lauantai 3. tammikuuta 2015

Jonkinmoinen tilinpäätös

Viime vuonna kirjoitin tilinpäätöksen, joten ajattelin kirjoittaa tänäkin vuonna sellaisen.

Mieheni pitää sääpäiväkirjaa, johon on ollut tapana merkata esim. kerätyt marja- ja sienimäärät. Nyt huomasin, että paljon on jäänyt merkkaamatta. Itse olen pitänyt kirjaa omista lisätuloistani, jotka koostuvat lähinnä myymistäni kirppistavaroista. Viime vuonna nuukailimme ihan kunnolla, koska olin hoitovapaalla koko vuoden. tuloni olivat noin 700 kuukaudessa ja ne koostuivat hoitorahasta ja lapsilisistä. Mieheni palkka sattuu aikalailla siihen haarukkaan, josta eräs ministeri tokaisi, että kuinka moni muka Suomessa tienaa sen verran. Olemme viisihenkinen perhe ja ihan mukavasti on pärjäilty näillä tuloilla. Jossain vaiheessa syksyllä kyllä oli pari kuukautta niin, että loppukuusta ei voinut käydä kaupassa kun tilillä ei oikeastaan ollut mitään. Tai kyllä jostain aina löytyi maitoraha.  Ja meillä on säästöjä pahan päivän varalle ja joitain kertoja niitä säästöjä joutui syömään.  Tänä vuonna emme ole tehneet mitään suurempia hankintoja, mutta tänä vuonna aion säästää aurinkokeräintä varten. Tiedän, että tämä postaus on sikäli vähän tyhmä, että Suomessa ei jotenkin ole korrektia puhua omista tuloista eikä menoista. Kukaan ei ikinä kerro palkastaan tai veloistaan. Mutta mä en olekaan korrekti enkä sovinnainen, joten mitä väliä.

Olen jatkanut kotini raivausta ja myynyt paljon tavaroita. Vanhoja rättejä ja romuja myymällä tienasin noin 600 euroa viime vuonna. Oman pihan tuotteita myymällä sain 70 euroa. Mainostamalla blogissa paria nettikauppaa tienasin noin 75 euroa. Kuulostaa kenties pikku summilta, mutta koko tuo summa on noin parin kuukauden ruokalaskumme. Turhan tavaran myyntiä aion jatkaa tänäkin vuonna, koska meillä taatusti on edelleen turhaa. Ainakin lapset kasvavat vaatteistaa ulos jatkuvasti.

Itse kasvattamalla ja keräämällä saimme viime vuonna ainakin:

- 5 mehumaijallista viinimarjamehua.
- 3 litraa metsämansikoita
- 15 litraa mustikoita
- 17 litraa puolukoita
- 1 laatikollinen omenia
- 1 oma kukko lihaksi
- 2 ankkaa lihaksi
- kymmenkunta kania lihaksi
- yksi pässi lihaksi
- 1 sian lihaksi (toinen ei tullut meille, vaikka kasvatin sen) 
- omia kananmunia kesällä 3 päivässä, nyt 1-2 päivässä
- viiriäisen munia kesällä 2 päivässä
- perunoita 2 laatikollista (toinen on vielä syömättä)
- porkkanoita 1 laatikollinen
- laatikollinen sipulia
- tuntematon määrä muita vihanneksia
- kriikunasato oli hyvä, mutta söimme ne saman tien, joten määrästä ei tiedä, joitakin litroja
- kantarelleja, suppilovahveroita ja haapasieniä. Säilössäkin niitä on joitakin litroja.
- Tupposia (siis kerppuja eläimille) kirjanpidon mukaan 85, mutta muistelen niitä olleen toista sataa jonkin matkaa ja niitä on vielä
- Auton kuomuperäkärryllinen kuivaa heinää eläimille omalta "niityltä". Heiät on syötetty aika päivää sitten.
- Tomaatteja tuli ehkä kymmenisen kiloa.
- Kurpitsoita tuli kohtuudella, mutta voi niitä silti olla lähemmäs 100 kiloa yhteensä.

Vaihtokauppoja olen harrastanut jonkin verran. Ylimääräisiä taimia, vihanneksia, eläimiä ja tavaroita olen vaihtanut samanhenkisten tuttujen kanssa elintarvikkeisiin, eläimiin ja tavaroihin. 

