lauantai 27. huhtikuuta 2013

Vanhan toistoa

Ei mitään uutta auringon alla.
Olisiko siinä vaiheessa hyvä lopettaa blogin pitäminen kun alkaa kertoa samoja juttuja uudestaan?
Mutta minkäs teet kun vuoden kierrossa ja arjessa samankaltaiset asiat tapahtuvat aina uudelleen ja uudelleen. Niin se elämä menee. Välillä eteenpäin, välillä vain pyörähtää sama nauha alusta uudelleen.
Joskus taitaa tulla taantumiakin.

Vähän aikaa sitten luin Keskeneräisen kasvimaa postauksen. Se tuli tänään pihalla mieleeni ja päätin käydä vähän möyhimässä viime kesän palsternakka penkkiä. Niinpä niin ainakin kuusi yksilöä löytyi. Neljä suurinta, joista kolme kuvassa, paistoin leipäuunin jälkilämmössä. IHANIA! Nam!
Kaksi pienintä jätin maahan, että voin syksyllä kerätä uusia siemeniä.
Tein niin viime syksynä. Kokeilin ja siemenet ovat itäviä. Luin jostakin, etteivät säily kovin kauan itävinä kuten jotkut muut siemenet. Voi olla, että muistan väärin. Kaikkea mitä kirjoitan ei kannata uskoa :D
 Taisi nyt kyllä kasvinjalostuksen näkökulmasta mennä väärinpäin. Olisi kai pitänyt jättää suurin siementämään. Niinkö se menee?


Tein tänään taas leipää. Ei siis mitään uutta, mutta nämä onnistuivat erinomaisesti!
Alustin taikinan ennen mehiläiskurssille lähtöä.
 Isäntä lämmitti uunin sillä aikaa. Leivoin leivät sitten palattuani.
Leivän teko ei oikeasti vie aikaa.
Aina happanemista, nousemista tai paistumista odotellessa voi tehdä vaikka mitä.
Itse työkään ei vie paljon aikaa.
Eikä ole vaikeaakaan, kun tulee rutiinia.

Ja kiinanruusu kukkii taas. Siinä on jälleen kerran kirvoja.
Mäntysuopa ei auta. Kunnon suihkuun ei voi viedä, kun on liian iso. Ainoa keino liiskata kirvat sormin. Tai metsästää leppäkerttuja, mitä ei kyllä vielä ole.
Tässä on tälläkertaa tosi paljon nuppuja.
Sitä mukaa kun kukat aukeavat, kasvi tiputtaa paljon keltaisia lehtiä pois.
Ehkä kirvat ja kukinta vie voimat lehdiltä.

10 kommenttia:

 1. Tänä vuonna aion kokeilla ensi kertaa tuota palsternakkaa, siemenet jo ostettuina. En tiennytkään että se säilyy talven yli maassa. Herkullisen näköistä leipää.

  Olen joskus aiemmin tehnyt reikäleipää mutta siitä on aikaa. Täytyisi taas kokeilla että ei taidot unohdu. Olen laittanut mausteeksi vähän kaljamaltaan murusia jauhettuna. Se antaa lisämakua mutta murentaa vähän taikinan sitkoa.

  Kyllähän vuodenkierron mukana asiat toistuvat mutta aina joka kerta uusi kevät saa aikaan uutta innostumista. Älä vaan lopeta tätä :)

  Sain tuosta linkin takaa uuden blogin, Keskeseräisen, seurantaani, kiitos ja hyvää sunnuntaita ja vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plasternakka on kyllä ihana juures. Se kannattaa kyvää aikaisin, että ehtii tuottaa satoa. En minäkään ollut aiemmin tiennyt, että voi jättää talveksi maahan. Ihana saada tuoreita juureksi heti lumien sulettua!
   En lopeta, en :) Hyvää vappua sinullekin!

   Poista
 2. Jatka vaan kirjoittamista! Ruisleipää minunkin mieleni tekevi taas tehdä, oikein tuli vesi kielelle kun näin nuo limput. Voisin kokeillakin limppujen tekoa taas, reikäleipää olen yleensä tehnyt, kun ensimmäiset limppu kokeilut ei onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan :) tuntuu vaan, että ketä jaksaa kiinostaa aina samat jutut :D Ehkä se nyt oli vaan mun omassa päässä.
   Kannattaa vaan muistaa hapattaa pitkään, nousta taikinan pitkään ja nousta vielä leipänä pöydällä pitkään. Aika on tärkeää tässä :) Ja lämpötilakin kyllä. Talvella ei meillä meinannut onnistua kun huoneet on niin kylmiä. Ja tiinu oli sentään uunin vieressä. Ja veto on paha. Ikkunat ja ovet kiinni. Vaikka olisi tuvassa kuuma.

   Poista
 3. Älä nyt sen takia lopeta bloggaamista, että samat asiat toistuvat! Vasta sitten, jos ei enää huvita. Eihän elämistäkään lopeteta siksi, että joka vuosi tulee kevät uudestaan, tylsää...

  Laitoitkin hyvän mainoksen. Ihmettelin, kun blogin kävijämäärä oli niin korkea, vaikka en ole pariin päivään mitään kirjoittanut. Kiva, kun Lezzie löysi tätä kautta sinne kerkeneräiseen blogiin!

  Mulla on aina vaan palsternakankorjuu kesken... Nytpäs muistinkin, että täytyy jättää joku iso möhkäle siementämään. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta :)
   Kivoja blogeja kannattaa mainostaa!
   Jätä vaan siemenyksilö. Se on sitten miehenkorkuinen loppukesällä ja saat siemeniä vaikka koko kylälle :D

   Poista
 4. Älä ihmessä lopeta jos vaan jaksat kirjoitella! Aina on niin mukava lukea sun juttuja vaikka en joka kerta jaksa kommentoida. Ja tipujutut on ihan ykkösiä!

  Palsternakat on yksi minun lempijuureksista. Niin makeat ja herkulliset. Sopivat vaikka mihinkä ruokiin.

  VastaaPoista
 5. Jaksanhan minä, jos työ jaksatte lukkee :D
  Pitäiskin vissiin laittaa uusia kuvia tipuista. Ja kertoa niistä muutenkin.
  Samaa mieltä palsternakoitsta! Ainoa miinus niissä on se, etteivät säily meidän kellarissa kauan, kun nahistuvat.

  VastaaPoista
 6. Muistin, että palsternakka on unohtunut. Vaikkei se nyt tietysti myöhäistä ole, mutta en ole vaan huomioinut sitä suunnitelmissa. Nyt kyllä tuntuu siltä, että jätänkin sen suunnitelmista, nyt on jo liikaa asioita mielessä. Hyvää se olisi. Ja nuo leivät: mmmmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on vaan parasta jättää asioita pois mielestä :) voi tulla stressi, jos kaikkea yrittää tehdä ja muistaa...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...