torstai 25. kesäkuuta 2015

Lintumaisia juttuja


Tipuista kerroin joskus aiemmin keväällä. Seitsemän tipua silloin kuoriutui ja kolme niistä lähti maailmalle. Tai no ei kovin etäs, melkein naapuriin. Se oli hiukan ennen kanojen mykoplasmakohua. Nyt en uskaltaisi lintuja kaupatakaan kenellekään tai ostaa ennen kuin tauti laantuu. Yritän pitää tämän eläintenpidon muutenkin sellaisena, etten kovin myisi mitään. Kasvattaisin vain omiksi tarpeiksi. Joskus on toki tarpeen ostaa joitain munia tai yksilöitä, ettei mene ihan sukurutsaamiseksi. 
Neljä kananpoikaa on siis kotona. Nuo kolme valkoista ovat kukkoja. Ja kävi aivan kuten olin toivonutkin, nyt minulla on musta kana <3 Minulla oli tavoitteena lisätä kanojani yhdellä tänä vuonna ja se toteutuu. Kuvassa poikaset ulkoilee sen aikaa kun siivoan sisällä häkkiä. Kauniina päivinä ovat saaneet ulkoilla muutenkin. Mutta ihan vapaaksi en ole uskaltanut päästää.


Viirutkin ulkoilee. 


Meillä on monta linnunpönttöä pihassa. Tässä asuu kirjosieppoperhe.


Ja tässä leppälintuperhe.


Ja tässä... hm.. jonkilainen uusperhe kai. Sain ystävältä 6 ankan munaa, jotka laitoin hautomakoneeseen kananmunien kanssa. Kananmunia laitoin mukaan siksi, että olen huomannut, että hautomatulos on parempi täydellä koneella kuin vajaalla. Ilmeisesti siten siellä pysyy lämpö ja kosteus paremmin kohdillaan. Ankanmunista vain yksi oli hedelmöitynyt ja siitä ainoasta hedelmöityneestä munasta kuoriutui poikanen. Ja olipa hyvä, että oli näitä kuoriutuneita tipuja, jotka adoptoivat ankan perheeseensä. Näistä on todella tullut perhe. Kukaan ei tunnu välittävän siitä, että yksi on erilainen. Ankkaa ei ole nokittu tai kohdeltu pahasti. Jos ankka olisi ihan yksin, se olisi tosi orpo. Katsotaan millainen porukka tästä kehkeytyy. Mutta kaipa minun pitää etsiä jostain ankalle kaveri. Näistä kananpojista toivoisin ehkä vähän patakukkoja, koska kanaa en tarvitsisi ja nyt en uskalla mitään myydä. Tuolla yhdellä tipulla on harmaat harjan ja heltan alut. Minkähän väriset niistä tulee?Kasvihommat ei näytä kovinkaan hyvältä tänä vuonna. Vain peruna näyttää kasvavan hyvin ja tämä yksi chili taitaa ehtiä tehdä satoa. Muutama tomaatti kukkii, mutta ei ne kovin hyviltä näytä. Pavut eivät ole itäneet ollenkaan. Ei mitkään pavut, lukuunottamatta härkäpapua. Hernekin oli pitkään itämättä, mutta nyt se on venähtänyt ihan tällä viikolla. Avomaankurkuista ensin istuttamani kuolivat kaikki. Nyt viikko sitten istutetut näyttävät olevan hengissä, mutta en tiedä ehtiikö ne tehdä yhtään kurkkua. Kaalit eivät onnistu tänä(kään) vuonna. Kurpitsat ovat elossa kompostikasassa, mutta ne eivät ole oikein kasvaneet. Porkkana saattaa menestyä. Punajuuri ei ole oikeastaan itänyt. 
Lämpöä, sitä tarvittaisiin."Traktori" ja heinäkuorma. (Älä kiinnitä huomiota vinksahtaneeseen huussiin taustalla :D )Viime vuonna kasvatimme menestyksekkäästi perunaa pehkukatteen alla. Tänä vuonna saimme tosi vanhan pehkupaalin, jolla katamme perunamaata. Paalia ei vaan pysty mitenkään viemään tarpeeksi lähelle kasvimaata niin se pitää purkaa yläpihalla pikkukärryyn.5 kommenttia:

 1. Meillekin tupsahti yksi melkein musta tipu, muut ovat vaaleita kun suurin osa on niistä sussexeista, melkein toivoisin sen olevan kana, vaikka en ole ihan varma sopiiko meille oikein kanoja talveksi enempää. Kasvimaa hommatkin kuulostaa kovin tutulta, aika monta epäonkistumista taitaa tänä vuonna tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin sopii talveksi max. yksi kana lisää, kenties ei edes sitä. Mulla on pari huonoa munijaa, en tiedä haluanko pitää niitä vain lemmikkeinä, joten jos vaihtaisi vähän porukkaa.

   Poista
 2. Voi ihan kuin minun kynästäni nuo kasvimaa touhut. Toivotaan, että syksy on pitkään lämmin, että satoa ehtii tulla, edes jostain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sitä odotellessa :) Ainakin sipuli ja peruna näyttävät hyvältä.

   Poista
 3. Meillä on tänä vuonna kaksi tipua vasta siunaantunut, kun Leenu-kana hautoi tuossa huhtikuussa. Neljästä munasta kolme oli hedelmöittyneitä, mutta kolmesta tipusta yksi menehtyi. Kaksi tipua täällä sitten tepastelee ja mikä hauskinta, myös Leila-kana on alkanut niitä hoitamaan. Menevät niin rinnat rottingilla pitkin pihamaata, kumpikin yhtä tipua varjellen :) ♥

  Rakastan tätä kesäaikaa, kun kanat saavat kirmailla aamusta iltaan pitkin tonttia oman halunsa mukaan. Juuri päivällä niin nauroin, kun pusikosta kuului kova kotkotus, selkeä kukon kutsuhuuto kanoille löydettyään jotain hyvää syötävää, mutta mitään ei näkynyt, kun on niin iso pusikko. Sitten välillä vähän joku koiranputki heilahti, niin tiesi missä jengi menee :) ♥

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...