maanantai 26. joulukuuta 2011

Kotivara

Joka kerta kun varoitetaan myrskyistä herätän lievää hilpeyttä lähipiirissäni veden varastoimisen kanssa. Minulla on aina nämä kaksi kanisteria vettä alakerrassa jemmassa. Taitavat olla melkoista vuosikertavettä, sillä tuskin muistan vaihtaa niitä tarpeeksi usein. Mutta kyllä niillä tarpeen tullen huuhtelee vaikka shampoot päästä, jos sattuu sähkö katkeamaan kesken suihkun. Tai keitettynä hätätilanteessa käyvät juotavaksikin, uskoisin. Kertaakaan, ei ole vielä tarvinnut kannuja tositilanteessa käyttää.
Varasin keittiöön muutaman litran juomavettä.

Ja kylppäriin saavillisen pesuvettä. Meillä on kyllä pihassa käsipumpulla toimiva kaivo, eli pärjäisimme vallan mainiosti, vaikken näitä vesiä varaisikaan. Mutta, jos sähköt katkeavat pimeällä, onhan se paljon mukavampi ottaa vettä näistä astioista kuin lähteä kylmään ja pimeään pihalle pumppaamaan.

Kotivarasta muuten luin netistä seuraavaa:
Sisäasiainministeriön pelastusosasto ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ovat koonneet Kodin turvaoppaan, jonka mukaan yhden henkilön viikon kotivara voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
Perunaa 0,5 kg, riisiä ja makaronia 0,5 kg, öljyä ja rasvoja 0,5 kg, sokeria 0,5 kg, UHT-maitoa 1 l, muita juomia ja vettä 16 l, herkkuja 1 kg, leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg, maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg, hedelmiä ja marjoja 1 kg, vihanneksia ja juureksia 1,5 kg, lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg.

En osaa tarkkaan sanoa, onko meidän kotivara kunnossa. Niin tarkkaan tähän aiheeseen en ole perehtynyt. Uskoisin, että keittiöstä ja kellarista riittää meidän perheelle ainakin viikoksi ruuat, luultavasti pitemmäksikin aikaa. Kaapeissa on aina kuivatavaraa ja säilykkeitä ja kellarissa ainakin tällä hetkellä on vielä juureksia ja säilykkeitä. Ja pakkasesta löytyy vaikka mitä, tosin jos olisi pitkä sähkökatko, pakkasia ei kannattaisi ehkä ensimmäisenä mennä aukomaan, etteivät ihan sula. Täältä siihenkin vähän tietoa:

Työtehoseuran julkaisun mukaan kaappipakastin säilyttää tuotteet + 25 asteisessa huoneenlämmössä kaksi vuorokautta, säiliöpakastin kahdesta kolmeen vuorokautta eristeen paksuuden mukaan, kun pakastimen ovi on kiinni.
Parempi mittari on kuitenkin pakastimen lämpötila. Jos sisälämpötila ei nouse yli miinus 9 asteen, kaikki tuotteet voidaan pakastaa uudelleen. Jos sen sijaan sisus on lämmennyt nolla-asteeseen, talven varalle pakastetut marjat on parasta jatkojalostaa mehuksi tai hilloksi, Tuula Kylä-Laaso opastaa.

Lisäksi kotivarasta löysin tietoa ainakin täältä.

Mitään joditabletteja katastrofien varalta en ole ikinä tullut hommanneeksi, enkä muutenkaan varustautunut minkään suuremman uhan varalta. Lähinnä on tullut mieleen nämä sähkökatkot, maalla kun asutaan. Mutta ei meillä vielä ikinä ole niitäkään pahemmin ollut, vaikka ihan muutamien kilometrien päässä on ollut pitkiäkin katkoja. Kerran kovilla pakkasilla, yhden viikonlopun olimme ilman vettä, kun pummpu hajosi kaivosta. Se vähän opetti tuota veden varaamista. Loppujen lopuksi meillä ei olisi mitään hätää sähkökatkolla, koska lämmitämme puulla, käytämme kuivakäymälää, voimme tehdä ruuan puuhellalla ja käyttää kellaria jääkappina. Ainoa huoli olisi ehkä pakastimien sulaminen. Ja ehkä myös kännylöiden virran loppuminen. Kännykät on nyt varuilta latautumassa. Tietokoneesta ei meillä olisi mitään hyötyä, vaikka siinä olisi akkua, koska sen nettiyhteysmötikkä käsittääkseni tarvitsee sähköä.

Edit. 28.12.2011

No niin. Eilen illalla viiden maissa meni sähköt poikki ja olivat poikki koko illan. Puoli yksitoista heräsin siihen, että makkariin rävähtivät valot päälle. Varatut vedet tulivat tarpeeseen. Onneksi ehdimme syödä iltaruuan ennen sähkökatkoa. Ilta meni sitten kynttilän valossa takkaa ja hellaa lämmitellen ja katsellen lasten nahistelua. Menimme kaikki nukkumaan noin kahdeksalta, kun ei ollut mitään tekemistä ja vetäisimme koko perhe 12 h yöunet. Tulivat luultavasti ihan tarpeeseen kaiken joulujännityksen ja -hössötyksen jälkeen.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...