tiistai 18. helmikuuta 2014

Lääkekaappi ajantasalle


Meillä on ihan katonrajassa keittiössä tällanen hyvinkin retrohenkinen vanha vessankaappi(?) lääkekaappina. Se on niin ylhäällä, että lapset ei yletä siihen edes jakkaran kanssa. Siellä on kaikenlaista yleishyödyllistä. Suurin piirtein nämä asiat, mitä tässä löytämässäni listassa on.

 • särky- ja kuumelääke lapsille :   Parasetamoli-valmisteet  sopivin vaihtoehto; oraaliliuos, peräpuikot  tai suussa liukenevat  tabletit lapsen iästä/koosta riippuen.
 • särky- ja kuumelääke aikuisille: Ibuprofeeni- tai parasetamolivalmisteet.
 • lääkehiili: tabletteina tai jauheena; nieltyjen myrkyllisten aineiden tai kasvien ensiapuun.
 • antihistamiinitabletit:  Setiritsiini-, loratadiini tai ebastiini-valmisteet.
 • hydrokortisonivoide: 1% emulsiovoide.
 • ripulilääke: Loperamidi-valmisteet hillitsevät ripulointia; suola- ja nestemenetys on hyvä korjata esim. Osmosal-valmisteella ja muilla juomilla sen ohessa.
 • ummetuslääke:  Laktuloosi-valmisteet pehmittävät kovaa vatsaa, mikroperäruiskeilla saa nopean vasteen, jos tarpeen.
 • närästyslääke: Happoa neutraloivat tabletit (esim. Rennie) tai vatsalaukun suolahaponeritystä vähentävät  omepratsoli- tai pantopratsolivalmisteet 
 • joditabletit: Jodix tabletti
 • kuumemittari: perinteinen tai elektroninen kuumemittari
 • sidetarpeita: sideharsorullia ja kiinnityslaastaria; steriilejä haavasidoksia tai -taitoksia
 • laastaria:  leikattavaa haavalaastaria,  valmiita laastaripalasia
 • haavanpuhdistusneste: Septidin liuos
 • pinsetit
 • kertakäyttöinen kylmäpakkaus: Pharmacare kylmä/kuumapakkaus
Paitsi, että kylmäpakkaus on pakastimessa, koska se ei ole kertakayttöinen. Sen voisi myös lämmittää mikrossa halutessaan, mutta siihen käyttöön meillä on kaurapusseja.
Sidetarpeita meille kertyy joka kerta kun isäntä käy verenluovutuksessa. Rullaamme ne jemmaan. Eihän tietysti mitään steriilejä ole, mutta kyllä niillä saa jonkun steriilin lapun pysymään paikallaan. Artisokka meillä niitä on eniten tarvinnut. Jos meillä sattuu, niin aina sattuu Artisokkaan. Se on kovan onnen kaveri. Onneksi ei mitään oikeasti vakavaa. Selleriä varten taas täytyy olla allergialääkettä ja Epipen. Toki itsekin niitä saattaisin tarvita. Isännällä täytyy olla aina Findrexiniä, kun sillä kuulemma paranee kaikki flunssan alut. Sipuli ei onneksi tarvitse mitään varuilta, sen kummemmin kuin ihmiset yleensä. Niin ja punkkipihdit on myös kaapissa. Niitäkin Artisokka on tarvinnut eniten... Meillä on sitten yhdessä keittiön kaapissa D-vitamiinit, joita kaikki perheenjäsenet syövät päivittäin. Niitä varten ei jaksaisi kiivetä aina tuolille.

Muokattu 19.2.
 Kiitos tarkkasilmäinen ja fiksu lukijani marrasthetics kommentistasi. Unohdin mainita, että lääkekaapissamme on pari kyypakkausta. Meillä lähimetsä vilisee kyitä ja viime kasänä ensimmäisen kerran näimme ihan omassa pihassakin yhden. Myös ampiaisen piston varalta ne on ihan hyvä ensiapu, jos pistoja tulee useita tai pisto on vaikkapa kasvoissa tai kaulalla. Ja, jos tuo minun mehiläisharrastus lähtee sujumaan, niin voihan se olla, että joku saa vahingossa mehiläiset peräänsä.

