lauantai 25. toukokuuta 2013

Elukoita

Löysimme netistä angorakanillemme uuden kesäkodin, kun edellinen oli pakko purkaa. Normaali kaupasta ostettu kanihäkki, jossa pupukka väliaikaisesti vähän aikaa oli tuntui auttamattoman pieneltä. Nyt iso pupu ja pikku pupu elelevät naapureina, omissa yksiöissään ja tänään vuorotellen ulkoilivat aitauksessa. Epäilen, että kauvautuvat hyvin helposti aitauksen ali tai isompi varmasti pääsisi ylikin, joten ulkoilevat vain kun olen kasvimaalla tai kasvihuoneessa, joiden lähettyvillä häkit ovat. Tämäkin ratkaisu on varmaankin vain väliaikainen. Rakennetaan uutta sitten kun on aikaa, inspiraatiota ja vähemmän hommia kesken. Tämmöstä tää on. Pikku-Sipuli viihtyi myös aitauksessa kanien kanssa loistavasti :D Lapsen kestävä aitaus ei kyllä ole, joten eniten täytyy kyllä vahtia tyttöä, ettei mene koko ajan pupujen luo. Toinen paikka, mihin on koko ajan menossa, on kanakoppi. Tosi kova on hoitamaan eläimiä, ruohoa syöttää aidan raosta kaikille :)

Vuoron vaihto.

Kananpojat ottaa aurinko- ja hiekkakylpyä.

Tässä meidän uudet asukkaat. Pikku-pässi ja -uuhi. Ne sai samaan kuvaan vain kun antoi kuppiin vähän ruokaa. Kovasti vielä huutavat ikävissään. Eilen vasta haimme nämä. Kyllä se ikävä siitä. Kesyjä ovat.

Ja vielä lopuksi; tomaatit. Kerrankin ne näyttävät hyvältä, mutta eipä vielä nuolaista ennen kuin on ekat tomaatit lautasella. Lehtikaalin taimet sain lahjoituksena kasvimaakerholle. Leipälaatikon kaalintaimet ovat omiani ja melko pieniä vielä.

Huomenna taas töihin. Mä oon siis puolikas, mutta huomenna on viikon viides työpäivä. Miten mulle kävi näin? Pitää äkkiä pitää ylityöt pois, ettei käy huonosti niiden kanssa. Joskus on vähän kiireisempää, joskus taas ei. Viime viikko oli kyllä mukava, monta mukavaa työtehtävää ja erityisesti ne mukavat ihmiset :)
Että ei mulla sikäli mitään valittamista ole.

13 kommenttia:

 1. Ihania elukoita, varsinkin nuo puput. Joskus oma isä rakensi kaneille häkin ihan laudoista ja kananverkosta. Siellä oli tilaa ja oma mökki myös. Se oli kätevä kun katto oli luukku josta sai kanit pois ja pohja oli pelkkää kananverkkoa. Senkun siirsi häkin paikkaa jos ruoho alkoi vähenemään uhkaavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuossa häkissä on myös avattava katto, jossa on saranat ja koppi sisällä, jossa myös avattava katto. Tämä on lautapohjalla. Jostain olin lukevinani, että kaneja ei saa pitää verkkopohjaisissa häkeissä, mutta en nyt sitten ole ihan varma tarkoitetaanko sillä sellaisia minkkihäkkityyppisiä häkkejä. Eli onko eri asia, jos verkon alla onkin nurmea eikä tyhjää tilaa. Amerikkalainen kanin kasvatus oppaani suosittelee käyttämään vain verkkopohja häkkejä ja vain kuivaa ruokaa. Sen kirjoittaja on sitä mieltä, että (tuotanto)kanin ei pidä olla maassa, eikä saada kovin paljon turetta vihreää... no se on ameriikassa se... ja yksi näkemys vain... Mutta juu, nurmella ilman verkkoa kani kyllä karkaa varsin pian. Voi tehdä se vaikka olisi verkkokin, kuten eräs tutun kani on tehnyt :D

   Poista
  2. Meillä oli häkin pohjalla pienisilmäistä sileää verkkoa ettei pienet tassut takertuneet rautalankaan. Olen myös lukenut ettei saisi pitää verkkopohjaisissa häkeissä ja silloin sain kuvan että kanit saattaa satuttaa itseään tai jos ei ole mökkiä johon pääsee sadetta karkuun niin saattavat sairastua.

