perjantai 6. heinäkuuta 2012

Rohtosuopayrtti- kotimainen vastine pesupähkinöille?


Tämä kasvi on rohtosuopayrtti ja se on mm. valittu vuoden 2009 maatiaiskasviksi. Linkeistä löytyy lisätietoja ja kuva kukkivasta kasvista. Veikkaampa, että tosi monella suomalaisella pihalla kyseinen perenna kukkii. Niin meilläkin ja lapsuuden kotini pihalla myös. Joku voi myös pitää sitä vähän rasittavana kasvina koska se leviää juuriensa avulla tehokkaasti ja yli kukkapenkin reunojen sinne mihin sitä ei ehkä halunnut. Kasvissa on tosi kaunis ja hyvän tuoksuinen valkea tai vaalean punertava kukka. En vielä muutama vuosi sitten tiennyt kukan nimeä lainkaan vaikka se oli minulle jo lapsuudesta tuttu. Oikeastaan löysin sille nimen vähän mutkan kautta. Kun odotin toista poikaamme ja kun hän oli vauva luin koko Untinen- Auelin Maan lapset- kirja sarjan. (Taisin viettää jääkaudella noin puolisen vuotta.) Siinähän se päähenkilö Ayla tuntee ja käyttää paljon yrttejä. Kirjoissa hän käytti peseytymiseen jotakin suopayrttiä. Kiinostuin etsimään netistä, että onko sellaista kasvia ihan oikeasti olemassa ja jos on niin onko myös Suomessa. Kun sitten ruudulle tuli kuva kasvista tajusin, että tuossa ihan sitä kasvaa ihan seinän takana. Uudestaan törmäsin kasviin jossakin lasten Milja- kirjassa.

Jossain vaiheessa päätin ihan kokeilla, että toimiiko suopayrtti pesuaineena ihan oikeasti. Joissain ohjeissa kehotetaan tekemään pesuliosta pelkistä juuren paloista ja joissakin sanotaan, että koko kasvia voi käyttää. Ilmeisesti kukkivassa kasvissa olisi eniten saponiineja, joihin pesuteho perustuu. Koska minulla ei kasvia kuitenkaan ihan älyttömästi kasva, olen keittänyt lientä koko kasvista. Tänään tein pesuainetta, koska yksi kasvi kasvoi ihan väärässä paikassa ja kaivoin sen pois, mutta en halunnut heittää sitä hukkaan. Pesin juuren ja pilkoin juuren, varren ja lehdet kattilaan ja lisäsin vettä niin, että kasvin osat juuri peittyivät. Keitin aineksia noin 20 minuuttia. Annoin liemen jäähtyä. Siivilöin kasvin osat pois ja pullotin pesuaineen jääkaappiin. Liuos ei säily hyvin eikä kauan. Viisainta säilyttää kylmässä. Olen yhtenä kesänä kokeillut ainetta shampoona, mutta ainakaan minun pitkiin hiuksiini se ei varsinaisesti toiminut. Taisin silloin käyttää loput lattian pesuun :D Nyt ajattelin kokeilla pyykinpesunesteenä. Voisi kuvitella sen toimivan yhtä hyvin kuin pesupähkinöiden koska pesupähkinöissä on saponiinejä 15% ja tässä rohtosuopayrtissä 20%. (Mikäli tuo wikipedia jotakin tietää) Kun siivilöin pesulientä, puristelin viimeiset tipat käsin kasvin varsista ja kyllä se kovasti vaahtosi ja kädet oli tosiaan kuin saippualla pestyt.

Ehkä voisin perustaa ison rohtosuopayrttipenkin ja sitten kuivata juurta. Miksi käyttää Aasiasta tuotuja pähkinöitä kun voisi käyttää oman pihan kasvia. En ehkä tänä kesänä saa perutettua, mutta ehkä joskus. Ehkä. Toinen täällä kasvava kasvi jossa on saponiineja on hyvänheikinsavikka. Sen siemeniä voisi ehkä myös käyttää "pesupähkinöinä". Niitä siemeniähän voisi käyttää vähän quinoan tapaan, mutta ne pitää liottaa juuri saponiinien takia. Saponiini on myrkyllistä.

Edit 8.7.2012: Yhden koneellisen pesin ja kyllä ihan puhdasta pyykkiä tuli. Jännitin vähän kun pesuaineliemeen oli käytetty myös lehdet ja varret, että tuleeko pyykistä vihreää. Ei tullut. Tietenkään pyykki ei tuoksu miltään näin pestynä niinkuin ei pesupähkinöilläkään, mutta ulkonahan pyykkiin saa raikkaan tuoksun. Ja ainakin meillä pyykinpesuaineet ei saa olla hajustettua tai lapselle tulee allergiaa ja ukkoa inhottaa tuoksut. Joskus syksyn kosteilla ilmoilla pyykit meinaa tuoksua vähän ummehtuneilta, mutta eipä sille oikein mitään voi jos ulkona ei voi kuivata eikä kuivuria ole (eikä tule). Yksi ystäväperheen isä muuten kerran tuumasi meillä, että: " Teillä ei muuten haise huuhteluaine, yleensä lapsiperheissä haisee." Se oli tarkoitettu ilmeisesti kohteliaisuudeksi :D Mutta juu, ihan oikeasti niin se monessa paikkaa on. Ja jos kirpparilta ostaa etenkin lasten vaatteita ne haisee joskus ihan tosi pahasti pesu- tai huuhteluaineelta ja se haju voi kestää niissä useamman pesun. Tarvitaanko me tosiaan kaikkia keinotekoisia hajuja? Monet kai mieltää, että puhtaus tuoksuu jostain esanssikukkasilta. Eihän puhdas tuoksu miltään.

2 kommenttia:

  1. Luin talvella tästä suopayrtistä, mutta nyt kesällä en ole löytänyt sitä yhtään mistään. Tai ehkä en vain tunnista sitä. Pitäisi mennä kuvan kanssa pellon laidalle etsimään :)

    VastaaPoista
  2. Voi sitä ehkä puutarhakarkulaisena löytyä pelloilta ja pientareiltakin, mutta varmemmin löydät sen joltakin vanhalta pihalta tai aika monesta perennapenkistä. Sitä on kerrottua ja yksinkertaisempaa, valkeaa ja vaalean punertavaa. Luulen, että on aika helppo saada joltakin alkua, jos vaan kyselee :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...