keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Taimiostoksia ja vanhaa kaalia

Eikö näytäkin herkullisen punaisilta nämä tulppaanit? Oikeasti ne on ihan pieniä ja kasvavat ruusupuskan juuressa keskellä rikkaruohoja. En todellakaan tiedä kukkien kasvattamisesta mitään, eikä minulla ole oikeita kukkapenkkejä. Opettelen sitten eläkemummona niiden hoitamista. Että sitä odotellessa, ei tässä olekaan kuin toinen puoli elämää vielä jäljellä niihin vuosiin....

Sunnuntaina kävin taimiostoksilla puutarhalla, joka on tuossa ihan lähellä naapurikylällä. Lähdin sinne vähän ystäväni innostamana. En ostanut paljoakaan, johtunee osittain siitä, että olen kasvattanut niin paljon taimia itse. Perennat ja kesäkukat ei nyt jotenkin nappaa. Ostin isän muistoksi surukuusen. Minun piti ostaa vauvalle oma puu, jonka olisin sitten kastellut kastevedellä, mutten osannut päättää minkä olisin valinnut. Voi olla, että isäntä voi ostaa tyttärelleen puun, hän on tämän perheen asiantuntija niissä asioissa. No ostin minä sieltä puutarhalta kaksi kirjavaa maahumalaa (niin kuin joka vuosi), kaksi keijunmekkoa, kaksi ilmasipulia (minulla oli niitä, mutta ne paleltuivat toissa talvena), kaksi laventelia (en tiedä miksi) ja kuusi samettiruusua kasvimaalle tuholaiskarkottimiksi. Laitoin samettikukan siemeniä itämään, mutta niistä ei kasvanut mitään. Olin itse kerännyt siemenet, mutta jotain oli näköjään mennyt vikaan.
Tuolla kuvassa taustalla ovat kurkun ja kurpitsan taimet ja salaattilaatikkoni.

Tässä ruukussa kasvaa vanha keräkaalin kanta. Kaalista on tehty laatikkoa ja laitoin kannan ensin veteen ja sitten multaan kasvamaan. Kun ilma lämpiää istutan sen maahan siinä toivossa, että se kukkii ja tekee siemeniä. Miksi ihmeessä? No ihan mielenkiinosta ja harrastuksen vuoksi. Siemen viljely on mielenkiintoista. Oikeastaan tämä lähti vahingosta. Toissa keväänä jääkaappin vihanneslokeroon oli unohtunut 1/4 punakaalia, joka oli lähtenyt versomaan. Vein versovan kaalin multaan, ihan vain katsoakseni, kasvaako se. Ja sehän kasvoi ja kukki ja teki syksyllä noin 6 siementä, jotka otin talteen. Viime keväänä kasvatin niistä siemenistä muutaman taimen ja lopulta sain kaksi punakaalia. Pieniä, mutta hyvin tiiviitä ja maukkaita.
Joillain englannin kielisillä sivuilla olen huomannut tänä keväänä postauksia vähän samasta aiheesta, otsikkona jotakin tähän tyyliin: "kasvata jätteesi". Siellä on kasvanut mm. selleriä. Mielenkiintoista. Kyllä kasvu on ihmeellistä. Ja elämä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...