keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Postipäivä

Viikko pari sitten tilasin amazon.comista muutaman kirjan, joista kaksi tuli tänään. Ensimmäinen käsittelee kanin kasvatusta, koska minua kiinnostaisi lihakanien kasvatus. On kiinnostanut jo pari vuotta, mutta en ole vieläkään oikeasti saanut aikaiseksi ottaa selvää mistä saisin kyseiseen tarkoitukseen eläimiä. Toinen mikä kiinnostaa on angorakanit villan takia. Kiinnostus niihin lähti oikeastaan siitä, että isän veljellä on poikasena 40-50-luvulla ollut "villakaneja", joita keritsivät ja mummo kehräsi lampaanvillan kanssa niistä villaa. Äitini osaisi kehrätä ja on ollut mielessä, että hän opettaisi minua, mutta vokki puuttuu. Joskus nuoremapana ajattelin, että ompa minulla vanhat vanhemmat, mutta nyt kolmekymppisenä tuntuu aika hienolta, että minua on kasvattaneet 40-luvulla syntyneet vanhemmat, jotka ovat opettaneet varmaankin aika eri juttuja kuin jos minulla olisi ollut nuoremmat vanhemmat :) Äitille ja isille minä useimmiten soitan, jos tarvitsen apua johonkin arkiseen käytännön asiaan.

(Myöhempi lisäys: tuon kanikirjan ohjeet joissain kohtaa eivät ihan vastaa Suomen eläinsuojelulakeja. Eli jos tästä jotain opimme niin sen, että jos vaan mahdollista tämän tyyppiset opaskirjat kannattaa hankkia omalla kielellä/omasta maasta. Tai jos ei se ole mahdollista, kannattaa aiheesta etsiä myös muuta tietoa ja vertailla.)

Toinen paketti, joka tänään tuli postissa sisälsi volgansienen, eli teesienen, eli kombuchan. Laitoin sen ohjeen mukaan kasvamaan ja valmistumaan. Tosin juttu, jota en tullut ajatelleeksi on, että olen raskaana ja ohjeissa ei nyt ihan hirveästi kannustettu käyttämään raskaan tai imettäessä. No katsotaan saanko tämän ihmeen edes elämään ja, jos saan, mitä sille teen... Pari vuotta sitten jouluna sain mieheltä lahjaksi Sofi Oksasen Puhdistus-kirjan ja sen myötä kiinostuin ihmettelemään mikä on teesieni tai maitosieni. Aloin niitä etsiä. Maitosienen eli kefiirin löysin jo aiemmin ja siitä tulee ihan hyvää "piimää". Kesällä pakastin siitä sinestä osan, osa pilaantui. Katsotaan jossain vaiheessa saanko sen pakastetun vielä henkiin vai menikö sekin pilalle. Kefiiri minulle maistuisi, mutta kärsin niin pahoin närätyksestä ja kefiiri pahensi vaivaa, että en tiedä voinko sitä käyttää. Kärsin närästyksestä aina, en ainoastaan raskaana ollessa ja välillä joudun käyttämään säännöllistä lääkitystä, koska ruokatorveni tulehtuu muuten ja sitten en voi syödäkään enää juuri mitään ja olo on yhtä tuskaa. No, menipäs vähän ohi aiheen... Aika hassua, että molemmat, sekä kefiirin että kombuchan löysin munanetistä.
Lisätietoa aiheista: volgansieni ja kefiiri

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Minäkin olen kiinnostunut liha- ja angorakaneista. Tiedätkö, onko tuota tai vastaavaa kirjaa suomeksi?

    VastaaPoista
  2. Enpä tullut edes ajatelleeksi etsiä tätä kyseistä kirjaa suomeksi, eli entiedä. En tiedä muitakaan, mutta voisipa huvikseen alkaa etsiä. Kirjaston kanikirjat tuntuvat keskittyvän lähinnä lemmikkikaneihin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...