torstai 16. toukokuuta 2013

Kirjoja, kasveja, kevättä ja sellasta


Eipä ole paljon ehtinyt tällä viikolla keneella istumaan. Alkuviikosta oli työpäiviä ja sen jälkeen on kyllä ollut noita kevään kotihommia ihan kiitettävästi. Tiistaina työpalaverin jälkeen osallistuin muutaman työkaverin kanssa lähikaupungissa järjestettyyn naisten kuntoliikuntatapahtumaan. Ihan mukavaa oli vaikken olekaan mikään himoliikkuja vaan enemmänkin hyötyliikkuja. Kaupungissa käyn tooodella harvoin, vaikka sinne on "vain" 50 kilometriä. Vähän katselin kauppakeskusten liikeitä todetakseni vain, että enpä tarvitse mitään. Saan päänsäryn sellaisissa, koska siellä haisee muovi, kemikaalit ja kosmetiikka. Oikeasti. Kuulostaa pöljältä, mutta näin on. Kirjakaupassa oli kuitenkin pakko poiketa. No, yhdessä vain kävin. En uskaltanut muihin enää kun ensimmäisessä meni melkein 50 euroa. Näistä kuvassa näkyvistä kirjoista tykästyin erityisesti tuohon Josie Jefferyn Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen. On uusi kirja ja valottaa kyllä siemenasiaa kummasti. Siementen kerääminen on tärkeää! Olen niitä kerännyt jo vuosia. Aloitin 15- vuotiaana keräämällä niittykukkien siemeniä 4H-yhdistykselle. Tämä kirja antaa kyllä intoa jatkaa ja syventää harrastusta. En ole ollut mikään siemenfanaatikko tai -aktivisti ja ostamistani siemenistä on satunnaisesti löytynyt myös hybridejä. Enkä ole ollut mikään maatiaisintoilija myöskään, kun on ollut helppo mennä vain lähimarkettiin. Mutta tämä kirja ja bloggaajatoveri Keskeneräinen saivat kyllä miettimään, että ehkä jatkossa linja saattaa muuttua. Ainakin vähän, koska olen luonteeltani vähän löperö olemaan ehdoton.... Tuossa blogissa on muitakin aiheeseen liittyviä postauksia. Kannattaa lukea.

Kompostikirjan ostin vaikkei siinä itselle mitään niin kovin uutta olekaan.
Kompostointi vaan on niin mukavaa!
Ja vähän sama juttu tuon yrttikirjan kanssa. Paitsi, että niistä oppii aina vaan uutta koko ajan kun vaan lukee aiheesta ja opettelee käyttämään niitä. 

Kasvimaalla on nyt jo viikon verran ollut porkkanat, punajuuret ja retiisist kylvettynä. Niin ja palsternakat (omista siemenistä!) tietysti.  Ja jotain muuta mitä nyt en tässä jaksa muistaa. Tomaatit on kasvihuoneessa ja lantun sekä kaalin taimet tulossa.

Yrttipenkki puskee ruohosipulia, saksankirveliä, lipstikkaa, sitruunamelissaa, oreganoa, viinisuolaheinää, hyvänheikinsavikkaa, ilmasipulia..... niitä nyt ainakin. Timjami kuoli. Mutta viime kevään äitienpäivä salvia on selvinnyt!

Ja parsaa on vähän. Mutta katsokaa mitä rimpulaa. Ruohosipulin paksuista :D Se oli kyllä ihan tosi hyvää. Artisokka olisi syönyt ne kaikki, mutta sain niistä pari sentään. Onko tää joku villilajike, liian nuorta, liian huonossa paikassa kasvanutta vai mikä? Muutama vuosi sitten aloin sitä simenistä kasvattaa. Pitäisikö hankkia taimena? Auttakaa, jos tiiätte? (Tulipa muuten haikea olo, kun muistin saaneeni siemenet eräältä vanhalta rouvalta, joka nukkui pois vuosi sitten...)

Mutta eikö kaupassakin myydä kaikkia mini- tai babyvihanneksia. Nää on nyt niitä sitten :D



Ja nämä! Korvasieniä omasta pihasta. Niin ihania olivat! Oi tätä kevään ihanuutta.


Ja sitten... aika hömppäpömppää. Tilasin ameriikasta asti tikkareita ja pyykinpesupulveria. Onko järkee? Toivat kuorma-autolla tohon ulkorappusille :D Se on tää nykyaika kätevää.


Oikeasti halusin tilata vain tuon eteerisen geranium-öljyn ja E-vitamiini kapseleita. Kerron myöhemmin, mitä niistä teen. (Jos muistan) Mutta kun kerran niin kaukaa tilataan niin tilataan sitten enemmän, joten luomutikkareita 50kpl (vaikka ihan yhtä paha se on sokeri hampaille oli luomua tai ei...), pyykin valkaisujauhetta, lasten hammastahnaa (jota saa täältäkin...) huulirasvan lapsille ja viinikiveä. Viinikiveä ei kyllä oikein saa Suomesta, joten siksi tilasin. En kyllä tiedä miten sen kanssa leivotaan, mutta minusta on hauska kokeilla eriaisia asioita. Kaupan päälle sain kynän :D
Nämä ovat siis IHerbistä. Jos tilaat saat koodilla MUK451 5 dollarin alennuksen tai jos tilaat yli 40 dollarilla alennus on 10 dollaria. Siis jos se on ensimmäinen tilauksesi. Ja minä saan bonusta...


Pakko kertoa vielä tästä päivästä. Kävin ekaa kertaa katsomassa, millainen on mehiläispesä sisältä. Tutustuin kurssilla tosi mukavaan Anneen, jonka kotona tänään kävin pörriäisiä katsomassa. Yhtään ei pelottanut, vaikka luulin niin. Kyllä minä mehiläisiä vielä hankin. Onko se tänä kesänä, en tiedä vielä. Muutenkin oli mukava kyläreissu. Hauskaa tutustua perheisiin, jotka ovat kiinnostuneet samantyylisistä asioista. Teimme myös vaihtarit. Sain silkkikananmunia haudottavaksi ja vein heille maa-artisokanmukuloita ja hyvänheikinsavikan taimia. Piti viedä myös siemeniä, mutta unohdin. Täytyy laittaa postia.

Kyläilyn jälkeen vein mainoksia. Mainostin kasvimaakerhoa, jota aion kesällä ohjata. Toivottavasti tulisi myös kerholaisia. Kohderyhmänä on lapset :) Yksi kerholainen on omasta takaa, kaksi nuorinta on ikänsä puolesta liian nuoria ollakseen virallisia osallistujia.

4 kommenttia:

  1. oli kyllä tosi kiva kun kävitte! toivottavasti mehiläispesäjutuista oli jotain hyötyä :) ja tulkaa ihmeessä uudestaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta mainostuksesta! Tällainen tuntuu jopa vielä muksvammalta kuin ne ketjukirjemäiset tunnustukset!

    Mulla sama juttu shoppailun kanssa, en viitsi lähteä, ja isoissa marketeissa täytyy pidättää henkeä kun löyhkää niin pahasti parfyymeille. Mutta kirjakaupoissahan ei haise. Tuo siemenkirja vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    Parsat varmaan tuosta paksunee vuosien vieriessä. Näyttivät tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta oli vaan niin hauska sattuma jotenkin, että just kun olin ostanut sen kirjan niin sinä linkitit tuon simen uutisen. Muutenkin tunnut tietävän aiheesta paljon :)

      Toivotaan, että parsat ajan myötä vahvistuisivat.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...