkerkkä siirappia. Viimeksi olen tehnyt yli kymmnen vuotta sitten, kun asuin vielä vanhempien luona. Tein samalla ohjeella kuin silloin ja se ohje löytyy 4H:n julkaisemasta Luontoäidin lähikauppa- kirjasta. Varmaan ohje löytyy googlettamallakin. Tuossa sangossa on kuusenkerkkiä eli kuusen vuosikasvuja. Alkaa kohta olla viime hetkiä kerätä niitä, sillä näin lämpimällä kasvaa hujahtavat hurjaa vauhtia. Keräsin myös musta viinimarjan lehtiä Louhisaarenjuomaa varten, kun edellinen satsi on jo juotu. Saksankirvelin oksan laitoin kannuun maustamaan vettä. Ihana lakritsainen maku! Työkaverin vinkki, kun en keksinyt mihin sitä voisi käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...