Välillä tuntuu myös, että pyöritän jonkinmoista kierrätyskeskusta, koska ihmiset tietävät, että otan mielelläni vastaan esim. lastenvaatteita lapsille. Ja, koska meillä kaikki on vanhaa ja käytettyä, ihmiset myös tarjoavat meille turhia tavaroitaan. Näitä tavaroita en halua yleensä myydä vaan lahjoitan eteenpäin. Saan välillä myös ihmisille kelpaamatonta ruokaa elukoille. Olen kaikista näistä äärettömän kiitollinen. 

Keväällä dyykkailin jonkin verran. Löysin mm. kolme altakasteluparvekeruukkua, joissa kasvatin hyvinkin onnistuneesti Tiny Tim- tomaatteja. Löysin myös säkillisen kenkiä, joista löysin useammat kengät itselle. olivat aivan uudenveroisia. Joitain käyttöastioita löysin myös.

Tänä vuonna kävin yrttikursseilla ja minusta tuli kauppayrttineuvoja. Olin myös kahden päivän lääkeyrttikurssilla. Yrttejä minulla on jemmassa aiempaa enemmän ja niitä on tullut myös käytettyä. 

Kesällä pidin taas lapsille kasvimaakerhoa joka toinen viikko. Syksyllä olin myös kylämme 4H-kerhon toisena ohjaajana joka toinen viikko. Ensi kesänä olen taas lupautunut kasvimaakerhoilemaan. 

Ulkomaillakin tuli pyörähdettyä. Ihan Tallinassa asti :) 

Kaikkein merkittävintä vuodessa oli kyllä ehdottomasti se, että olin ihan vaan kotona. Se, että käy noin kaksi kertaa viikossa kylällä riittää. Asoita kannattaa niputtaa niin, ettei tarvitse alvariinsa kylällä rampata. Rahaakin säästyy. Välillä pieni yksinäisyys meinasi vaivata, mutta se on ihan oma vika kun olen niin huono pitämään keneenkään yhteyttä. Saisin aikani hyvin kulumaan ihan vaan tässä kotona. Tosin tajuan hyvin, että se ei ole mahdollista. Koska meillä on velkaa, on pakko käydä töissä, että saa ne maksettua. Ja vaikkei olisi velkaakaan on pakko saada rahaa edes vähän, koska tämänkaltaisessa yhteiskunnassa eläminen tarvitsee käteistä rahaa. Vuoden aikana minua alkoi suunnattomasti kiinnostaa elämä ilman rahataloutta, mutta valitettavasti en voi irrottautua yhteiskunnasta vaikka haluaisin. Ja toisaalta tarvitsen tiettyjä asioita, joita yhteiskunta tarjoaa tai joita voi rahalla saada. En halua irrottautua kokonaan esimerkiksi terveydenhuollosta, koska se luo turvallisuutta elämääni. Olen pohtinut tosi paljon rahaa tänä vuonna. Ehkä kenties siksi, että sen riittämistä on tarvinnut ajatella enemmän kuin vuosiin. Oikeastaan viimeksi opiskeluaikana on oikeasti tarvinnut laskea vaikkapa jonkin elintarvikkeen kilohintaa tuotetta valitessa. En pidä itseäni materialistisena ihmisenä, mutta ajoittain olen huomannut sellainen olevani. En haluaisi ajatella itseäni kuluttajana, mutta sellainenkin ihan väistämättä olen. 

Ensi vuoden aion elää ihan yhtä nuukasti kuin tämänkin vuoden. Ja laittaa mahdollisesti säästyvät eurot johonkin aurinkoenergiahärpäkkeeseen. 

Toivon tältä vuodelta hyvää satoa ja iloista mieltä työn tekoon. Toivon, että kadehtisin vähemmän ja ajattelisin enemmän hyvää kanssa ihmisistäni. 

Hyvää tätä vuotta ystäväiset!9 kommenttia:

 1. Kyllähän tuo kuulostaa oikein mainiolta vuodelta, ja hurjasti olet saanut myymällä ylimääräistä tavaraa! Teidän tulot kuulostaa varsin samanlaiselta kuin meidänkin viime vuonna. Rahasta on kyllä vaikea irrottautua, ainakin kiinteistövero on maksettava ja ilman terveydenhuollon palveluja olisi aika kurja olla ilman.

