tiistai 22. huhtikuuta 2014

Kuvia keväästä :)


Pikkupässit päivälevolla. Isännän kanssa ruuvasimme heinäkehikon seinään. Isäntä sai joltain kaveriltaan tuollaisia rautaisia "aitoja". Ilmeisesti jostain navetasta purettu. Sisätiloissa on samanlainen ollut koko talven ja toimii tosi hyvin.


Pikku ankat läträä. Läträys astia on suurentunut olympiajuustopurkista jo piparipurkkiin. Kohta pitää etsiä vati. Häkissä on kanin nippapullo, mutta mustien poikasten en ole kertaakaan nähnyt käyttävän sitä, keltaisten kyllä. Vaikuttaako väri juomapullokäyttäytymiseen :D Ehkä asiasta pitää tehdä tutkimus... Voisikohan siihen hakea apurahaa...


Olen antanut läträtä vain valvotusti, ettei satu vahinkoja. Olenkohan ylisuojeleva emo? Nyt on ollut niin lämmintä, että lämpölamppu on ollut vain öisin päällä. Ankat ovat muuttaneet kanikonttoriin ja osa kaneista pihalle kesämökkiinsä.Vanhaviiriäinen. Nuoresta en ole muistanut ottaa kuvaa. Toissakesänä hankin 5 viiriäistä ja tämä on enää ainoana jäljellä. Sillä oli viime kesästä asti puoliso, jonka haudoin kaupan munista viime keväänä. Noin kuukausi sitten puolisolle tuli jokin paise päähän, luullakseni korvaan. Yritin sitä puhdistaa, mutta sekin oli hiukan hankalaa kun silmä on niin lähellä. Ukko oli parasta päästää päiviltä kärsimästä. Viiriäinen on laumaeläin, mutta ei tälle voi kaveria oikein laittaa. Olen yrittänyt joskus yhdistää eri-ikäisiä viirukanoja ja aina siinä käy jollekulle huonosti. Nokkivat silmät päästä joltakin. Kunhan se poikanen on tarpeeksi suuri, ajattelin jakaa kanihäkin verolla kahtia niin, että molemmilla on omat yksiöt, mutta ovat kuiten ikäänkuin samassa häkissä. Katsotaan kuinka siinä käy. Jos laittaisin poikasen tämän kanssa, poikanen tulisi nokituksi aivan varmasti.


Koska meillä ei oikein ole kukkapenkkejä, enkä oikein tuhlaile rahojani kevät/kesäkukkiin, niin rapun pielessä kukkivat onnenpensaan oksat saavissa koko pääsiäisen. Kohta takapihalla kukkii onnenpensas ihan oikeasti, siellä on jo pulleita nuppuja. 


Löysimme krookuksen naapurin pellon laidalta. Olisko ollut myyrän työtä tuo sipulien istutus niin pöljään paikkaan.


Nostin kaikki palsternakat, paitsi pari siemen yksilöä. Nyt tajusin jättää kaikkein suurimmat maahan. Pienimmät yksilöt ovat kaneille ja lampaille/vuohelle. Loput uppopaistoin ranskalaisiksi. Ei ehkä maailman terveellisintä, mutta sainpas ukon syömään niitä :D Lapset ei tykänneet. Sankossa maa-artisokkaa. Keitän soseeksi pakkaseen. Mukulat ei säily kauan edes viileässä. Kiireesti pitäisi nostaa loput ennenkuin alkavat versoa vihreää. Osa jää tietysti siemenmukuloiksi maahan.


Käänsimme tänään isännän kanssa kasvimaat. Vielä pitäisi levittää tuo sonta/kompostikasa kurpitsapenkiksi. Olemme kasanneet sen nurmikolle sillä ajatuksella, että tulevaisuudessa on vähemmän nurmea ja enemmän kasvimaata :)

Ihanaa kevättä <3

8 kommenttia:

 1. Ihania pikkuisia eläimiä teillä :) Ja ihanan keväistä, meillä on vielä kovin harmaata, jossain jotain pilkahdusta vihreästä alkaa jo näkyä, maakin alkaa jo sulaa, mutta kauhean märkää on vielä.

