tiistai 27. toukokuuta 2014

Trukkilavahäkki kaneille ja muuta höpinää :)


Niin ne vaan helteet lopuuivat. Ja jos Kustaa Vilkunan Vuotuiseen ajan tietoon on uskominen niin, siinäpä ne kesän helteet taisivat sitten ollakin. Helteet alkoivat Erkin päivästä, ainakin meillä, ja Erkin päivästä vanha kansa on sanonut, että sitä mitä on Erkkinä, ei ole koko loppu kesänä. " Kylmä Erkki, hyvä merkki. Lämmin Erkki, paha merkki." Ja helteiden viimeinen päivä oli Urpon päivä ja aikalailla samat säännöt sään suhteen liittyvät Urpoon kuin Erkkiinkin. Eli kylmää kesää odotellessa sitten, ellei ilmaston muutos sitten ole sotkenut Erkkiä, Urpoa ja muita merkkihenkilöitä... Sunnuntaina eli Urpon päivänä meillä satoi kahden tunnin aikana yli 50 mm/m2. Ja kyllä sitä vettä tulikin! En ole tässä meillä sellaista sateen määrää vielä nähnyt. Pihamme takana on pieni metsikkö, jonka läpi virtaa oja. Suurimman osan vuotta se on kuiva, mutta nyt siitä oli tullut kohiseva vesiputous. Tiellä virtasi vettä todella runsaasti ja tiemme alkupäässä on isoja syviä uria, joista kaikki hiekka on karannut jonnekin. Pelkään, että kasvimaalla siemenet ovat karanneet liestyneen mullan mukana ihan vääriin paikkohin. Onneksi vielä ehtii tehdä uusinta kylvöjä, jos niin on tapahtunut. Ukkonenkin jyrähteli, mutta meillä se ei tehnyt tuhojaan. Ukkosen jälkeen ilma sitten kylmenikin alle 10 asteeseen. Helteiden jälkeen tuntuu kamlan kylmältä. Ankeuden tunnetta lisää vielä sekin, että minulla on flunssa. Kurkku kipeä ja räkätauti. Eilen ja tänään en ole oikein jaksanut muuta kuin makoilla sohvalla. Sipulilla on kuumetta ja kaikilla muillakin perheessä on tämä sama köhä. Onneksi lievimmin on selvinnyt esikoinen, joka oli viime yön leirikoulussa koulun kanssa.


Tässä vielä muistoja hellepäivistä. Olemme saaneet aiemmin keväällä yhden peräkärryllisen ja pakettiautollisen trukkilavoja possuaiatusta varten. Toinen kuorma oli isoja lavoja toinen vähän pienempiä. Lähestulkoon kaikki lavat meni possuaitaan, mutta näitä pienempiä lavoja jäi yli enemmän. Mies on innostunut rakentelemaan juttuja sen jälkeen kun ostin hänelle lahjaksi akkuporakoneen. Lauantaina teimme lavoista tällaisen pienen kopperon kahdelle kanin poikaselle. Ei ehkä maailman kaunein vinoine kattoineen, mutta taas mentiin melkein 0 budjetilla. Katto on tietysti vino, ettei sade vesi jäisi katolle seisomaan. Häkissä on pohjana kaksi lavaa, seininä 4 lavaa ja kattona valokatetta. Meillä oli aiemmin valokatekatto kasvihuoneessa, mutta se ei ollut hyvä. Lumi rikkoi sitä ja palasimme takaisin kasvihuonemuovikattoon, joka tuntuu olevan jopa kestävämpi kuin tuo kate. Nyt puretut valokatteet on uusinta käytössä poikien majassa ja tässä häkissä. Vähän ehkä pitää seurata onko tuo läpinäkyvä kate paras kattomateriaali. Kuumeneeko häkki kasvihuoneen lailla? En tiedä vielä. Toisaalta seinät ovat ilmavat ja harvat. Sisällä häkissä on vesivanerista tehty koppi varjoksi ja tuulen suojaksi. Ajattelin maalata katon, jos tulee ongelmia. Tai ehkä sen saisi sammaloitumaan... Etuseinan lavaan on moottrisahalla sahattu oviaukko ja ikkuna. Ikkunassa ja muissa isoissa raoissa on myyrverkkoa, jota on tullut hankittua joskus vuosia sitten. Häkin ovi on joku luukku, joka on purettu jostakin. Saranat on säästetty jostain puretusta kaapin ovesta(?). Kaikki kannattaa näköjään jemmata myöhempää käyttöä varten.

Tarkoituksena on siirtää myös pari vanhaa häkkiä tähän läheisyyteen ja tehdä myös ulkoilu tarha häkkien väliin. Ehkä seuraavana lämpimänä isännän vapaapäivänä. Jos saan ukon innostumaan. Ei se aina jaksa näitä mun rojekteja ja ideoita.Possuista juttua ehkä joku toinen kerta. En ole saanut aikaiseksi kuvailla niitä. Eikä niissä nyt sen kummemmin ole mitään kertomista. Tavallisia possuikoita. Possujen kanssa vaan jotenkin pelkään, että ne sairastuu. Ensimmäinen possumme nimittäin sai jonkin kuumeen vuosia sitten. Selvisi kyllä siitä, mutta siksi jännitän nyt.

Mutta ehkä minä lähden nyt itse parantelemaan tätä omaa flunssaista oloa täkin alle.

2 kommenttia:

  1. Niinhän ne on povannut, että ainakin kesäkuu on kylmä, vaan jospa sitä loppukesästä taas tarkenis. Kyllä on palellut näiden helteiden jälkeen, vaikka helteillä tietysti valitin liiasta kuumuudesta.

    VastaaPoista
  2. Vaadimme possukuvia! Oli juttua tai ei. Possu on aina kuvauksellinen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...