sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Pakkasta ja kaaliaOlemme yrittäneet ottaa pakkasista ilon irti. Edellisviikolla sulatimme molemmat isot arkkupakastimet. Kumpaankin tuli tilaa kun järjestelimme ne kunnolla. Nyt ollaan taas kärryillä, mitä niissä on. Pelkäsin, että siellä on kammottavia vuosikerta-aarteita, mutta onneksi poisheitettävää oli aika vähän ja nekin meni eläimille, joten ei varsinaisesti hukkaan. Kanat saivat esim. puolukoita ja mustikoita, joita oli pari rasiallista levinnyt pakkasen pohjalle. 

Kaikki sänkyvaatteet ja sohvatyynyt on käytetty ulkona. Vaikka luinkin, että pölypunkit ovat hävinneet lähes sukupuuttoon Suomessa. Vielä jos jaksaisi, voisi käyttää pihalla kaikki villavaatteet. Vaikka ei koiperhosiakaan taida kovin olla liikenteessä.

Pakkasten ansioista myös lähilampi on saanut kunnon jääkannen. Viikko sitten sunnuntaina pakkasta oli sopivasti, jotta tarkenimme tehdä lenkin siellä. Lunta oli silloin vielä niin vähän, että kuopuksen rattaat kulkivat metsätiellä ja jäällä. Pulkka ei olisi silloin vielä kunnolla kulkenut.


Viikko sitten söimme koko perheen herkkua, tortilloja. Täytteenä pässinjauhelihaa. Yleensä meillä on kaupan tortillalättyjä, mutta nyt niitä oli liian vähän. Tein lisäksi vedestä, vehnäjauhosta ja öljystä taikinan, josta paistoin "tortilloja" hellan levyllä. Paistuivat nopeasti, eikä yllättävää kyllä, kärynneet yhtään. Eivätkä tartu kiinni vaikka ilman pannua ja rasvaa paistoin. Tänä aamuna pihapuuhun oli lennähtänyt parvi pyrstötiaisia. Niitä aina silloin tällöin piipahtaa. Ne on niin kauniita!Eilen kävin kuopuksen kanssa kaaliostoksilla. Kaalin kilohinta on tällähetkellä 0,49€/kg, joten ostimme täyden kärryllisen. Tosin kyseessä oli lasten ostoskärryt. Kuusi palleroa siihen mahtui :D 

En muistanut ottaa ajoissa jauhelihaa sulamaan, joten tein tänään kaalilaatikkoa soijaroheella. Tein myös kaali-porkkana-majoneesisalaattia. Porkkana raasteena ja kaali juustohöylällä suikaloituna. Eräs kaalinviljelijä neuvoi raastamaan kaalin juustohöylällä. Ei hullumpi niksi.En varsinaisesti ihan hirveästi tykkää yli 20 asteen pakkasista. Toissaviikolla olin yhden päivän kotona, vaikka piti olla töissä, koska auton akku oli jäätynyt. Miehelle tulee ylimääräisiä vapaapäiviä, koska hänellä nyt vaan on sellainen työ, että ihan järjettömällä pakkasella ei töitä voi tehdä. Tuntipalkkaiselle ne ylimääräiset vapaat eivät aina ole kiva juttu. Lapsia rassaa paljo sisällä olo ja riitaa tulee usein. Sisällä on joka aamu 14-17 astetta riippuen huoneesta ja etäisyydestä uuneihin. Eläinten asumukset menevät liian viileiksi ja kanoilla on lämpölamppu, mikä on tietysti hyvä juttu, mutta minä valvon öitä, koska pelkään lampun sytyttävän tulipalon. Vaikka on melko epätodennnäköistä, että niin kävisi. Valvon toisinaan myös peläten häkää. Häkäpelko on vielä turhempi, koska tiedän miehen olevan tosi tarkka peltien kanssa. Hän hoitaa uunien pellit meillä, koska minä huithapelina unohtaisin ne kokonaan auki. Ja minulla on niska aivan jumissa. Luulen senkin ainakin osittain johtuvan kylmästä.

Ensi yöstä tulee ehkä kaikkein kylmin tähän asti tänä talvena. Minulla olisi huomenna työpäivä, katsotaa mitä auto siihen tuumaa. 

Mutta kliiviaa ei pakkanen (eikä huonohko hoitokaan) näytä haittaavan. Se on tehnyt pari kukkaa. Ne näyttävät ihan kuin kevään ensi krookuksilta! Kohta alkaakin taas taimikasvatus. Kevättä odotellessa!

6 kommenttia:

 1. Meillä aletaan olemaan ihan kypsiä tähän kylmyyteen. Onneksi tuli parikyt senttii lunta, että saatiin kolattua rakennusten ympärille ja jätepumppaamon päälle.

  Elukoiden tarkenemisesta saa olla huolissaan koko ajan. Vaikka kyllähän ne on hyvin pärjännyt, mutta silti.

  Kaaliruokia täälläkin syödään, se on nyt niin halpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on paikoin tosi korkea kivijalka ja joka huoneeseen lumieristys ei toimi, mutta kanakoppiin lumen kolauksesta oli sekeästi apua. Kyllä joo tympäsee tää pakkanen. Moni asia menee vaikeaksi.

   Poista
 2. Meillä on ihan samat aamulämpötilat...ei se niin haittaa kun siihen on tottunut. Kaalia pitäisikin ostaa, me saatiin ilmaisruokia: juusto-peruna gratiinia tein(siis se oli valmista ja piti vaan paistaa uunissa, samalla tein uuniriisipuuroa, kun maitoakin saatiin vähän liiankin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä siihen tottuu, mutta kyllä se vähän karulta tuntuu silti kömpiä aamulla peiton alta pois.Mua ei niin muuten palele, mutta varpaat on jäässä ja niskassa tuntuu "veto".

   Poista
 3. On kyllä ollut kylmä tammikuu, paljon on ollut aamuja yli kolmenkymmenen, onneksi ei ole paljon menojakaan ollu. Lapset kyllä alkaa hyppiä seinille kun niin paljon sisällä ovat olleet. Alkaa silti jo kevät kutkutella, kun siemenkuvastoja on selannut. Mukavia pakkaspäiviä kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin teillekin :) Meillä ei ihan kolmeenkymppiin olla ylletty. Asutaan metsässä, mäellä, etelä-rinteessä ja meillä saattaa olla viisikin astetta vähemmän kuin 7km päässä keskustassa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...