  VastaaPoista
 2. Oi ihania ankkoja! Minulla olisi haaveissa muutamia ankkoja. Minkälaisella koneella niitä haudot? Mulla on ihan hukassa vielä tämä viljelyharrastus, palsternakat on siis olleet talven maassa? Tyhmä kysymys varmaan, mutta miksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tällanen melkein halvin hyvinyksinkertainen hautomakone http://sininentupa.blogspot.fi/2013/01/kokeellista-koneellista-haudontaa.html. Olen oppinut ainakin sen siitä, että se on hyvä olla täynnä, että lämpö ja kosteus pysyy sopivana eli muutamaa viirunmunaa ei välttämättä onnistu hautomaan. Mutta kanan ja ankan munien kanssa on onnitunut ihan hyvin, kun kone on täynnä. Kosteusmittaria ei ole, joten se jää vähän mututuntuman varaan. Ja lämpötilan säätäminenkin on vähän niin ja näin... Silti ihmettelen, että jotain on kuoriutunut. Palsternakat säilyvät maassa talven yli aivan "tuoreina" Kun taas kellarissa ne nahistuvat melko pian. Ja onhan tosi mukavaa, että heti keväällä saa tuoreita vihanneksia :)

   Poista
 3. Ihania ja inspiroivia kuvia. Tuleeko teille heinät omasta pellosta vai ostatteko? Jos ostatte paljonko kustantaa talven/vuoden heinät? Tulevaisuuden haaveisiin meillä kuuluu nuo elikot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän ei ole peltoa, joten olemme "ostoheinän" varassa. Heittomerkeissä siksi, että emme ihan oikealla rahalla maksa vaan heinät on veljen tilata ja esim. viime kesänä olimme heinätalkoissa ja yritän jotenkin maksaa muuten, koska en halua jäädä kiitollisuuden velkaan tai halua sellaista tunnetta, että olisimme toisten armopalojen varassa. Kesällä heinä on paljon niittämisen varassa, koska laidun heinää ei ole tarpeeksi. Niitämme naapurien joutomaita, marjapuskien alusia, tontin reunoja. Me saamme heinää, he saavat siistin ympäristön, kätevää. Melko lähellä menee sähkölinja, jonka alta tuomme lehdeksiä (maan oistajan luvalla). Linjan alta ja omasta metsästä olemme tehneet tupposia (muut sanoo kai kerpuiksi) talveksi. Satunnaisesti saamme tutuilta kuivia leipiä ja muuta ruuan tahdettä. Kun on vain muutama eläin pystyy tällee kikkailemaan :) Rehua ja viljaa toki tarvitaan jonkin verran myös. Kokonaiskustannuksia en siis pysty sanomaan...

   Poista
 4. Ankat on ihan huippuja. Vitsi meinasi melkein mennä hermot maa-artisokan kanssa, kun luulin siirtäväni ne kaikki toiseen paikkaan syksyllä, niin mitä vielä. Puoli ämpärillistä sieltä löytyi vanhasta paikasta ja yli metrin kauempaa, kun istutuspaikka oli. Se kyllä on tuottoisa, mutta osaa olla myös riesa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut maa-artisokka samassa paikassa jo hmmm... no ainakin 5 vuotta, enkä ole uskaltanut sitä siirtää. En halua sitä joka nurkalle :) Hyvin se vieläkin kasvaa samassa paikassa, pitää nyt ehkä alkaa jo vähän lannoitella lisää. Nostan sen aina noin puoliksi syksyllä ja puoliksi keväällä ja aina sinne jää ne siemen yksilöt. Vähän ikään kuin riviin siirtelen niitä ja kitken liian kaukana kasvavat pois. On ehkä vähän liiankin tuottoisa, mutta toisaalta... syötän niitä kaneille ja lampaille myös ja syksyllä ne varret on kanien herkkua.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...