lauantai 25. helmikuuta 2012

Lapsen kuivaksi oppiminen

Lapsen potalle oppiminen ei nyt meillä ole mitenkään ajankohtainen, mutta törmäsinpä tässä joutessani surffaillessa MLL:n sivuilla olleisiin "ohjeisiin". Se miksi minä tästä asiasta ajattelin postata on se, että oman kokemukseni mukaan minä olen näistä MLL:n jutuista vähän eri mieltä. En ole kumpaakaan poikaa opettanut kuivaksi minkään oppien tai kenenkään ohjeiden mukaan vaan ihan oman äidin vaistoni varassa. Kumpikin ovat käyttäneen kestovaippoja. Paitsi öisin kertakäyttöisiä, koska en jaksanut kokeilla ja etsiä tarpeeksi imukykyisiä ja kuivan tuntuisia yökestoja. Molemmat ovat olleet aika herkkäunisia muutenkin ja märkä vaippa ei ainakaan parantanut kenenkään unenlaatua. Nuoremman kanssa kokeilimme jonkin aikaa myös vaipatonta vessähätä viestintää. Mutta meillä kumpikin poika on alkaneet totutella potalle istumiseen siitä asti kun ovat osanneet istua syöttötuolissakin. Aloimme käydä potalla aina herättyä ja aina ruuan jälkeen tai jonnekin lähdettäessä. Tietenkin alkuun se oli vaan pelkkää istuskelua ja totuttelua, mutta voi sitä riemua kun sinne pottaan joskus vahingossa lirahtikin jotain. Potta ei koskaan ollut kummallekaan pelottava, eikä heitä koskaan väkisin siinä pidetty. MLL sivuilla neuvotaan, että " Lasta voi alkaa totuttaa pottaan noin 1,5–2 vuoden ikäisenä. Anna hänen tutustua siihen rauhassa ja vaikka leikkiäkin potalla. Potalle voi istuttaa nallen tai nuken. Lapsesta voi tuntua oudolta ja pelottavaltakin istua potalla ilman vaippaa. Harjoitelkaa asiaa rauhassa, leppoisassa ja lempeässä ilmapiirissä. Potalla voi katsella vaikka hauskaa kirjaa tai puhallella saippuakuplia." Minä väittäisin, että ei kannata jättää pottaharjoituksia noin myöhään. Meillä potalla on istuttu jo paljon alle yksi vuotiaana. Ja sillä lopputuloksella, että vanhempi oppi päivä kuivaksi 1 vuoden ja 10 kuukauden ikäisenä, mutta käytti yövaippaa noin pari vuotiaaksi. Nuorempi taas oppi täysin kuivaksi 1 vuoden ja 9 kuukauden iässä. Joten näillä omilla kokemuksilla voisin sanoa, että nämä MLL:n jutut ovat ihan potaskaa:

"Kuivaksi oppiminen etenee eri kypsymisvaiheiden kautta:

1. Lapsi tunnistaa, että hänellä on vaipassa kakka tai pissa. Tähän lapsi pystyy aikaisintaan n. 15 kk:n iässä.

2. Lapsi ymmärtää pissaavansa tai kakkaavansa ja kertoo siitä muille. Tämän lapsi osaa aikaisintaan 18–24 kk:n iässä. Kun näet lapsen keskittyvän kakkaamiseen, voit kuvata hänelle ääneen mitä on tapahtumassa.

3. Lapsi kertoo, että hänellä on hätä ja pyytää päästä potalle. Tämän lapsi oppii usein 2½–3-vuotiaana. Kakan tuleminen on usein helpompi tunnistaa ensin, pissa ehtii lirahtaa ennen kuin siitä kerkeää mainita.

4. Lapsi hallitsee rakkoaan siten, että pystyy pidättelemään jonkin aikaa. Tämä alkaa onnistua n. 3-vuotiaana.

5. Fyysisen kypsymisen lisäksi tarvitaan henkistä kypsymistä: halua kasvaa itsenäiseksi ja isoksi. Tässäkin lapset kehittyvät omaan tahtiinsa. Osa lapsista ei enää tietyssä iässä huoli vaippaa jalkaansa, vahingoista huolimatta."


