maanantai 7. lokakuuta 2013

Jiäkuappi ja sen sisältö


 Sain Maijalta haasteen paljastaa jääkaappini julkisesti. Kiitosta vaan. Ja koska Maija kirjoittaa omalla murteellaan, en malttanut olla otsikoimatta tätä omalla murteellani. Minusta jiäkuappi on yksi parhaita savolaisia sanoja. Kaunein savon kielen sanahan on tietysti äet. Minulla on äet. Mutta minun lapsillani on mammukka. Oikeasti nimimerkkini tulee siitä, että perheeni kutsuu minua oikeasti mammukaksi. Täälläpäin mammukka merkitsee vaimoa, mutta koska sana on meidän perheessä tarttunut myös lapsiin, meillä se merkitsee äitiä. Eksyinkö aiheesta. Ehkä hiukan :D


Tässä tämä meidän rohjo on. Etumus kerää tärkeitä papereita. Ehkä joitain turhiakin... Siinä on hammashoitaja kutsuja, koulun ruokalista, lukujärjestys, magneettitaustainen muovitasku laskuille. Magneetteja, jotka on ihan Sipulin suosikkileluja tällä hetkellä. Älä kiinnitä erityistä huomiota jääkaapin viereiseen kasaan pöydällä... Olen kova kasauttamaan tavaraa. Noloa.

Ylähyllyllä hilloja ja säilykkeitä. Säilytän täysiä tietysti kellarissa, mutta käytössä olevat avatut on täällä. Pikkelssiä, suolakurkkuja, mustikkahilloa, ketsuppia ja oisko tuo yksi kuusenkerkkäsiirappia tai minttuhyytelöä, josta ei tullut hyytelöä. Seuraavalla hyllyllä juustoa ja Oivariinia sekä puurokattila. Puuro on menossa kanoille. Luulin, että syön tähteet, mutten syönytkään. Sitten on hyllyllinen maitoa ja piimää. Maitoa menee melkein 3 litraa päivässä ja piimää noin yksi litra. Maitojen päällä lautasella keitettyjä papuja.
Pullohyllyllä omenasiideriä, josta tykkään, mutta koska siinä on prosentteja, en juo sitä. Tykkään mausta, mutta en tykkää siitä tunteesta kun nousee päähän. En voi juoda niin vähää, ettei tunnu päässä. No ehkä ruokalusikallinen illassa :D mutta sitä vauhtia siideri kyllä menee pahaksi, joten en avaa sitä. Miksi ostin sen? Elä ees kysy... Sarjassamme hulluja heräteostoksia. Pullon alla isännän lounas iltavuoro viikolle: paketti grillimakkaraa. Lokeroissa: puolikas kesäkurpitsa ja puolikas kaali. Toisessa lokerossa kaaliraastetta tuoresalaatiksi ja paistettuja suppilovahveroita.
Ovessa ylimpänä: myyjäisistä ostettu omena-tyrnihillo. Seuraavaksi näkyy olevan poisheitettävää: liian kauan avattuna seisoneet valkosipulimurskapurkki ja sambal oelek- purkki. Ja jotain niiden välissä, en jaksa mennä keittiöön tarkistamaan, mikä se on. Purkki makeaa kurpitsahilloa ja hunajaa. Kuulemma aikaisin lingottua ja varminta säilyttää viileässä, ettei mene pahaksi. (Asiasta kymmenenteen tässä välissä: Kaikki mun mehiläiset kuoli! Katsoin eilen pesään ja siellä on tapahtunut joukkokuolema! En ymmärrä. Pitää ehkä lähettää näyte eviraan?) Seuraavaksi. Miksi ihmeessä meillä on kaksi avattua maitotölkkiä. Tätä mä en tajuu. Nuo on kyllä molemmat maidot ihan juotavia. Maustamattoman jugurtin ja violajuuston olen ostanut leivontaan, mutta kun se sähköuuni ei toimi, nuo jäi käyttämättä. En muistanut tehdä niistä muuta. Ehkä tuon violan vielä voi syödä leivällä. Violan yläpuolella pihlajanmarjahilloa ja itse tehtyä huulirasvaa, jota joutuu nyt ilmojen kylmetessä höväämään esikoisen naamaan iltaisin. Ei suostu laittamaan muuta kuin mammukan huulirasvaa :) Alahyllyllä maito, piimä ja iskän jugurtti, kuten kaikki tölkkijugurttia meillä nimittävät. Eläkä taaskaan kysy miks :D

