torstai 26. tammikuuta 2012

Kynttilänjämät uusiksi kynttilöiksi

Yleensä kai ihmiset valaa kynttilöitä ennen joulua, mutta minäpä teinkin niitä eilen. Lähinnä siksi, että joulun ja sähkökatkojen jäljiltä meille jäi jonkinmoinen kasa kynttilän pätkiä ja valunutta steariinia. Tiedän, että jos en olisi niitä nyt sulattanut, olisin löytänyt pätkät joskus kesällä keittiön alakaapista ja heittänyt ne vaan menemään.
Tarvikkeet: kynttilänjämiä, sydänlankaa (metritavarana Sinooperista), kaksi kattilaa, Pringles-purkkeja (uuden vuoden jälkeen ne oli jo pantu roskiin kun tajusin, että niitä voisi käyttää tähän), muttereita, grillitikkuja.

Laitoin sydänlangan toiseen päähän mutterin painoksi ja toiseen päähän grillitikun. Näin lanka pysyy kohdillaan. Mutteri jää kynttilän sisään, mutta sieltäpähän se sitten aikanaan löytyy ja voin palauttaa sen isännälle :D

Varasin yhden putken liikaa, kun en oikein tinnyt paljonko steariinia on sitten sulaessa.

Hellalla mehumaijan alakattilassa vettä ja vesihauteessa vanhassa kattilassa kynttilänjämät. Sulatuskattilaksi kannattaa varata vanha kattila, koska kattila voi olla vaivalloinen puhdistaa. Vesikattilahan ei mene miksikään.  Steariini suli melko nopeasti. Sen huomasin, että pätkistä olisi ennen sulatusta kannattanut yrittää poistaa sydänlanka tai ainakin leikata se musta osa pois. Langat sain kalasteltua sulasta steariinista pois vanhalla haarukalla. Niitäkin voisi vielä uusiokäyttää, jos olisivat tarpeeksi pitkiä.

Sula steariini kaadettuna purkkeihin.

Tänään revin purkit kynttilöiden ympäriltä pois. Minusta näistä tuli tosi kauniin väriset. Saa nähdä palavatko kauniisti vai rätisevätkö. Ainakin materiaali oli peräisin suurimmaksi osaksi ihan hyvälaatuisista kynttilöistä. Sitä jäin miettimään, että miten kynttilät saisi kovettumaan siten, että niissä ei olisi monttua tuossa keskellä?


3 kommenttia:

 1. Mahtavaa!!
  Olen kerännyt jämiä ja aikomus kokeilla. Ohjetta en ollut vielä löytänyt ja tässähän tämä nyt!! :)
  Kovasti kiitos kun jaoit tän! :)

  Tosi nättejä tuli suorastaan upea väri!!

  VastaaPoista
 2. Mietit tuota monttua joka jää kun kynttilä kovettuu. Ei sitä voi estää mitenkään. Jätä aina vähän samaa ”värierää” odottamaan kun kynttilä on jäähtynyt. Sulata uudestaan ja paikka kuopat. Yleensä yksi paikkauskerta riittää. Näin saat koko kynttilästä kokonaan saman värisen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Wiktoriina vinkistä! Ensi kerralla täytyy muistaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...