lauantai 14. helmikuuta 2015

Pullaa


Mä edellisessä postauksessa kerroin reissustani Olga Temosen Pullakirjan jullkareihin ja taisin mainita, että palaan kirjaan myöhemmin vielä. 

Kirjalle tuli käyttöä heti parin päivän päästä, kun meille tuli vieraita. Tiesin kyllä, että ovat tulossa ja olin aikeissa leipoa jotain. Leipomista aloitellessa tajusin, ettei minulla ole munia. En useinkaan osta munia, koska saamme 7-10 munaa viikossa omasta takaa. Nyt olin kuitenkin edellisenä päivänä paistanut kaikki munat perheelle perunoiden kyytipojaksi iltaruualle. Enkä ollut kyllä käynyt kaupassakaan munaostoksilla, kun minulla oli sellainen outo tilanne, että olinkin yllättäin puolitoista kuukautta ilman tuloja. Sellainen epäonninen sattumien summa. 

Eipä hätää, sen verran olin jo Pullakirjaan tutustunut, että tajusin yhden peruspullataikinan ohjeen olevan aivan munaton ja maidoton. Sillä pohjalla sitten tein mustikkapiirakkaa vieraille. Ja tosi hyvää tuli.


Olgan pullakirja oli tosi positiivinen yllätys. Hauska nähdä, miten moneksi pulla taipuu. Meillä oli kotona aina pullaa. Joka päivä let'vehnästä. Äidin arkipulla oli sellaista melko sokeritonta, melkein vehnäleipää enemmän. Isä söi sitä voin kanssa. Tosinaan pisti vielä makkaraa päälle :D Itse en ollut lapsena tai nuorena ollenkaan pullan ystävä. Enkä muidenkaan makeiden. Edes letuista en tykännyt. Jotenkin kummassa aikuisena maku on muuttunut. 

Pullakirjasta löytyy myös gluteenittoman pullan ohje. Ehdottomasti täytyy kokeilla sitäkin. Tuttavapiirissäkin keliakia on yleistynyt huimasti. Olen vähän selaillut kirjaa nimeltä Eroon vehnästä ja kyllä vaikuttaisi siltä, että nykyinen valkoinen vehnä on pilalle jalostunut ja tekee terveydelle paljon haittaa. Joku aika sitten lainasin myös kirjastosta kirjan leivän historiasta. Se oli aika uusi teos ja harmikseni nyt huomaan, etten muista sen tekijää tai nimeä. Viljaleivonnaiset ovat kuuluneet ihmisten arkeen ja juhlaan jo useamman tuhat vuotta. Alkuviljat olisivat todella mielenkiintoisia aihe perehtyä. 

 Pullakirjassa on esillä speltti. Olen käyttänyt sitä aika satunnaisesti lähinä sämpylöihin, joita teen usein. Hyvinvoinnin tavaratalon sivuilta bongasin Sunspeltin kampanjan, jossa on tarjouksessa tuotepaketti, joka sisältää Kari Kaipaisen kirjan speltistä. Jos minulla olisi pelto, kasvattaisin alkuviljaa :)4 kommenttia:

 1. Olgan pullat tulevat vastaan kaikkialla ehkä minäkin investoin tuohon kirjaan :) Sitä en tullut sanomaan, vaan kiittämään. Kiitos blogistasi, se on elämänmakuinen ja mielenkiintoinen. Olen sitä tässä selaillut, kun sen muutama päivä sitten löysin. Paljon aivan kuin omasta elämästäni, ja paljon sellaista, mitä voisin vielä kokeilla :) Aurinkoista keväänodotusta ja iloa elämääsi! t. Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiva, että olet tykännyt. Tervetuloa toistekin Eeva!

   Poista
 2. Pistin myös Pullakirjan tilaukseen...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...