Totta kai ymmärrän, että jokainen lapsi on yksilö ja näihin asioihin oppimisessa voi olla suuria eroja, mutta oman kokemukseni mukaan ei todellakaan tarvitse, eikä edes kannata odottaa, että lapsi olis 1,5- 2- vuotias ennen pottatreenejä. Herkkyyskausi siihen voi olla sitten vaikka jo ohi. En usko, että meidän pojat ovat mitään neroja tai ihmelapsia kuivaksi oppimisen suhteen.

Minun mielestäni lapset eivät opi kuivaksi aikaisin modernien hienojen vaippojenkaan takia. He eivät opi tunnistamaan, että vaippa kastuu pissatessa, koska kertakäyttövaipat on tehty liian mukavan tuntuisiksi. Ja kyllä varmasti myös vaippateollisuus haluaa osaltaan vaikuttaa siihen, että lapset käyttäisivät vaippoja mahdollisimman vanhaksi. Olen myös kuullut sellaista, että on kauhean vaivalloista ja työlästä opettaa lasta varhain kuivaksi. En usko, että se on ollut sen työläämpää kuin vanhemmankaan lapsen opettaminen. Ja miten helpolla olemmekaan päässeet vaipanvaihdon suhteen kun se vaipparumba on loppunut jo ennen kahta vuotta. Katsotaan miten tämä uusi tulokas sitten aikanaan opettelee potalle. Voihan käydä vaikka niin, että joudun toteamaan virallisen totuuden totuudeksi ;D

3 kommenttia:

 1. Ihan samaa mieltä pottaharjoitteluista, aikaisemmin ne pitää aloittaa. Ja ainakin meillä tuommoset vajaat yksuotiaat seuraa äitiä muutenkin vessaankin, niin siinähän ne samalla istuu potalle. Ja vaihtelevasti on meilläkin lapset oppineet pois vaipoilta 1,5-2 veenä.

  Mummoni sanoi opettaneensa kaikki 7 lastaan kuiviksi puoltoistavuotiaaksi mennessä, kun aloitti tarpeeks aikasin. Toki nyrkkipyykki ilman juoksevaa vettä ja silloiset kangasvaipat varmaan motivoi touhuun aika aikasin.

  VastaaPoista
 2. No meillä täällä justiin opetellaan kuivaksi nuorimmaisen kanssa (2,5v jo!). Pottaharjoittelut jostain kumman syystä ovat venyneet, ihan vaan äitin "laiskuutta", uskaltaudun myöntää. ;) Yökuiva poika on ollut kyllä jo pitempään, mutta päivällä ei sitä vessahätää ehdi aina menossa huomata ajoissa. Välillä jo mennyt parikin päivää ihan ilman mitään "vahinkoja" joten eiköhän tämä nyt onnistu. :) Meillä on kotosalla pojalla ollu käytössä harkkahousuja ja sitte ihan vaan jo kalsaritkin välillä, pari hätävara kertsivaippaa on vielä varalla autoreissuja varten.

  Samaa mieltä oon kyllä että ihan hyvin voi alkaa jo pottaan totuttelemaan vaikka siitä vuoden iästä... Aika paljon uskoisin tämän olevan meistä äideistä kiinni. ;) Ehkä tämän kolmannen kanssa me päästään vaipoista eroon jo ennen 2-vuotta. Toivottavasti, mutta sittenhän sen vasta näkee... ;D

  VastaaPoista
 3. Miumau: Mummojen ohjeet on yleensä niin totta. Vanhan ajan ihmisten oli pakko tehdä asiat tehokkaan maalaisjärkisesti, kun kaikki piti tehdä käsin.

  Peikkotyttö Hanna: Tsemppiä kuivaksi oppimiseen :) Siitä se lähtee sujumaan :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...