sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Vähän satoa jo

Blauwschokker- herneen kukkia ja tulevia palkoja. En ole koskaan aiemmin kasvattanut, mutta näytti niin kauniilta, että päätin kokeilla. Kasvattaa tosi korkean ja komean varren. Mausta en osaa sanoa, palot kun eivät ole vielä tarpeeksi suuria. Todella kaunis kasvi. Tavallisia herneitä olemme jo syöneet.


Ihan huvikseni laitoin vähän tattaria. Nätisti kukkii kasvimaan reunassa. Ei mitään satotoiveita tai -haaveita. Ihan vaan mielnkiinnosta laitoin.

Pölyttäjien suosikkikukka kasvimaan reunassa. Korkea ja isot lehdet alhaalla. Nimestä ei enää mitään havaintoa... Ostin taimena edelliskesänä.

Mies on kerännyt nyt yli 40 litraa mustikoita ja alkavat pikkuhiljaa riittämään. Tänään itse keräsin lapsille syöntimarjoja pihasta. Vattuja, mustia ja punaisia viinimarjoja, saskatooneja, mansikoita ja metsämansikoita. Viinimarjat eivät vielä ole ihan kysiä, valitsin kysimpiä. Saskatoonit kypsyvät ihan eriaikaan ja niitä pitää kerätä sitä mukaa kuin kysyvät. Vattuja ja mansikoita oli vain vähän. Mutta litran verran tuli yhdessä välipalaa. Vauvakin sai osansa. Tyttö on jo maistellut mustikoita, metsämansikoita, vattuja ja perunaa. Tästä marjasekoituksesta pakastin pienen pieniin minigrippusseihin vauvalle omia annoksia. laitoin myös mustikkaa sekaan.

Aamulla keräilimme vähän satoa. Mies toi lakkoja pulosin litraa ja kantarelleja.
Minä otin kesäkurpitsan alkuja. Niitä on tosi paljon ja vähän harvensin, että mahtuu edes osa kasvamaan isoksi, eivätkä ala mädäntyä. Salaattia ja mangoldia olen kerännyt melkein joka päivä sään salliessa. Samoin kamomilla kukkia kuivannut sitämukaa kun kukat aukeavat. Olen aiemmin ostanut kaupasta kamomilla teetä vatsan nipistelyihin, mutta sitähän on näköjään ihan helppo kasvattaa. (Jostain luin, että kovasti allergisten kannattaa vähän varoen maistella kamomillaa.)

Meilekin joka ruualla olen syönyt vihannespaistosta, jonka pohjana on mangoldi.
Voita tai oliiviöljyä, tai vähän molempia, silputtua mangoldia ja vähän vaihdellen mitä on esim. paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia, sipulin varsia, basilikaa...

Tosi hyvää sellaisenaan, kantarellien kanssa, grillimakkaran kanssa.
Kuvassa uusien perunoiden ja pinaattikastikkeen kanssa.

Mutta arvatkaapa maistuuko muille? Ei, ei. Nuorempi poika otti sentään lautaselle, muttei uskaltanut maistaa. En viitsi pakottaa. "Kun isi ei syö, ei mekään syödä."
Ehkä oppivat aikanaan. Ehkä eivät...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...