Pitkään mietin, että voinko kirjoittaa tästä. Syystä tai toisesta aiheet kuten lihakanien kasvattaminen tai eläinten turkkien käyttäminen herättävät suurta paheksuntaa ja vastareaktioita. Jopa niissä ihmisissä, jotka syövät lihaa. Ja jopa niissä ihmisissä, jotka saattavat ulkomailla syödäkin kanin lihaa paikallisena herkkuna tai katsoa tv:stä kuinka julkkiskokki kyseistä lihaa valmistaa. Ja niissäkin, joiden kotoa saattaa löytyä esim. lampaantalja lapsen pulkasta tai lehmännahka lattialta.
Olen vähän huono ottamaan kritiikkiä, koska minusta olisi paljon kivempaa olla aina kiva ja mukava ihmisten silmissä. En jaksa vääntää aina omista mielipiteistäni, koska pääsee helpommalla kun on hiljaa. En myöskään kerro ihmisille pitäväni tällaista blogia, kun pääsee helpommalla kun ei tarvitse selittää omaa elämäntapaansa. Luulkoot, että olen melko tavallinen. Mutta kaiken tämän uhallakin olen nyt kirjoittamassa
kaniinin nahan muokkauksesta, kuten Sotavuosien konsteja ja korvikkeita- kirjani otsikossaan asian ilmaisee. Kirjan ohjetta en nyt tähän kirjoita, koska en toiminut sen ohjeen mukaan vaan ohjeen, jonka löysin netistä ja vaikutti minusta yksinkertaisemmalta.
Laitan tähän ensin kuvan valmiista tuotteesta. Se on aivan ihanan pehmeä ja pörröinen. En tiedä mihin sitä voisi käyttää... Istuintyynynä? Lämmittää mukavasti kylmällä tuolilla. Vauvanukkeleikeissä "lampaantaljana"?
Koska olen aloittelija, tulos ei ole ihan ammattilaistasoa. Toisella puolella nahassa on reikiä ja se ei ole niin pehmeä kuin voisi olla, joten tästä ei oikein voi ommella mitään. Kani oli osaksi angoraa ja osaksi sekarotuista sukua. Siksi karva on niin valtava pörröinen.
Muokkaus ohje, miten menettelin:
Leikkasin tuppeen nyljetyn nahkan auki mahan puolelta.
Poistin rasvan, jota ei juuri ollutkaan.
Laitoin nahkat viileään sanomalehden päälle karvapuoli alaspäin.
Sirottelin reilun kerroksen (reilu sentti) karkeaa merisuolaa päälle.
Nahkat kuivuivat suolassa noin viikon. En vaihtanut suolaa välillä, koska se näytti ja tuoksui ihan raikkaalta. (Käytetyn suolan pystyy säästämään ja kuivattamaan ja käyttämään uudestaan.)
Kun nahka on selvästi kuiva, poistetaan kaikki suola.
Liotusvesi kahdelle nahkalle:
12 litraa haaleaa vettä
100 g suolaa
140 g alunaa (apteekista)
Anna nahkojen liota yön yli.
Seuraavana päivänä poista kalvot, voit käyttää apuna tylsää veistä, mutta varovasti, nahka repeää helposti. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja sormivoimia. Suolaliuos on aika voimakasta, kannattaa käyttää ohuita kumihanskoja.
Valmistaa uusi kylpyvesi, ja anna nahkojen liota jälleen yön yli.
Seuraavana päivänä huuhtele varovasti karvapuoli, väännä varovasti kuivaksi ja aseta verkon päälle ilmavaan paikkaan karvapuoli alaspäin, sirottele kerros vehnäjauhoja nahalle.
Anna nahan levätä päivä tai kaksi. Ravista jauhot pois ja aloita nahan muokkaus pehmeäksi, rullaamalla sitä pyöreän kalikan päällä, leipomalla ja hieromalla.
Mitä enemmän jaksat muokata sitä hienomman nahan saat. (suoralainaus kaniharrastaja foorumilta)
Mies kävi ostamassa alunan. Apteekin täti oli kysynyt, mihin se tulee. Oli vastannut vaan, että vaimo tekee jotain nahkahommia. Apteekin täti muistutti, että tätä ei sitten voi syödä :D Vaikka on sillä kuulemma, joskus säilötty punajuuria. Niin se täti sanoi. En tiedä. Mielenkiintoista.
No nahkojen kanssa tein suurin piirtein juuri noin. Paitsi, että liotuksen jälkeen nahkat vehnäjauhoineen kuivuivat liian kauan. Menivät aika korpuiksi ja olin pulassa sikäli, että tummempi nahka halkesi puoliksi muokatessa. Se on muuten muokattu, mutta ei ole huvittanut siistiä ja harjata sitä... En kuitenkaan heittänyt sitä pois. Katsotaan keksinkö sille jotain.
Tässä tausta puoli. Siinä näkyy nyljettäessä tulleita reikiä ja se, ettei reunat ole ihan tasaiset. Tässä vaiheessa nahkapuolta on muokattu puunuijalla ja puulastalla hankaamalla ja hieromalla. Karvapuoli on harjattu puhtaaksi vehnäjauhoista, heinäroskista ja liotuksessa synyneistä takuista. Joitakin kohtia hieman siistin saksilla. Harjaamiseen käytin tavallista pöytähaarukkaa ja se toimi hyvin. Nahkapuoli ei ole kovin pehmeä. muistuttaa paikoin enemmän leivinpaperia kuin nahkaa. Niin ohutta se on ja paikoin ratisevaa, mutta ei kuitenkaan halkeile. Ei kovin hyvä, mutta onpahan itse tehty. Mitään ei opi tekemään, jos ei koskaan harjoittele ja tuskin kukaan on seppä syntyessään. En tiedä jatkuuko tämä harrastus. Aika näyttää.
P.S. MasterChefissä oli ollut kanin käsittelyä. En jaksoa nähnyt, mutta se löytyy
Ruudusta. Kiitos vinkistä Kikkailija! Jos nyt vertaa, miten itse homman tein, niin olen kyllä kaukana ammattilaisesta. Tosin tilanne oli muutenkin vähän toisenlainen. Eli oma pupu ei ollut vielä jäykistynyt kuolon kankeuteen, enkä nylkenyt tasolla. Enkä suolistanut ennen nylkemistä, koska kyseessä oli paaaljon pitkävillaisempi yksilö ja jos olisin mennyt mahan aukaisemaan, niin kaikki karvat ja haituvat olisivat olleet lihassa kiinni. Eli meikäläisen pupu riippui jaloista. Tein viillot jalkoihin niinkuin tuokin setä ohjelmassa, ja nyljin tuppeen, kuten olen nähnyt lampaalle tehtävän. Vasta sitten suolistin. En uskaltanut ihan noin vaan vetää nahkaa, vaan puukolla avitin ja siksi tuossa nahkassa on nyt noita reikiä. En tiedä olisiko nahka ihan noin irronnutkaan ihan tuoreeltaan.
Täytyypä myöhemmin postata ruuan valmistuksesta saman eläimen tiimoilta.