tiistai 9. helmikuuta 2016

Sorkat rokkaa


Yksi lapsuuteni lempiruuista oli laskiaisrokka eli hernekeitto, jossa oli sian sorkat. Muistan, että halusin imeskellä nimenomaan ne sorkat sieltä keitosta.
En ole vielä koskaan itse tätä herkkua valmistanut, paitsi nyt. Jotkut palvaavat sorkat, mutta meillä ne nyt vaan paistettiin uunissa suolalla ja pippurilla maustettuna. Hernekeitto on valmistettu kuten tavallinen hernekeitto. Eli herneet edellisenä iltana likoamaan ja seuraavana päivänä kaadoin liotusveden pois (kukkien kasteluun) ja vaihdoin uuden veden, missä keitin keiton kypsäksi. Jotkut kai keittää siinä liotus vedessä. Mutta minä jotenkin uskon, että näin keitto ei ole ihan niin ankara vatsalle. Ja minusta ne lionneet herneet haisee aina käyneeltä. Jossain vaiheessa lisäsin paistetut sorkat mukaan. Annetaan hautua melko pitkään. Mausteena suolaa, pippuria ja meiramia. Aika oli ehkä kullannut muistot. Minulla ei ollut enää mielitekoa imeskellä noita sorkkia sen kummemmin. Mutta keitto muuten tuli kyllä syötyä. Kuvaa valmiista tuotoksesta ei ole, mutta kaikkihan sen tietää miltä hernekeitto näyttää, eikö?

Ps. Sorkat täytyy täytyy teurastusvaiheessa putsata ja niistä irrotetaan kynnet. Muistaakseni ne irtoavat vetämällä kun on ensin kastettu sorkka kuumassa vedessä. Korjatkoon joku, jos muistaa ja tietää paremmin. Sellaisen pienen esikäsittelyn vaativat. 

3 kommenttia:

 1. Jossain ilmaisjakelulehden ruokaosiossa kerrottiin, että amerikassa on nyt tosi trendikästä juoda luulihalientä. Sitä myydään pulloissa ihmisille kotiin ja nautitaan ravintoloissa, kahviloissa.
  Minä olen oppinut, että kanojen päistä ja jaloista keitetään lientä ja se auttaa nivelvaivoihin. Tarvitsisin nyt tätä teurasjätettä. Osaatko vinkata mistä vois kysyä?
  Mulla on just herneet likoamassa, mutta teen kasvisrokkaa huomiseks :)

  VastaaPoista
 2. Joo ja jossain tosi-tv-hömppä sarjassa joku söi kanan rustoja, koska se tekee nivelille(?) hyvää. Henriette Kressin kurssilla oli puhetta siitä, että ihmiset ei aa enää ihan kaikkia niitä aineita liharuuista kuin ennen koska kaikki haluaa vaan pelkkää pihviä, vaikka sisäelimet ja luuydin yms.sisältää tärkeitä ravintoaineita. Ehkä mä siks pienenä himoitsin niitä sorkkia kun mun elimistä vaati kasvamiseen jotain tiettyjä rakennuspalikoita! Meijänkin lapset haluaa aina esim. kanin koivet luineen imeksittäväksi. Koska luolamiehetkin tekee niin :-D Mä en tiedä mistä saat luita. Lihatiskiltä? Millaisia luita, minkä eläimen?

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...