  VastaaPoista
 2. Ihmisille tekisi ihan hyvää olla pienillä tuloilla jonkin aikaa. Elämän realiteetit korostuvat ja se mitä todellakin elämiseen tarvitsee. Asiat, joiden on ajatellut olevat välttämättömiä, niitä ilman pystyy elämään, kun ei ole rahaa!
  Tosin, jos vuosikausia joutuu kärvistelemään ilman rahaa, niin ettei se ole omavalinta, ei ole enään niin kivaa!
  Me oltiin vuosi vuorotteluvapaalla miehen kanssa. Tosin kahdessa erässä. Minun tulot olivat 780e ja miehen 960e/kk, verojen jälkeen. 17-18 vuotiaina ollaan molemmat aloitettu työt, minä olen ollut kerran äitiyslomalla ja 3 kk hoitovapaalla. Molemmilla ollut vakkarityö yli 20 vuotta. Kyllä sitä mietti, että miten pärjää. Mutta hei, ihan turhaan! Meidän perheeseen kuuluu 3 aikuista + vävy ja velkaa ei ole montaa tonnia. Oli tosi vapauttavaa huomata välillä, ettei ole poistunut "tontiltakaan" pariin viikkoon. Kesällä on niin paljon puuhaa ja oman maan satoa sai niin paljon, ettei kaupassa tarvinnut käydä.
  Nyt kun on palannut työ-elämään, tuntuu että rahaakin palaa paljon enemmän ja tulee käytyä muutenkin ostoksilla useammin. Ei ehdi tekemään niin paljon itse, kun kaikki aika menee töissä käyntiin!

  VastaaPoista
 3. Nuukailla tässä on yritetty itsekin, enemmän tai vähemmän onnistuneesti :) Itse olen osa-aika työssä eli teen sijaisuuksia, jotka nyt on kaupungin säästämisen vuoksi vähentyneet, työttömyys päiviltä saan työttömyyskorvausta, miehellä on pieni eläke....asuntolainaa meilläkin on, ja tietysti sähkö, öljy, bensat, kiinteistövero, tiemaksu, ruoka ym pakolliset menot, joten jotain rahaa on aina saatava. Hyvää alkanutta vuotta sinulle, nuukaillaan ja kierrätetään edelleen :)

  VastaaPoista
 4. Olipas inspiroivaa tekstiä! Oikeastaanhan olisi hirmu hyvä kirjoittaa kaikki ylös, helpottaisi aina seuraavan vuoden suunnittelua. Että ehkä tässä täytyy itseki ruveta skarppaamaan ja laittamaana asioita ylös...

  VastaaPoista
 5. Sain tästä postauksesta ihan valtavan oivalluksen! Kiitos!

  Eli kun laittaisi menoja ja tuloja ylös, niin oikeasti tietäisi paljonko pitäisi rahaa "haalia kasaan" jos kuvittelisi että voisi elää ilman säännöllisiä tuloja. Tosin se ei tule onnistumaan niin kauan kun lainaa on jäljellä, mutta eihän sitä montaa vuotta enää ole jäljellä.

  VastaaPoista
 6. Hyvä postaus! Toivotan iloista ja huoletonta mieltä sekä muhkeita satoja!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista. Kiva kuulla muidenkin kokemuksia ja ajatuksia arkisista asioista. Hassua, että joku inspiroituu ja saa ajatuksia teksteistäni. Kuten minäkin muiden blogeista. En vaan ole kovin aktiivinen kommentoija.

  VastaaPoista
 8. Kiitos että jaat, etkä ole sovinnainen ;D.
  On tullut paljon kysymyksiä perheen vuoden aikana tarvitsemasta ruuasta ja miten paljon itse kasvattaa ja miten pitkään sillä pärjää. Kuluttamisesta olen yrittänyt pitää kirjaa, mutta oi kun se on vaikeaa. Kasvimaakirjanpidossa olen tosi tarkka, tiedän monta tainta tai rivimetriä on aina millonkin ja laitan kuukauden ylös, millon mikäkin loppuu. Suunnittelen sellaista projektia, joissa voisi kehittää ruokatarvikkeita permakulttuuriseksi, eli millä lähituotteilla ja ite tehdyillä voi korvata mitäkin. Kaprikset krassilla ja pihlajanmarjoilla, lime curdin raparperillä jne. Osalllistutko?
  Luononvaraisten kasvien keruu on kyllä kovassa suosiossa. Saisit varmaan tarjottua kesäilyretkiä esim matkailuyrityksiin. Mua kysyttiin yhteen, mutta en ole kursseja käyny.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on tosi vaikea pitää kirjaa mistään. Olen täydellinen huithapeli. Kyllä, projekti kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Mitä mun pitää tehä? Joo ois aika mahtavaa pitää retkiä. Nyt kun mulla on se yrttikortti ja koulutuksen ja työkokemuksen puolesta on tullut retkiäkin järkätty. Mä oon vaan ihan toivottoman huono markkinoimaan itteeni...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...