perjantai 5. lokakuuta 2012

Focacciaa sadepäiväksi

Sataa vaan. Tuntuu ankealta. Loppu kasvimaa pitäisi nostaa ja kääntää. Tosin sen kääntämisen kanssa saattaa olla niin ja näin. En edes suostu ottamaan siitä mitään paineita. Ja kasvien pois keräämisenkään kanssa ei ole hoppu, koska jos sataa, ei siellä ainakaan hallaa tai pakkasta ole. Eli ei hätää. Mutta ulos on pakko mennä ainakin kahdesta syystä. Esikoinen pitää saattaa koulukyytiin ja sieltä pois sekä eläimet pitää hoitaa. Kanit ja viiriäiset ovat tietenkin kokonaan katon alla. Kukoilla ja pässeillä on mahdollisuus olla katoksessa sekä ulkona. Usein ovat ulkona, mutta ahdistaa kun on niin märkää. Ei ihan vielä pahaa kuravelliä ole, mutta ahdistaa kuitenkin. Kukoilla ei liene elinpäiviä kovin montaa. Mutta mieluiten poutapäivänä päästäisin ne päiviltä, en ala missään sisällä niitä kynimään.
Kasvimaalla on vielä punajuuret, porkkanat, palsternakat, joitain kaaleja ja purjot. Purjot ovat ihan jättisuuria, suurempia en ole ikinä kasvattanut. Maa-artisokat ovat myös maassa, mutta niillä ei ole mikään kiire, eikä niillä parilla pikkuruisella lehtikaalillakaan, joista en ensin uskonut mitään satoa saavanikaan.
Viimeisistä kesäkurpitsoista tein focacciaa ja vauvan sosetta. Focaccia oli niin ihanaa! Mutta onhan tämä melkoista pullaa. Näin tein:

puoli litraa vettä
1 tl suolaa
1rkl hunajaa
50g hiivaa
vehnäjauhoja sopivasti
loraus rypsiöljyä

1. Alusta taikina

2. Anna nousta

3. Jaa neljään osaa ja tee litteiksi leiviksi

4. Sivele öliiviöljyllä

5. Pistele haarukalla

6. Laita päälle juustohöylällä siivutettu kesäkurpitsa ja juustoraastetta (tai mitä muuta keksit laittaa)

7. Paista 200 astetta puoli tuntia

Tässä huominen salaatti.
Savoijin kaali. Koska tämä kaali on etanaton ja puolet perheestäni ei pidä kypsistä kaaliruuista, aion tehdä tästä raakasalaattia ehkä porkkanan kanssa. Keräkaalini jäivät hyvin pieniksi ja ovat täynnä etanan reikiä. Yhden parsakaalin sain ja pari näitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...