sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Helmikuun yhteispostaus

 Vinkkejä omavaraisempaan elämään

Meidän onni on ollut se, että talo, jonka ostin 20 vuotta sitten silloisen puolison kanssa on ollut melko omavarainen aina. Edellinen asukas oli sen miettinyt sellaiseksi. Talo lämpiää puulla lähes kokonaan ja talvella myös käyttövesi on puulämmityksellä. Kovimmilla pakkasilla meillä on pari sähköpatteria käytössä ja kesällä monesti peseydymme ulkosaunalla. Tosin tästä jälkimmäisestä on vähän luistettu, ettei lasten tarvitse pelata keskenään kuumien vesien kanssa, vaan tulevat ulkosaunasta sisälle suihkuun. Lämmityspuita koitetaan etsiä mahdollisimman läheltä, mutta jossain vaiheessa, kun olin keskenään lasten kanssa, jouduin niitä vähän ostamaan. Oikeastaan ne polttopuuasiat toivat minulle mukanaan nykyisen mieheni. Eli joskus voi olla siunaus, että polttopuut loppuvat.

Talossa on ollut koko ajan erotteleva kuivakäymälä, jonka tuotokset kompostoimme huolella mullaksi ja pissat säilömme typpilannoitteeksi. Muutama vuosi sitten ostimme vähän aurinkopaneeleita, kun tuli pieni yllätysperintö. Lannoitetta ja kompostia tulee tällä hetkellä myös ihan keittiökompostista ja kanankakasta. Kanojen lisäksi meillä on ollut vaihtelevasti myös muita eläimiä vuosien varrella.

Kanala on tehty ulkosaunan päädyssä olevan liiterin paikalle ja kesäkanala on vanha ulkohuussi. Molemmat on korjailtu hyvin pitkälti kierrätysmateriaaleilla ja ne alkavat olla jo ihan elinkaarensa lopussa. Kohta on pakko alkaa miettiä uutta kanalaa, jos kanoja aikoo pitää. Ja miettiä sitä, miten sen saisi tehty kierrättämällä tai muuten edullisesti, mutta kuitenkin niin, että eläimillä on hyvä ja lämmin olla.

Tässä piti olla niksejä, joilla elämästä saa helpompaa ja toimivampaa. Sinänsä meidän elämäntapa ei ehkä ole sieltä helpoimmasta päästä, aina on jotakin puuhaa ja laittamista. Mutta se, että tykkää siitä, mitä tekee, tekee arjesta helpompaa. Jos et pidä käsillä tekemisestä ja jokapäiväisistä kotirutiineista, niin voi olla paikallaan etsiä toinen tapa elää.

Omat niksit nyt talvella ovat lähinnä lämpöön liittyviä. Sisällä ulkoeteisten välioviin on laitettu paksut verhot eteen. Hellalla on 10 litran vesikattila varaamassa lämpoä. Pissakaivon päälle kannattaa kasata lunta, ettei putki jäädy ja sisäseinään on tehty luukku, josta sen voi sulattaa, jos pääsee jäätymään (tai tukkeutumaan). Lämpökompostori on peitetty vanhoilla risoilla lakanoilla ja pressulla ja ihan kovimmilla pakkasilla sen sisällä on kuumavesipulloja haudattuna jätteeseen. Talon seinän vieriin ei välttämättä pysty kasaamaan lunta, mutta kanala on vuorattu lumella hyvin korkealle.

Piha meillä on tosi pieni ja se on rinteessä. Uutta kasvimaata teen oikeastaan kahdella tavalla; hügelkultur-kohopenkeillä ja kasvattamalla perunaa katteen alla. Ja usein jokin vanha kohta saattaa jäädä kesannolle, joka sitten uudistetaan näillä metodeilla. Minulla on myös astiaviljelmä takapihan seinustalla ja kasvihuone. Kanalan seinustoilla on koiratarhan seinäverkkoja, joissa kasvatan köynnöstäviä kasveja, kuten kurkkua ja papuja. Osittain ne tuovat myös varjoa kanojen tarhaan.

Koska kasvimaat ovat tiivistetty pienelle alalle, kasvatan kasveja limittäin ja lomittain toistensa seassa. Samalla se ehkä vähän hämää tuhohyönteisiä. Kaikkea tosin ei kannata kasvattaa näin. Olen huomannut, että on helpompaa, että esim. porkkanat ja perunat kasvavat omissa riveissään. Jos kaikki on ihan sikin sokin, ei kohta muista, missä on mitäkin.

Olen keräillyt monimuotisia syötäviä kasveja vähän sillä ajatuksella, että jos joskus jää kasvimaa tekemättä, silti löytyisi jotain syötävää pihalta. Niin minulle vähän kävikin parina kesänä, kun uuvuin ja olin lasten kanssa keskenään. Silti pihalta löytyi raparperia, yrttejä, hedelmiä, marjoja, maa-artisokkaa jne.

Olen intohimoinen säilöjä ja teen erilaisia säilykkeitä monenlaisista aineksista. Ja jos joku sato on suuri teen sitten vielä enemmän säilykkeitä. Esim. viime vuonna tuli paljon avomaankurkkuja ja nyt meillä on ainakin kahden vuoden säilykekurkut. Samaten sienisato oli erinomainen ja meillä on paljon erilaisia kuivattuja sieniä. Monia juttuja voi säilöä enemmän kuin yhdeksi vuodeksi, sillä ei ole sanottua, että joka vuosi tulee vaikkapa hyvä kurkku- tai sienivuosi.