Sellasta siellä on, joitain takarivin aarteita jäi ehkä mainitsematta, kuten ainakin leivän juuri ja ehkä jotain tosi outoa ja tosi vanhaa... en uskalla edes mennä katsomaan mitä ylähyllyn perukoilla on... Kuvittelen aina, että minulla ei ole hävikkiä. Ei paljon yleensä olekaan. Nyt ehkä vähän hävettää tuo jugurtti ja tuorejuusto... Ja jos mietit missä munat, niin meillä munat on pöydällä :D kuulumme siihen koulukuntaan muna-asiassa.

Haasteen taidan heittää nyt vaikkapa Nannukalle, Keskeneräiselle, Viola-mammalle ja Anulle Linnanpuistoon. Anteeksi, mun kone jotenkin pätkii, enkä nyt saa kunnolla teitä linkitettyä :( Yritän ehkä myöhemmin uudelleen.   

9 kommenttia:

 1. mitä ihmettä, mehiläiset kuoli? :O tähän aikaan vuodesta? :o evirassa ne tutkii ilmaseks esikotelomädän, mutta muista tutkimuksista joutuu maksamaan. tosi kurjaa kyllä, mie taisin vielä luvata että saat pidettyä ne hengissä :(

  mielenkiintonen jiäkuappi teillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voiskohan olla että niiltä ois emo kuollu syystä tai toisesta? ettei se ois pystyny munimaan talvimehiläisiä ollenkaan?

   Poista
  2. Tuo emon kuolema ja talvimehiläisten puute voisi kuulostaa aika loogiselta. Enhän minä aloittelija ole tajunnut :( Kesällä minusta pesässä oli emo, koska siellä oli toukkia tai mitä sikiöitä ne nyt on. Ja kyllä pesässä oli mehiläisiä silloin kun läträilin sen talviruuan ja muurahaishapon kanssa. Silloin kävin melko usein pesällä. Nyt ehkä 2 viikkoon en ollut käynyt. Tosin tuossa joku aika sitten kävi naapuri ruiskuttamassa myrkyllä kesantopellon... tuli vaan vähän ikävä ajatus. Paras tukia kuitenkin ennen kuin syyttää muita. Ehkä tää oli ihan vaan omaa taitamattomuutta.

   Poista
 2. Voishan siittä violajuustosta tehdä vaikka jonkin jälkiruoan, sekoittaa vaikka siihen sitä jogurttia ja hunajaa. Sen vois tarjoilla kiisselin kans. Mulle ainaki maistuis, rakastan kaikkia mössöjä. :-)

  Voi kurja sun mehiläisiäs! Mikähän niille raukoille tuli... Radiossa sanottiin, että mehiläiset on vähentyneet diesel-autojen takia. Nyt mulla on koko ajan huano omatunto ko ajan autolla, pitiki hommata diesel.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä mäteen jotain mössöä. Eikä mulla oo ees kiire. Violan päiväys on joulukuussa vasta! Tänään tarkistin.

   Poista
 3. Tosi kurjaa, että mehiläiset meni :( Kannattaa kyllä ehkä tutkituttaa mikä niille tuli. Mutta tarkista nyt ainakin että oliko pesässä ruokaa ja jos oli ruokaa, on voinut esim jokin myrkytys olla. Tiedätkö onko lähellä tehty jotain myrkytyksiä tms? Ensimmäisenä tulee mieleen, jos pesä on kovin äkillisesti kuollut.
  Kiitos haasteesta, saatan vastaillakin siihen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että sieltä oli emo kuollut niin kuin Padna ehdotti. Mutta naapuri kyllä myrkytti jokin aika sitten. Pitää selvitellä. Minusta se aika äkkiä kuoli ja ruokaakin mielestäni siellä oli...

   Poista
 4. Nauratti nuo ylähyllyn hillot ja puurokattila :). Samoilla mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :D Mä huomasin saman kun luin sun jääkaappi tarinaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...