perjantai 20. tammikuuta 2012

Rasvakakku pikkulinnuille

Ostin ennen joulua tarjouksesta munkkirasvaa, ajatuksena tehdä itse talipalloja. Joulun aikoihin kävimme yhden ystävän luona, joka oli ostanut samaa rasvaa ihan samoin ajatuksin. Hän oli tehnyt hienon kakun linnuille jouluksi. Itse sain aikaiseksi vasta eilen illalla. Sulatin rasvaa pikkuhiljaa kattilassa ja kaadoin sitä vähitellen vuokaan ja laitoin sekaan auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä, jotka olivat olleet joulusta asti kupissa, mutta jääneet sitten kuitenkin syömättä. Annoin välillä vähän vuoan hyytyä, koska jos sulan rasvan ja siemenet kippaa kerralla vuokaan, jäävät siemenet kellumaan rasvan pinnnalle.

Hyytynyt kakku.

Hedelmäpussi tuli uusiokäyttöön, kun laitoin kakun siinä roikkumaan pihapuuhun. Muuten närhet ja tikka veisivät koko kakun ennen aikojaan. Yleensä meillä isäntä hoitaa pikkulintujen syötön. Se on vähän niinkuin harrastus hänelle. Minun lempi pihalintuja ovat muuten närhet. Monet tuntuvat niitä inhoavan, mutta minusta ne ovat tavattoman kauniita. Vien välillä leivän kantoja ja ruuan tähteitä niille vähän kauemmas pihalle. Ei muuten kauaa nokka tuhise kun ovat tyhjentäneet ruokapaikan. Harakoita joskus harvoin tulee paikalle, mutta variksia en ole meillä vielä koskaan nähnyt.

2 kommenttia:

 1. Kyllähän linnuille on vuosituhansia riittänyt syötävää talveksi, miksi niille pitää antaa sellaista, joka ei luonnostaan kuulu niiden ruokavalioon (munkinpaistorasva)?

  Asiasta on tehty tutkimuksia ja sorsien kanssa sama asia, ihmiset syöttävät niille leipää, vaikka se ei kuulu sorsien ruokavalioon ja vaikka sorsat ihan oikeasti saavat tarvitsemansa ruuan luonnosta.

  VastaaPoista
 2. Tietoa lintujen talviruokinnasta:

  http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml#merkitys

  Se paistorasva on ihan vaan kasvisrasvaa, eli tuskinpa sen kummempaa kuin talipallojenkaan rasva. Vähän epäilen, ettei talipallojen rasva ole oikeaa talia eli eläinrasvaa. Vesilintujen ruokintaan en kyllä itsekään lähtisi. Kesällä eivät linnut todellakaan tarvitse ruokaa ja talveksi kai vesilintujen pitäisi muuttaa suurimmaksi osaksi pois.

  No sen nyt kyllä huomasin, että ehkä tuo verkko tuossa kakussa voi olla huono idea... Tähän mennessä ei kyllä verkkoon ole ikinä yksikään lintu jäänyt meillä kiinni. Ihan pensaan oksaan kylläkin yhtenä päivänä. Kävin sen sieltä vapauttamassa.

  Uskon kyllä, että jo vuosisatojen ajan linnut ovat tottuneet saamaan ruokaa ihmisasutuksen läheisyydestä ja ainakin täällä maalla se ruoka on käynyt aika vähiin. Ei ole avotunkioita, eikä maatalouden tuotantorakennuksia, joiden läheisyydestä löytyisi jyviä tai siemeniä.

  Minä en ainakaan koe olevani mikään luonnon vihollinen ruokkiessani lintuja. Mutta ihan hyvä miettiä aina tekemisiään monelta kannalta ja erilaiset näkökulmat saavat pohtimaan. Hyvä niin :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...