Pakasteet pitää kierrättää nopeammin. Marjat kyllä saattavat maistua vielä vuoden päästä ihan hyviltä, mutta koitan keittää sitten mehuksi, jos jää ylivuotisia.

Minusta erityisesti tammi- ja helmikuu on hyviä kuukausia syödä talvivarastoja. Usein silloin on myös isoja laskuja, joten kiva vaan ettei ruokalaskuun mene niin paljon. Talvella voi tehdä mm. patoja ja keittoja, joihin voi upottaa monenlaisia kasviksia ja yrttejä kellarista, pakkasesta ja kuivakaapista. Samoihin aikoihin usein kierrätämme myös kotivaran ostosäilykkeitä ja tarkistamme päiväyksiä.

Nyt olemme taas saaneet tuoretta kalaa, kun mies on käynyt pilkillä ja pitänyt verkkoja ja olemme käyneet yhdessäkin muutaman kerran.

Ja ihanaa kun kevät aurinko on jo näyttäytynyt; se on merkki siitä, että kohta voi aloittaa kylvötyöt. Minulla ei ole kasvivaloja, joten ei kannata liian aikaisin aloittaa ja aika viileääkin meillä on.

Siemeniä on kertynyt ihan liiaksikin ja pitäisi käydä ne läpi. Niitä taitaa olla kahdessa kenkälaatikossa, vanhassa diskettikotelossa ja yhdessä korissa.

 ***********************************************

Julkaisu kuukauden ensimmäisenä SUNNUNTAINA klo 9.00

#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi), arvostamme mainintaa sillä se on ainoa ‘palkka’ hommasta tuottamanne hyvän lukemisen lisäksi ❤

Joka kuukausi kerrotaan omasta etenemisestä/haasteista (mitä tein viime kuussa, mitä teen nyt, mitä teen ennen seuraavaa postausta, tähän sitä konkretiaa) ja/tai kirjoitetaan kuukauden aiheista.

Kirjoitukset ovat ei-kaupallisia, ei- uskonnollisia, ei-poliittisia jne pidetään tämä keveänä hyvänmielen harrastuksena.

 

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/tavoitteena-taloudellinen-riippumattomuus?

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraisuustavoite-on-opettanut-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-nikseja-ja-kuulumisia

Apilan kukka https://apilankukka.fi/umpiointi/

 

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää 

https://varmuusvara.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Urban farming 

https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-2.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/02/mita-loytyy.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/02/toimiva-komposti-varmistaa-sadon.html

Pilkkeitä Pilpalasta 

https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-helmikuu.html

Päiväpesän elämää

https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024.html

 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-2/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18117

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/02/helmikuun-yhteispostaus.html

Rakkautta ja maanantimia

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-2-niksit.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelon-kiintopisteet

Purolan kyläkoulu

https://purolankylakoulu1933.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-omavaraisuus-blogeissa.html

 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2024-niksi-omavarisuuteen

Sweet food O’Mine

https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisempaa-elamaa/

 

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/omavaraisempi-elama-riippumattomuus-ja-vapaus

 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/

 

10 kommenttia:

 1. Teillä on jotenkin ihanaa menoa siellä. Kaikkea vähän on, ja paljon tehdään. :)

  VastaaPoista
 2. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta4. helmikuuta 2024 klo 10.11

  Idyllisen puuhakasta! Kuulostaa aidolta elämältä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, olipa todella hyvä kirjoitus ja herätteli ajattelemaan monta asiaa. Täytyypä kurkata löydänkö täältä lisää juttua tuosta perunoiden kateviljelystä. Olen itse kokeillut sitä nyt parina vuonna ja sato ei ole ollut parhain.

  VastaaPoista
 4. Hyvä huomio tuo, ettei joka vuosi kaikesta tule hyvää satoa, siihenkin pitää varautua. Monivuotisia olen koittanut myös itselle haalia, että huonona (tai laiskana) vuotena on edes jotain itsellä.

  VastaaPoista
 5. Upea rinnepiha. Kaikki kasvit siinä saavat valoa eikä vesi jää seisomaan.

  VastaaPoista
 6. Paljon kivoja pikkuvinkkejä. Näistä on hyvä napata itselle sopivimmat! Ja tosiaan, itsellä meni kauan ymmärtää että säilöä voi useammalle vuodelle riittäviä eriä. Eihän joka vuosi sadot ole samanlaisia ja koskaan ei voi etukäteen tietää mikä onnistuu ja mikä ei.

  VastaaPoista
 7. Ooh, teidän talonne kuulostaa kerta kaikkiaan ihanalta ja sellaiselta, että siinä voi asua viisaasti.

  VastaaPoista
 8. Voi että tämä oli hyvä kirjoitus! Hyvää työtä😀

  VastaaPoista
 9. Ihanaa että olet taas blogikeskuudessamme! Sinun blogisi oli aikanaan ensimmäisten seuraamieni blogien joukossa. ❤️
  Joskus on jopa turhauttavaa, kun esimerkiksi kurkusta tulee jättisato. Säilöt ja säilöt ja joka paikka on kurkkuja täynnä. Mutta... seuraavana vuonna ei välttis kurkkuja tulekkaan ja onneksi saattaa olla jäljellä edellisvuotisia. Kuten minulle juurikin kävi viime kesänä!

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille ihanista kommenteista!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...