tiistai 20. joulukuuta 2011

Pipareita

Meillä vanhempi poika on ihan piparihullu. Voisi syösä niitä taikinana tai paistettuna vaikka joka päivä ja hän ehdottomasti haluaa joka vuosi piparitalon. Parina edellisenä jouluna olemme leiponeet pakastetaikinasta, mutta nyt taas tein ihan oikeaa taikinaa itse Paraisten piparkakkuohjeella. Tuntuu, että se on jotenkin kaikille tutuin ohje. Olen aiemmin tehnyt eri ohjeella, joka on ollut kovempaa ja helpommin leivottavaa. Eilen tein taikinan ja tänään pojan tullessa iltapäivällä rupesimme leipomaan. Poika jo heti ovella kysyi, että joko aletaan leipomaan, oli niin innoissaan.
Poika teki enimmäkseen tavallisia pipareita ja söi aimoannoksen taikinaa samalla ja minä tein reikäisiä pipareita. Olen useampana jouluna saanut lahjaksi ystävältäni pikkuleipiä tai pipareita, joihin on keskelle sulatettu karkkia ja halusin kokeilla samaa. En ole aiemmin tehnyt niin, koska ystäväni on ihan älyttömän taitava leipomaan, enkä uskonut pystyväni samaan, mutta viime viikolla näin kuinka Anu Harkki teki samoin ohjelmassaan innostuin. Ei se näyttänytkään niin vaikealta!

Reikiä varten pilkoin karkkeja. Anun ohjeessa oli nallekarkkeja, mutta en kaupasta niitä löytänyt, enkä jaksanut mennä toiseen, joten ostin Pirkan Vinkkareita.

Paistoin piparit lähes kypsiksi ja sitten lisäsin karkit koloihin. Paistoin vielä minuutin pari, kannattaa seurata, ettei karkit alka kiehua, vaan sulavat nätisti.

Piparit jäähtymässä. Tarttuivat vähän paperiin kiinni. Kannattaa jäähdyttää ihan jääkaappikylmäksi, irtoavat paremmin, eivätkä ala venyä. En tiedä, ehkä nallekarkit käyttäytyisivät paremmin.

Myöhemmin illalla koristelimme poikien kanssa valmiita pipareita.

Ja minä kasasin talon. Olisi pitänyt odottaa huomiseen, että osat olisivat kunnolla kovettuneet, mutta kun nyt iski innostus ja en tiedä ehdinkö enää loppuviikosta näperrellä. Jännittää valuuko viinikumiikkunat tai pehmeät kattopalat alas. Parasta kuvata röttelö, ennenkui sortuu :D Tuli vähän röllin tölli, eikä mikään kaunis talo, mutta isäntä sanoi, että tämä kuvaa huusholliamme paremmin :D Ja pääasia on kuitenkin se kun pojat saavat pyhien jälkeen rikkoa koko komeuden ja pistellä parempiin suihin.


Hauskaa oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...