   Poista
  3. Kania ei saa pitää verkkopohjahäkissä, ellei pohja ole alustaa (maata) vasten. Nurmikolla kannattaa käyttää lujaa mutta suurisilmäistä verkkoa pohjana. Kanaverkosta kani tulee halutessaan läpi. Ulkotarhassa vaihtoehto pohjaverkolle on kaivaa seinät riittävän syvälle maahan.

   Poista
  4. Kiitos tarkennuksesta, jotenkin näin muistelinkin asian. Jep, kanaverkosta tulevat ihan helposti läpi. Tuo aidan kaivaminen olisi kyllä parasta, mutta juuri nyt ei ehdi ja toisaalta sitä ei voi siirtää paremmalle nurmelle. Toisaalta keneja on helppo kasvattaa, mutta toisaalta taas melko työlästä.

   Poista
 2. Ihania eläimiä! Olen huomannut että meillä kanat kylpevät kaikkein mieluiten tuhkassa! Ja onpa hyvän näköisiä tomaatintaimia, kyllä niistä varmaan tulee hyviä tomaatteja =)

  Kiitos mukuloista, tulivat jo muistaakseni torstaina ja istutin ne heti. Jospa ne siitä lähtisivät kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuhkaa, pidetään mielessä.
   Toivottavasti mukulat olivat vielä elossa.

   Poista
 3. Mullaki olis kauhee himo ottaa meille elukoita. Kanoista oon puhunu miähelle jo usseemman kertaa ja eiköhän meille kanejakin tuu sit ko mukulat vähä kasvaa. Lampaatki on käyny miälesä, mut luulen että niistä olis turha ees haaveilla.

  On kyllä tosiaan hyvännäköset noi sun tomaattis. Mää en viittiny niitä tänä vuonna kasvattaa, aattelin ostaa valmiina taimina. Toisaalta kun kesäkurpitsat kasvo niin hyvin siämenestä, ni tiä vaikka olisin onnistunu tomaattienki kans tänä vuanna.

  Mun täytyy nyt oikeen kiitellä sua miälenkiintosesta blogista; kiitos. Mää luen tätä yleens kännykällä, sillä ei tuu kommentoitua ja ko tuun konneelle ni asia on jo unohtunu. Mut nyt muistin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kanakuumeella on taipumus vain pahentua ajan kanssa :D Usko vaan, että teijäki pihalla tepastelee vielä kotkottajia :D ja sitten seuraavaksi siellä määkii lammas!

   Poista
 4. Minä myös olen haaveillut parista lampaasta ja muutamasta kanasta, jo pari edellistä kesää, vaan ei ole mitään tapahtunut...rohkeus(ko) puuttuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minunkin piti kerätä vähän rohkeutta muutama kesä. Kaikki alkoi ensin yhdestä kanista, seuraavana parina kesänä viiriäisiä, sitten seuraavana sika, viime kesänä pässejä ja pari kukkoa ja nyt on kaikkia niitä paitsi sitä sikaa :D
   Mutta onhan se ihan hyvä ensin harkita ja kerätä tietoa ja rohkeutta, ei eläimiä kannata ihan hetken mielijohteesta hankkia :) Mutta ehkäpä vielä hankit :)

   Poista
 5. Ihanat pikku-pässi ja uuhi:)!

  Tietäisitkö mistä voisi saada lehtikaalin taimia? Oon yrittänyt etsiä niitä vaikka mistä, mutta tuntuu, että kaikki myyvät "ei oota" ja mun omat taimet kuoli ennenkuin sain ne istutettua äiskän kasvimaalle...Toi lehtikaali on niin hyvää ja terveellistä viherpirtelössä!

  Aurinkoista viikonalkua:)!
  T:Anne

  VastaaPoista
 6. Kiitos :) Mulla on kaalintaimia kasvamassa, mutta nyt täytyy kyllä tunnustaa, etten ole varma onko niissä lehtikaalia. Jos on voin katsoa, jos liikenisi sinullekin :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...