torstai 18. heinäkuuta 2013

Siemenpenkki-siemenpankki


Perunamaan laidalla on tällainen pieni sekava viidakko. Siinä kohtaa oli viime vuonna palsternakkapenkki. Keväällä nostin vielä muutaman syksyllä unohtuneen palsternakan kattilaan ja pari jätin maahan. Palsternakkojen seuraksi istutin kellarista viime kesäsiä nahistuneita, versoneita porkkanoita ja punajuuria. Toisesta kohtaa kasvimaalta siirsin vielä mustajuuren ja kaurajuuren. Nyt penkissä kukkii palsternakka ja porkkana, punajuuri kukkii ihan kohta ja kaurajuuresta olen jo kerännyt siemeniä talteen.
Tämä on siemenpenkki.
Olen joskus jättänyt porkkanoita kukkimaan, mutten tällätavalla ihan suunnitellusti, enkä ole ikinä onnistunut saamaan yhtään siementä. Jännittää kuinka nyt käy. Punajuuren siemeniä en ole aiemmin edes yrittänyt. Sekin jännittää. Palsternakasta minulla on jo kokemusta, sekä mustajuuresta. Kaurajuuresta nyt sain sen kokemuksen, että siihen on helppo kasvattaa toisena vuonna siemeniä kerättäväksi. Itävyyden voin kokeilla sitten ensi keväänä. Lanttujakin kellarista istutin penkkiini, mutta ne kai näivettyivät pois.
Siemenomavaraisuus kuulostaisi mukavalta, eikö?
Minulla on kenkälaatikossa siemenpankki :)

5 kommenttia:

 1. Hienoa! Tästä voimme kaikki ottaa mallia!

  VastaaPoista
 2. Tämä on loistava idea. Minä luin vastaavasta jostain Puutarha-lehdestä, taisi olla kesäkuun numero, ja ajattelin että ensi vuodeksi teen samanlaisen. Kukkien siemeniä olen jo kerännyt monena vuonna, samoin persiljaa jää aina jonnekin kukkimaan, mutta nyt ajattelin siirtää juurikin palsternakkaa ja porkkanaa sinne kanssa. Eiköhän palstalta joku kulma löydy tuohon tarkoitukseen. Ruohosipulin siemeniä keräsin jo vaikka millä mitalla, kohta alkaa korianteri olla korjuukypsää.

  VastaaPoista
 3. Kiitos :) Kukkien siemeniä minäkin olen kerännyt aiemmin ja satunnaisesti vihanneksista ja yrteistä, niitä missä milloinkin olen kypsiä siemeniä huomannut. Tällainen penkki ei kyllä kovin isoa kulmaa näköjään tarvitse, eli suosittelen :) Tänään kurkkasin penkkiini ja punajuuren siemeniä tulee PALJON, jos vain kypsyvät.

  Mulla olis iso puska korianteria, jos joku tartteis. Olen ehkä allerginen sille, sen tuoksu oksettaa ja käy henkeen :(

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...