Se mitä meiltä on aina puuttunut on joditabletit. Ajatus jostain ydinonnettomuudesta tuntuu aika kaukaiselta, mutta nyt ostin niitäkin. Samoin tuollaisen lääkehiilipullon, jos lapsista joku sattuisi jostain syömään jotain myrkyllistä. Hiilitabletteja meillä on aina. Niillä saa vatsataudin poikasen tai muun vatsan väänteen nopeasti helpottumaan.

Kysymys kuuluu: Onko sinulla kotonasi joditabletteja? Oletko ajatellut edes, että pitäisi olla? En minäkään ole ajatellut. Enkä jotenkin ilennyt mennä ostamaan niitä omasta apteekista. Älä kysy, mitä noloa siinä on. En tiedä. Joskus minua vaan ujostuttaa oudot asiat. Kai minä ajattelin, että pitääkö ne minua jonakin hulluna maailman lopun odottajana. No ehkä vähän sellainen olenkin, mutta olen ominaisuuteni kanssa ihan hissukseen vaan täällä mökissä :D Niinpä tilasin nuo kuvan lääkkeet täältä. Tuolla Yliopiston verkkoapteekissa on muuten, joku synttärikampanja. Kuponki koodilla 5vuotta saa 10%:n alennuksen kaikista ei-lääkkeistä ja tarjous on voimassa 28.2.2014 asti. Eli noista en saanut, mutta jos vaikka jotain sidetarpeita tilaisi niin ilmeisesti saisi? Ja tämä ei ollut maksettu mainos. Huvikseen mainostin, jos siellä lukijoissa on vaikka joitakin tarjoushaukkoja.

Eipähän tässä tämän ihmeempiä. Palataan asiaan (tai asian viereen) taas toisella kertaa :)


6 kommenttia:

 1. Ihana toi teijän lääkekaappi! Tarttiskohan munki ostaa tota jodia? Ei se nyt niin kauheen kallista oo. Kauankohan ne tabletit säilyy? Mää tykkään kans varautua kaikenlaiseen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä varmaan tarviis, ei vara venettä kaada. Katoin äsken pakettia ja noin kahden vuoden päästä on päiväys. Eli ei noita ihan alvariinsa tartte ostella. Kyllä kai noita on hyvä olla, koska jos oikeasti sattuis jotain niin apteekista ihan varmasti loppuis jodit kesken ja vähän epäilen, että tänne korpeen ei ihan heti tulis viranomaistenkaan apu.

   Poista
 2. Mä olen vuosia suunnitellut, että pitäs ostaa joditabletteja, mutta nuukuuksissa se on ana jäänyt. Eikä se ydinvoimalaonnettomuus mikään mahdottomuus ole, niin se tapahtui Japanissakin ja meillä on sentäs Suomessa monta ydinvoimalaa, saati lähimaissa vielä lisää. Pitäskin nyt taas pistää se jodi ostoslistalle, kun menee apteekkiin seuraavan kerran.

  Teillä ei vissiin ollut kyypakkausta lääkekaapissa? Miksei? Oonkohan mä tässä kohtaa ajastani jäljessä, että jos se onkin nykyään ei-suositeltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun huomasit! Lisäsin vähän tekstiä :)

   Mene vaan sinäkin jodiostoksille. Parempi varautua kuin katua, jos jotain sattuukin.

   Poista
 3. meillä on joditabletteja (mutta meillä odotetaankin aina vähän maailmanloppua...), ostettiin silloin fukushiman aikoihin. mutta lääkehiili puuttuu ja laitoin sen ostoslistalle! kiitos siis tästä kirjoituksesta :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...