keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kasvua; kukkia ja taimia

Minulla on monta vuotta vanha joulutähti, olisiko ehkä viisi vuotias, ainakin. Se on kyllä viherkasviksi aika ruma, se on harva ja pienilehtinen, mutta pidän siitä kuitenkin. Joka vuosi kevätpäiväntasauksen aikaan se palkitsee vaivannäköni tekemällä sentin ja parin mittaisia pikkuruisia punaisia lehtiä. Muistaakseni luin jostakin, että se on päiväntasaajan kasvi ja vaatii kukkiakseen yhtä pitkän valoisan ja pimeän ajan. Nuo punaiset lehdethän eivät ole terälehtiä vaan vaatimattoman kukinnon ympärillä olevia punaisia lehtiä. Punaisia lehtiä saisi aikaan myös keinotekoisesti säätelemällä valon määrää, mutta eipä minulla ole intoa alkaa kukittaa sitä millään lisävaloilla joulun aikaan. Riittää, että se ilahduttaa keväällä.

Tomaatit on koulittu ja ovat jo hyvällä mallilla, chilit ja paprikat odottavat koulintaa edelleen. Tässä muutama päivä sitten itäneet purjot ja tsinniat. Nyt ovat jo saaneet seurakseen sitruunaruohon ja viidakkokurkun pikkuiset alut. Myös poikien orvokit ovat itäneet. Sekä yllätys-yllätys kokeellinen maapähkinäni on itänyt. Tilasin sen siemeniä tai siis pähkinöitä exotic-gardenista. Ruokakaupan pähkinät eivät idä.
Tomaatin taimia annoin myös äidille ja yhdelle ystävälle. Aina niitä tulee yli oman tarpeen vaikka yrittää kylvää vain vähän.
Niin ja poikien rairuohot ovat jo monta senttiä pitkiä. Nuorempi ilahtui eilen: "Äiti! Tuu kattomaan! Mun rikkaruohot kasvaa!"

Pojan huoneessa kukkii pelakuu. Kurkottelee kohti lumikinoksia :) Nämä ovat useamman vuoden vanhoja, alunperin ihan vaan kesäkukiksi ostettuja, mutta tykkäävät talvehtia näköjään pojan huoneen ikkunalaudalla. Olen keväisin ottanut niistä uusia pistokkaita, kun muuten kasvavat tällaisiksi hojokeiksi, mutta nyt tänä vuonna rupesivat kukkimaan, niin eihän niitä uskalla mennä leikkelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...