tiistai 6. joulukuuta 2016

Kierrätystä kotona


Joku aika sitten tuli uudet lajitteluohjeet, jossa kerrottiin, että sekajätteet menee jatkossa polttoon ja siten energiaksi kaatopaikan sijaan ja kaikki kierrätyskelpoinen pitää tarkasti lajitella pois. Muovi kuitenkin sinne kuuluu, koska paikkakuntamme on niin pieni, ettei täällä ole Rinki-keräyspistettä. Tiedän monen tutun vievän kierrätettävät muovipakkaukset lähikaupunkien automarkettien pisteisiin. Itse en ole alkanut muovia sinne rahtaamaan, kun käynti kaupungeissa on hyvin epäsäännöllistä. Olen ajatellut, että muovien säästäminen ja kuljetus on kauhean vaivalloista. No onhan se tavallaan. Nyt on ollut tiedossa kaupunkikäyntejä ja kerran ole jo vienyt neljän viikon muovit, jotka olivat neljä kaupan muovikassillista löyhästi pakattuja pakkauksia. Huomenna olen viemässä tämän kuvan kasan. Jotenkin ajatus uusiomuovituotteista tuntuu kivemmalta kuin muovin poltto. Vaikka sekin kuulostaa paremmalta kuin se kaatopaikka. Voi olla, että muovin kerääminen taas jää kun säännöllisrt kaupunkikäynnit loppuvat. Saa nähdä.


Muuten yritän kierrättää kaikkea mahdollista. Kananmunankuoret säästän, kuivaan ja murskaan kanoille. Mummoni kuulemma teki kukkalannoitetta kananmunankuorista ja päätin kokeilla kun näin saman vinkin yhdessä fb-ryhmässä. Eli kuoret vaan laspurkkiin veteen likoamaan. Tätä lannoitetta sitten voi laimentaa kukkien kasteluveteen. Liemi haiseen kyllä aika kauhealta. Mutta laimennettuna haju ei kuitenkaan jäänyt kastelun jälkeen huoneisiin leijumaan. Sisäkasvini ovat olleet aika huonolla hoidolla ja olen huono vaihtamaan multia, joten kukat kyllä selkeästi virkistyivät. Vaikka ei tämä taida mitään parasta lannoitus aikaa ollakaan keskellä pimeintä talvea. Kiinanruusu kuitenkin päätti parit kukat tekaista! 


Kasveissani oli hirveästi kuolleita lehtiä ja yksi ilta poistin kaikki huonot lehdet. Niitä kertyi aikamoinen kasa. Ne toimittavat nyt kuivakäymälän kuivikkeen virkaa. 


Viimeaikoina perheeseen on iskenyt mandariinihimo (tai mitä klementiinejä ne nyt on ). Yritän välttää talvella kompostorin availua ja liikaa täyttämistä, se kun tahtoo jäätyä. Siksi olen kuivannut saunassa sitrushedelmien kuoret. Kirjoitin siitä täällä aiemmin. Käytän niitä sytykkeinä ja minusta ne toimii hyvin. Miehen mielestä ei toimi, eikä hän taida näitä käyttää. Hän käyttää mieluummin keräämäänsä tuohta.


Muutama sipuli oli alkanut itämään. Niitäkään ei kannata heittää suoraan kompostiin vaan ne voi laittaa joko multaan tai veteen ja jonkun ajan päästä voi leikata tuoreita sipulin varsia ruokiin. Tein tänään sipulin varsista ja kermaviilistä salaattikastiketta. Etualalla kuvassa on kiinankaalin kanta. En oikein tykkää siitä paksusta valkoisesta loppuosasta. Laitoin sen vesikuppiin ja nyt muutaman päivän päästä siinä kasvaa uusia pieniä lehtiä. Olen vaihtanut vettä, ettei mene inhottavaksi ja samalla olen huudellut kantaa muutenkin. Ei tämä ehkä kovin isoksi kasva, mutta kenties yhden salaattivoileivän tästä saa. Keräkaalia voi kasvattaa ihan samoin.

8 kommenttia:

 1. Upeaa kierrätystä! Minäkin olen himokierrättäjä ja kiikutan myös muovit keräykseen, kun keräysastioita on ilmestynyt reilun parinkymmenen km:n päähän.
  Sain sinulta nyt monta hyvää vinkkiä. En esim. tiennyt, että kananmunan kuoriea voi liottaa ja saada siten lannoitevettä. Koska leivon paljon, myös munankuoria riittää. KIITOS SINULLE!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. Jostain muualta minäkin olen nämä vinkit poiminut.

   Poista
 2. Mietin että asutko jossakin Joensuun seuduilla kun tuntuu niin tutulta tuo teksti? Voi tietysti olla, että muillakin paikkakunnilla toimitaan samalla tavalla. Aika tarkkaa hommaa tämä kierrätys on nykyisin. - Mukavaa keskiviikkoa! PS. Oletko jo osallistunut puutarhakirjojen arvontaan blogissani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itä-Suomessa asun toki, mutta oon savolainen :-) täytyypä käydä kurkkaamassa arvonnat.

   Poista
 3. Minä myös olen himokierrättäjä ja onneksi meillä on kahden kilometrin päässä lähikaupan pihalla kierrätyspiste eli metalli,lasi, paperi, kartonki ja muovi-keräyslaatikot. Sinänsä helppoa viedä kierrätettävät sinne kauppareissulla, vaan kun ei niitä joka kerran tule vietyä, vaan vasta sitten kun kodin kierrätyslaatikot alkaa täyttyä...ja kun on pienet tilat niin niiden säilytys on se hankalin juttu...Äiti teki muuten tuota kananmuna-lannoitetta, muistan vaan lapsuudesta sen haisseen pahalle... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se säilytys onkin hankalaa! Jossain ulkovarastossa tulee äkkiä jotain hiiriä, jotka levittää muovit vaikka ne olis puhtaitakin, mutta kaipa se ruuan haju jää.

   Poista
 4. Meillä ei enää kerätä erikseen muovia- kaikki menee polttoon. Sen myötä jouduin vaihtamaan isomman jäteastian kun en saanut enää millään mahtumaan kaikkia roskia siihen pienempään. Siinä myös huomasi kuinka suuri osa jätteestä on muovia. Ihan liian suuri osa! Kun erikseen kerää pahvin, lasin, metallin ja kompostoi niin mitä se loppu oikeastaan edes on jos ei muovia?!

  Meillä on myös kotona-kotona tehty munankuori-lannoitetta. Minä syötän niitä myös kanoille, sekä ihan nakkaan kompostiin jos olen laiska...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä huomasin ihan saman, että muovia on suurin osa, nyt kun sitä muovia erikseen keräsin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...