sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Mehun keittoa ja pinaattia

Kun oli vähän viileämpi päivä, laitoin puuhellaan tulen, että sain ensimmäisen maijallisen mehua tehtyä. Punaiset marjat olivat jo hyvää vauhtia menossa lintujen suihin, joten oli vähän pakko kerätä ne. Vähän raaemmat jätin kyllä vielä puskien sisäosiin. Punaisia meillä ei olekaan kuin pari pensasta. Ihan väriksi napsin mustia sekaan ja saskatoonin marjoja. Mustat marjat ei minusta vielä ole kypsiä. Lasken aina nuo ekat mehut pari kertaa kulhoon ja sitten takaisin maijaa, jonka jälkeen vasta pulloihin. Teen sokerimehua 1kg/maijallinen ja pullotan kuumennettuihin lasipulloihin. Pullot kuumennan reilu sata asteisessa uunissa ja korkit keitän.  Pullot ihan piripintaan ja keitetty kumituppilo päälle ja hyvin säilyy kellarissa vaikka parikin vuotta. Mitään Atamoneja ei tarvitse, eikä mehu homehdu. Kun vaan pesee ja kuumentaa pullot ja korkit kunnolla. Tuossa vieressä kiehuu kattilallinen punajuuria. Pakko alkaa säilöä niitä ennen kuin myyrä syö kaiken. Viisi purkillista etikka punajuuria valmiina. Puoliksi syötyja keitin myöhemmin potsille.

Pullot näyttävät vajailta, mutta ne on silti täytetty piripintaan kuumalla mehulla. Jäähtyessään mehun tilavuus pienenee. Pullon sisälle tulee tyhjiö, jossa ei homeet ja muut pöpöt elä. Siksi mehu säilyy hyvin. Jos korkin keskusta on kunnolla alas painunut, silloin korkki on varmasti kunnolla kiinni. Joskus näyttää siltä, että korkin keskusta ei ole painunut ja ne mehut käytämme ensin pois ennen kuin pilaantuvat.

Tänä keväänä en kylvänyt pinaattia lainkaan, mutta se oli viime vuonna (kuten usein ennenkin) kylväytynyt itsekseen ja meinasi ihan vallata puolet sipulimaasta. Puolet sipulista valtasi villit perunat. Tässä noin 5 litraa pinaatin lehtiä odottamassa ryöppäystä. Sipulin joukossa oli myös muutama villikehäkukkapuska, jotka myös poistin ja otin kukat talteen. Kuivasin pelkät terälehdet. Niitähän voi käyttää köyhän miehen sahramina. Kehäkukkaletut esim. on hyviä.

Näin pieneen meni yli 5 litraa pinaattia ryöpättynä ja silputtuna 10 mini minigrippiä. Mutta monet letut ja keitot näistä saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...